Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Ιδιωτικά κάνουν τα Ογκολογικά Τμήματα των Παίδων

Ελλάδα


«Κάνουν τα Ογκολογικά Τμήματα των Παίδων ιδιωτικά», καταγγέλλει η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» αναφερόμενη σε σχετική Υπουργική Απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και επισημαίνει ότι «πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός σε όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων μας, όλων των νοσοκομείων της Αττικής. Η μετατροπή των Παιδο-ογκολογικών Τμημάτων σε ΝΠΙΔ θα ανοίξει τον δρόμο να ξεπουληθούν και άλλα κομμάτια νοσοκομείων σε ιδιώτες», ενώ απαιτεί άμεσα συνάντηση από τη διοίκηση και από το υπουργείο Υγείας.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, «σε Υπουργική Απόφαση, που υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο, στις 27/09/22 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ". Απαιτούμε αυτή η απαράδεκτη απόφαση να μην τεθεί καν προς συζήτηση στη Βουλή, όπως ακούγεται ότι θα γίνει την επόμενη βδομάδα».

Η απόφαση της κυβέρνησης

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έγινε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 27/9/2022 και σύμφωνα με την ενημερωτική ανακοίνωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, «το Κέντρο αυτό θα έχει 5 στόχους: Νοσηλεία, έρευνα, διάδοση ιδεών, διαχείριση πληροφοριών και λειτουργία ως "Κέντρο Αριστείας":

- Παροχή υπηρεσιών νοσηλείας στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας και συναφών δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνονται στην αποστολή ενός σύγχρονου Ογκολογικού Κέντρου, εξοπλισμένου με τελευταίας τεχνολογίας ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, την ανανέωση ή αναβάθμιση του οποίου δύναται να καλύπτει και το Ίδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη".

- Σχεδιασμός, προγραμματισμός και εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή και τρίτων είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς από πλευράς δραστηριότητας, φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

- Διάδοση ιδεών με την οργάνωση κάθε είδους διεθνών συναντήσεων, συνδιασκέψεων, συνεδρίων και σεμιναρίων στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής.

- Συλλογή και αξιοποίηση επιστημονικών πληροφοριών στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας, καθώς και αξιοποίηση μέσω των μεθόδων της σύγχρονης πληροφορικής των πληροφοριών αυτών, κυρίως από τη διασύνδεση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ" με κορυφαία Ογκολογικά Κέντρα του εξωτερικού μέσω του παγκόσμιου δικτύου αδελφοποίησης και συνεργασίας.

- Λειτουργία ως "Κέντρο Αριστείας" και αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και νοσηλείας σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα, τη διάθεση χώρων αφιερωμένων στην έρευνα για τη θεραπεία των ανωτέρω παθήσεων, την εφαρμογή νέων μεθόδων και μορφών νοσηλείας και ιατρικής περίθαλψης και την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων παιδιών και των οικογενειών τους.

Το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ" θα προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες με λειτουργική διασύνδεση και ενσωμάτωση δομών από το ΓΝΠΑ "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"».

«Με απλά λόγια αυτό το Παιδο-ογκολογικό Κέντρο θα γίνει ιδιωτικό»

Ωστόσο όπως επισημαίνει η η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση «γίνονται ήδη στα τμήματα αυτά… Οπότε δεν μας λένε τι σημαίνει στην πράξη το ξεπούλημα ενός κομματιού δημοσίου νοσοκομείου και συγκεκριμένα που αφορά ογκολογικούς ασθενείς σε ιδιωτικό κέντρο κατά από την εποπτεία της εφοπλιστού Βαρδινογιάννη... Με απλά λόγια αυτό το Παιδο-ογκολογικό Κέντρο, που είναι ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας, θα ξεπουληθεί και θα γίνει ιδιωτικό!!!»

Προσθέτει πως η απόφαση της κυβέρνησης σημαίνει:
  • Ότι στην Αττική δεν θα υπάρχει δημόσιο και δωρεάν κέντρο για αυτά τα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους, ενώ όποιος είναι άπορος δεν ξέρουμε καν πού θα καταλήξει!!
  • Ότι το προσωπικό που θα δουλεύει εκεί θα έχει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.
  • Την άμεση αποδοχή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Επίσης η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» θέτει τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της απόφασης, αναφέροντας: «Αναρωτιόμαστε τελικά ποιον εξυπηρετεί η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Ογκολογικών Τμημάτων; Γιατί σίγουρα δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς και το προσωπικό. Μήπως εξυπηρετεί τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μήπως εξυπηρετεί τη διοίκηση του νοσοκομείου που χρόνια φωτογραφίζεται με την κυρία Βαρδινογιάννη.. Μήπως εντέλει όλες αυτές οι "φιλανθρωπίες" ήταν ένας καλός μανδύας για να δοθεί τελικά το κομμάτι αυτό του νοσοκομείου μας σε ιδιώτες; Επίσης εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει όλα αυτά που όμορφα αναφέρονται να μην συνεχίσουν κανονικά να γίνονται σε ένα δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο (Κέντρο Αριστείας, έρευνες, συλλογή πληροφοριών κλπ.). Μήπως αποσκοπούν τελικά και σε κάτι επιπλέον χρηματικό;».

Σημειώνει ακόμα πως «η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, σπρώχνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα». 

Πηγή:902.grΗ Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου