Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Μετανάστευσε...η λογική



Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες μέρες για το μικρό ενδιαφέρον των αποδήμων να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές. Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν να αποδίδουν τις ελάχιστες εγγραφές στις «υποχωρήσεις» που έκανε η κυβέρνηση όταν ψηφιζόταν ο σχετικός νόμος και ειδικά στο γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε τελικά το δικαίωμα συμμετοχής με επιστολική ψήφο. 
Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να βάλουν στο κάδρο και το ΚΚΕ, το οποίο πρωτοστάτησε για να είναι αυτοπρόσωπη η παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά για τη μυστικότητα και την εγκυρότητα της ψήφου. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ και τις προϋποθέσεις που πάλεψε να μπουν στον σχετικό νόμο, ώστε να μη νοθευτεί το εκλογικό σώμα και να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογών. 

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε απαιτήσει, εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία, να υπάρχουν πραγματικοί οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί των απόδημων εκλογέων με την Ελλάδα, όπως και να υπάρχει ένας ανώτατος χρόνος απουσίας από τη χώρα, ή ένας ελάχιστος χρόνος παρουσίας σε αυτή, ώστε το εκλογικό σώμα των αποδήμων να προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού στο εσωτερικό, αλλά και με τις ειδικές και δύσκολες συνθήκες της μετανάστευσης.

Το γεγονός ότι από ένα εν δυνάμει σώμα 800.000 αποδήμων που πληρούν τις προϋποθέσεις - σύμφωνα με την κυβέρνηση - έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους μόλις 2.700, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί στο ότι τους δυσκολεύει η επιστολική ψήφος, αφού σε μεγάλα αστικά κέντρα του εξωτερικού, όπου θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα, κατοικούν δεκάδες ως και εκατοντάδες χιλιάδες απόδημοι Ελληνες, με εύκολη πρόσβαση στην κάλπη. 

Ας αφήσουν λοιπόν τα διάφορα παπαγαλάκια τις «σπόντες» για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στους Ελληνες της διασποράς και στο δικαίωμά τους να ψηφίζουν στις εκλογές. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένα το μόνο κόμμα που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους και δεν τους αντιμετωπίζει ως κουκιά στην κυβερνητική εναλλαγή, όπως κάνουν όλα τα αστικά κόμματα.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου