Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

«Απαλλαγή Μητσοτάκη από την πρώτη Κυριακή»



Διακαής πόθος, έντονη επιθυμία, ελπίδα, λαχτάρα αναγκαιότητα, προτεραιότητα, απαίτηση, όπως και να το εκφράσεις, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού σήμερα θέλει να απαλλαγεί από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Αυτό δείχνουν ξεκάθαρα όλες οι δημοσκοπήσεις που αδιαμφισβήτητα του στερούν την αυτοδυναμία που επιδιώκει στις εκλογές της πρώτης Κυριακής. 

Σωσίβιο επιβίωσής του βέβαια παραμένει η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση! Διαφαίνεται όμως χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ότι δεν χρειάζονται δεύτερες εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης αρκεί αυτή να είναι συνεργασίας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν κατηγορηθεί και συκοφαντηθεί κυρίως όταν εκ διαμέτρου αντίθετες κομματικές δυνάμεις, πρόσκαιρα συναρμολογούνται, δημιουργώντας αμφιλεγόμενα σχήματα τύπου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! 

Σήμερα όμως για τον απλό πολίτη που δεν ανήκει στο χώρο της Δεξιάς, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας συγγενών πολιτικών δυνάμεων δεν φαντάζει πλέον ως αναγκαίο κακό αλλά τουναντίον ως αδήριτη ανάγκη. Αν εξαιρέσουμε του ΚΚΕ που επέλεξε το δικό του μοναχικό δρόμο, οι υπόλοιποι προοδευτικοί σχηματισμοί είναι ανοιχτοί στις διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. 

Το μόνο αγκάθι, όσο και να φανεί περίεργο, δεν είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα που αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά το πρόσωπο του πρωθυπουργού και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα! Αυτό προκύπτει από τη μετατροπή του αρχικού ΣΥΡΙΖΑ των μελών και του Τσίπρα πρώτος μεταξύ ίσων, ως καθαρά αρχηγικού κόμματος Τσίπρα ή τίποτα! 

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, κατάφεραν από τη μεταπολίτευση και μετά να ανεξαρτητοποιηθούν από το πρόσκαιρο ηγετικό πρόσωπο και να πορευτούν με το επόμενο! Και ο ποιο αδαής πολιτικά θα συμφωνήσει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φροντίσει και δεν καλλιεργήσει την ιδέα ότι αποτελεί έναν καθαρά ιδεολογικό χώρο που δημιουργήθηκε για να μείνει στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα και όχι για να φύγει ταυτιζόμενος με ένα πρόσωπο, τότε το μέλλον του είναι αβέβαιο αν όχι καταδικασμένο!

 Όσο και να μη συζητείται ακόμη, σε λίγο καιρό θα προκύψει το ερώτημα: Προτιμάτε η επόμενη κυβέρνηση να είναι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή να είναι προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς όμως τον Τσίπρα πρωθυπουργό; Από τη στιγμή που δεν διαφαίνεται αυτοδυναμία τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα σίγουρα θα αποδεχτούν κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Τσίπρα πρωθυπουργό γιατί με τον ίδιο θα αισθάνονται απλοί κομπάρσοι, ορντινάντσες του! 

Τον πρωθυπουργό βέβαια ο Τσίπρας θα τον προτείνει και κανένας άλλος. Ικανά και άξια στελέχη του, στο χώρο του διαθέτει αρκετά! «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο», λέει ο θυμόσοφος λαός μας και φυσικά όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να προπαγανδιστούν τώρα, σήμερα, προεκλογικά, αλλά, αν συνειδητοποιηθούν από τον ψηφοφόρο που επιθυμεί Μητσοτακική απαλλαγή, ως μία εφικτή λύση, τότε η ψήφος του σε όποιο προοδευτικό σχηματισμό κι αν αποδοθεί, αποκτά άλλη ελπιδοφόρα δυναμική, βάζοντας στο περιθώριο από την πρώτη Κυριακή το δεξιό συνονθύλευμα!



Σημείωση:Οι απόψεις του κειμένου,εκφράζουν τον συντάκτη του και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της Σφήκας




Στέφανος Πρίντσιος: Σχετικά με τον συντάκτη




2 σχόλια: