Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, Ενέργεια, καύσιμα



Δύο ακόμα τροπολογίες που προσφέρουν μια ανακούφιση για τα λαϊκά νοικοκυριά κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η πρώτη τροπολογία προβλέπει την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων που σαρώνονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και η δεύτερη περιέχει ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 - Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία - Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις - Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων - Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η πρώτη τροπολογία περιέχει ρυθμίσεις για την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στην Ενέργεια κ.λπ. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα από τις πολιτικές στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την παρακάτω τροπολογία για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών. Η απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της κατάργησης των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και δαπανών».

Το άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης:

«Καταργείται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Καταργείται ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες.

Καταργείται ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση».

Ρυθμίσεις για την προστασία της κατοικίας των παλιννοστούντων

Η δεύτερη τροπολογία περιέχει ρυθμίσεις για την προστασία της μοναδικής κατοικίας των παλιννοστούντων. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται σχετικά πως «μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, χιλιάδες ομογενείς ποντιακής καταγωγής αναγκάστηκαν να φύγουν από τους τόπους διαμονής τους και να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες δυνατότητες διαμονής στη χώρα μας.

Το ελληνικό κράτος αντί να τους διασφαλίσει αξιοπρεπή κατοικία, παρά το γεγονός ότι διασφάλισε φθηνό και έμπειρο εργατικό δυναμικό αλλά και έναν πολιτισμικό πλούτο που μετέφεραν στις αποσκευές τους, τους οδήγησε στον τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου για να αντιμετωπίσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης του 2009 επιδεινώθηκε ραγδαία η θέση τους, όπως άλλωστε και όλων των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας. Την ίδια όμως στιγμή εκτοξεύτηκε το κόστος εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, γιατί το επιτόκιό τους ήταν συνδεδεμένο με το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου, προσαυξημένο κατά 2 έως 2,5 μονάδες, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Αντί όμως να βοηθηθούν για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες, τόσο οι τράπεζες όσο και το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησαν στην έκδοση διαταγής πληρωμών για τα χρέη τους.

Επειδή ο κίνδυνος για να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία είναι πολύ μεγάλος, προτείνεται η παρακάτω τροπολογία».

Το άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης:


«Για τα στεγαστικά δάνεια των Παλιννοστούντων Ομογενών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, διαγράφονται οι τόκοι που έχουν διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας. Διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων. Οι οφειλές που παραμένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές απομειώνονται κατά 50%. Το δε ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει, μετά τις ανωτέρω διαγραφές, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού».

Τη στήριξη του στην τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τα δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών εξέφρασε και το ΔΣ του Καλλιτεχνικού Ομίλου Ποντίων Αθήνας καλώντας σε υπερψήφισή της.


Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου