Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Κύριε Μητσοτάκη, η ανθρωπιά δεν φοράει μάσκα



Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της χώρα με τα πολλά πρόσωπα;

Μετά την πρώτη δήλωση ντροπής για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη, όπου έβγαλε και… πόρισμα («όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος»), τώρα επανέρχεται με ένα – υποτίθεται – ανθρώπινο κείμενο που – υποτίθεται – βρίσκεται κοντά στα συναισθήματα του λαού για την τραγωδία.

Το κείμενο Μητσοτάκη είναι σαν να έχει σκηνοθετηθεί.

Πρώτα μας ενημερώνει ότι θα εκφραστεί «χωρίς ξύλινα λόγια». «Κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου και σε λόγια τα συναισθήματα μου», γράφει ο άνθρωπος – πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, ζητά «μια μεγάλη συγγνώμη, τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια».

Μετά ο άνθρωπος Μητσοτάκης αλλάζει το… πόρισμα του και ανακαλύπτει (;) ότι «στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς». Προσθέτει ότι «δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί».

Κύριε πρωθυπουργέ, άνθρωπε, σας υπενθυμίζουμε ότι στην δήλωση σας (της ντροπής), επιστρέφοντας από τον τόπο της τραγωδίας δεν είχατε αναφερθεί καθόλου στις εγκληματικές κρατικές ευθύνες στα συστήματα στοιχειώδους ασφαλείας στα τρένα. Λέμε για τις καταγγελίες και τα σήματα κινδύνου που, εδώ και χρόνια, στέλνουν οι σιδηροδρομικοί κι εσείς όχι μόνο τους αγνοείτε αλλά στέκεστε και απέναντι τους, κατηγορώντας τους για… «συνδικαλισμό». Ιδού και τα «ανθρώπινα λάθη» που ξεχάσατε, στην πρώτη δήλωση. Τώρα, με το κείμενο στο οποίο βάζετε «σε σειρά τις σκέψεις σας» αλλάζετε κάπως το… πόρισμα.

Ο κύριος Μητσοτάκης, παρά την προσπάθεια να μιλήσει, υποτίθεται, άμεσα δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη γνωστή του αμετροέπεια και την ατελείωτη «αριστεία». Προσέξτε τη συνέχεια:

«Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό».

Κατά τα άλλα μας ενημερώνει ότι «η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα τη τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες» και ότι ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσεις παρεμβάσεις βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων και θα ζητήσει «από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία».

Κύριε Μητσοτάκη, μην ξεχνιέστε: Μεγάλο μέρος της τεχνογνωσίας υπάρχει αλλά είτε δεν ήταν σε χρήση, είτε δεν εφαρμοζόταν σωστά και επαρκώς. Αυτό ενδεχομένως να το διαπιστώσει και η Ειδική Επιτροπή που δεσμεύεστε ότι θα διερευνήσει (στην επόμενη Βουλή) την «πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία».

Στο τελευταίο μέρος του κειμένου του ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι «υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, εκεί έξω, που μας δίνει ελπίδα, πίστη και δύναμη». Σε ποιους αναφέρεται, μεταξύ άλλων;

– Στους πυροσβέστες και στο ΕΚΑΒ, δηλαδή σε αυτούς τους ανθρώπους – ήρωες που κάνουν ό,τι μπορούν με τα υφιστάμενα ανεπαρκή μέσα, διότι το κράτος αρνείται τις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

– Στους γιατρούς και υγειονομικούς «που οργάνωσαν αμέσως την περίθαλψη των τραυματιών», δηλαδή σε εκείνους που κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αφήσει χωρίς μόνιμες προσλήψεις κι ένα δημόσιο σύστημα υγείας με τραγικές ελλείψεις, το οποίο «φυσικά» και ξεπουλά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στους κλινικάρχες, στους εργολάβους και στους εμπόρους της Υγείας.

Στο «πρόσωπο της καλύτερης Ελλάδας», σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι οι «επιβάτες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν τους συνεπιβάτες τους», εκείνοι «που έσπευσαν ενωμένοι να δώσουν αίμα». Όλα δικά σας κύριε πρωθυπουργέ; Τι σχέση έχετε εσείς, ο υπερ- «άριστος» της θεωρίας της «ατομικής ευθύνης» με αυτή την Ελλάδα της συλλογικής αλληλεγγύης;

Ο κύριος Μητσοτάκης, ο άνθρωπος, στο «πρόσωπο της καλύτερης Ελλάδας» τοποθετεί και «τα νέα παιδιά που διαδήλωσαν βουβά και ειρηνικά, κρατώντας ένα κερί και με σύνθημα “φταίει η κακιά η (χ)ώρα”».

Κάπου εδώ θα πούμε «έλεος», κύριε πρωθυπουργέ, με το ανθρώπινο πρόσωπο που επιλέξατε σήμερα να μας δείξετε. Εσείς, «με τα νέα παιδιά που διαδηλώνουν»; Αλήθεια;

Είναι τα ίδια παιδιά που το δικό σας κράτος, όταν διαδηλώνουν για την Παιδεία και την Υγεία, για τα δικαιώματα τους στη ζωή, τα αντιμετωπίζει με τις δυνάμεις καταστολής. Αυτό, δηλαδή, που κάνατε και σήμερα στη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη αλλά δεν έπιασε, διότι η οργή και η οδύνη δεν εγκλωβίζονται σε προβοκατσιούλες.

Και κάτι τελευταίο, συμπερασματικά: Κύριε Μητσοτάκη, η ανθρωπιά δεν έχει μάσκα

Ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Πηγή:




Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου