Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Καμιά ανοχή στη ναρκωκουλτούρα

Κόσμος


«Η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωσή της και αμβλύνει την αντίληψη περί επικινδυνότητάς της», επισημαίνεται στην Ετήσια Εκθεση (2022) της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών (INCB). Πρόκειται για μια ακόμη έρευνα που δίνει απάντηση στην πολιτική της ανοχής, με τον διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά», στην αθώωση της κάνναβης από το ίδιο το κράτος και στην καλλιέργεια ναρκωκουλτούρας, με τη συζήτηση περί «νομιμοποίησης της χρήσης», χρήσης «για ιατρικούς λόγους» και άλλα παρόμοια.

Οπως υπογραμμίζεται, «το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα της νομιμοποίησης της κάνναβης είναι η πιθανότητα αυξημένης χρήσης, ιδίως μεταξύ των νέων, σύμφωνα με εκτιμήσεις βάσει στοιχείων». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, έχει φανεί ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες καταναλώνουν σημαντικά περισσότερη κάνναβη σε ομοσπονδιακές πολιτείες όπου αυτή έχει νομιμοποιηθεί, σε σύγκριση με άλλες πολιτείες όπου η λεγόμενη «ψυχαγωγική χρήση» παραμένει παράνομη.

Αυξημένα είναι και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης εκεί που έχει νομιμοποιηθεί: «Μεταξύ 2000 και 2018 - αναφέρει η έκθεση - οι παγκόσμιες εισαγωγές, σε ιατρικές μονάδες, που σχετίζονται με την εξάρτηση και το σύνδρομο στέρησης από την κάνναβη, αυξήθηκαν οκτώ φορές. Οι εισαγωγές για ψυχωσικές διαταραχές που σχετίζονται με την κάνναβη έχουν τετραπλασιαστεί παγκοσμίως (...) Στατιστικά στοιχεία από το Κολοράντο (Ηνωμένες Πολιτείες) δείχνουν ότι τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με οδηγούς υπό την επήρεια κάνναβης σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2013 έως το 2020».

Τα στοιχεία της έκθεσης καταρρίπτουν και το «αφήγημα» ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης αποτελεί «μέτρο αντιμετώπισης εγκληματικών δραστηριοτήτων και του παράνομου εμπορίου», αφού επιβεβαιώνεται ότι δίπλα στο νόμιμο εμπόριο εξαρτησιογόνων ουσιών, ανθεί και το παράνομο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παράνομη προμήθεια κάνναβης συνεχίζεται σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση, φτάνοντας το 40% στον Καναδά, σχεδόν το 50% στην Ουρουγουάη και ακόμη και το 75% στην Καλιφόρνια. Με βάση αυτά, η έρευνα συμπεραίνει: «Οι κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ως κύριο στόχο τους από τη νομιμοποίηση της κάνναβης τη μείωση των εγκληματικών δραστηριοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί».

Αλλα στοιχεία δείχνουν ότι η γενική διαθεσιμότητα των νομιμοποιημένων προϊόντων κάνναβης αμβλύνει την αντίληψη για την επικινδυνότητα και τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η χρήση τους. Νέα προϊόντα, βρώσιμα ή ατμίσματος, που διατίθενται στο εμπόριο σε ελκυστικές συσκευασίες, ενισχύουν αυτήν την τάση και συμβάλλουν στο να υποτιμώνται οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης, ειδικά μεταξύ των νέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, η νόμιμη πώληση προϊόντων κάνναβης είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες, με 25 δισ. δολάρια το 2021, αυξημένα κατά 43% από το προηγούμενο έτος.

Οπως αναφέρει μάλιστα η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής, «η αναπτυσσόμενη βιομηχανία κάνναβης προωθεί προϊόντα που σχετίζονται με την κάνναβη για να προσελκύσει τους νέους, και αυτό είναι σημαντική αιτία ανησυχίας, όπως και ο τρόπος με τον οποίο υποβαθμίζονται οι βλάβες που συνδέονται με τη χρήση προϊόντων κάνναβης υψηλής δραστικότητας».

Η συγκεκριμένη Εκθεση δημοσιοποιείται σε μια περίοδο που εντείνεται η συζήτηση σε πολλές χώρες για τη νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» χρήσης της κάνναβης. Στη χώρα μας, με ευθύνη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια η πολιτική της ανοχής στην κάνναβη, μέσω και του ανοίγματος της αγοράς στην καλλιέργεια και επεξεργασία της για «ιατρικούς» λόγους. Από πίσω κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, πολυεθνικά μεγαθήρια που αναζητούν πεδία επένδυσης συσσωρευμένων κεφαλαίων. Σε αυτά δίνουν διέξοδο οι νόμοι που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, εκθειάζοντας ο ένας τον άλλον. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν στην αγορά, ακόμα και με αυτόματους πωλητές, προϊόντα με βάση την κάνναβη, που διαφημίζονται ως «ευφορικά» και δήθεν «ακίνδυνα», στοχεύοντας στις μικρότερες ηλικίες.

Τα στοιχεία της Εκθεσης του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν ότι όσοι υπερασπίζονται και προωθούν αυτήν την πολιτική, υπηρετούν βαθύτερες, αντιδραστικές και επικίνδυνες στοχεύσεις, που πρέπει να βρουν απέναντι τον λαό και τη νεολαία. Η αγωνιστική στάση ζωής απέναντι στα αδιέξοδα που αναπαράγει το σάπιο σύστημα, με στόχο την ανατροπή του, είναι η καλύτερη απάντηση στη ναρκωκουλτούρα, όπου προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη νέα γενιά, ανοίγοντας παράλληλα την αγορά σε ομίλους που δεν διστάζουν ούτε μπροστά στην ανθρώπινη ζωή προκειμένου να βγάλουν κέρδη.
Ε. Τζ.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου