Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

«Κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιλαϊκές του επιδόσεις το 2019 - 2023



Τα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ από το 2019 έως το 2023 αποτελούν μία πλούσια αντιλαϊκή «κληρονομιά» για όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της δήθεν «προοδευτικής διακυβέρνησης». Πρόκειται για «εχέγγυο» που ακουμπάει στα τραπέζια των επιχειρηματιών, των αστικών επιτελείων και των ιμπεριαλιστικών «σαλονιών», όπως πρόσφατα του Σολτς, όπου πηγαίνει διεκδικώντας το χρίσμα της αντιλαϊκής διακυβέρνησης, που επιβεβαιώνει «πανηγυρικά» τη σύμπλευσή του με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, και αποτελεί και τη βάση για τις όποιες μετεκλογικές συγκολλήσεις τους για τον σχηματισμό «σταθερών» αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Θα αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα πιο κομβικά από εκείνα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και έκανε μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την τετραετία που πέρασε.

- Ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

- Ψήφισε τον μισό νόμο Χατζηδάκη.

- Ψήφισε μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή την Οδηγία της ΕΕ που αφορούσε το γενικευμένο φακέλωμα των πάντων, στο όνομα μάλιστα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

- Ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια, που εκτινάσσουν τους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών όπως υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

- Ψήφισε την ιδιωτικοποίηση και ΝΑΤΟποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας μαζί με τη ΝΔ.

- Ψήφισε μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, με κριτήριο τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι την άμυνα της χώρας.

- Ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τη μαζική αύξηση αποστολής όπλων από τις χώρες της ΕΕ προς το καθεστώς Ζελένσκι.

- Ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δίνοντας πράσινο φως στην παραπάνω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου.

- Ψήφισε μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση στο Ευρωκοινοβούλιο το πόρισμα που λέει ότι η λειτουργία των λόμπι και η ικανότητά τους να διαμορφώνουν αποφάσεις της ΕΕ αποτελούν «στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

- Ψήφισε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διακρατική συμφωνία με το Μπανγκλαντές για να έρχονται οι μετανάστες και να τους εκμεταλλεύονται οι σύγχρονοι τσιφλικάδες τύπου Μανωλάδας.

- Ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.

- Ψήφισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το κατασταλτικό σώμα της δικαστικής αστυνομίας.

- Δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο της ΝΔ για το περιβάλλον, κάνοντάς την με ελαφρά πηδηματάκια από τη Βουλή, προφανώς για να μην το υπερψηφίσει και αυτό.

- Δεν καταψήφισε τον νόμο - πλαίσιο της Κεραμέως για τα πανεπιστήμια και την ξαναέκανε από τη Βουλή επειδή μάλλον πάλι θα ψήφιζε τα 9 από τα 10 άρθρα του.

- Δεν καταψήφισε καν τον μουσικό «τρομονόμο», την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για λογοκρισία σε καλλιτεχνικές παραγωγές που προάγουν την εναντίωση στο σύστημα.

- Απείχε από την ψηφοφορία στο νομοσχέδιο της ΝΔ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού. Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ, που απείχε το 2023, ήδη από το 2016 είχε βάλει τις επιχειρήσεις ύδρευσης στο Υπερταμείο με τις ψήφους τότε και της ΝΔ.

- Απέρριψε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια, την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης λαϊκής κατοικίας, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

- Απέρριψε ελέω Λάτση την πρόταση του ΚΚΕ για την προστασία και τη συνέχεια της λειτουργίας του μοναδικού Αθλητικού Κέντρου στην Αττική στον Αγιο Κοσμά.

- Εχει εντάξει στο κόμμα του υπουργούς της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. με πρωθυπουργό τότε τον τραπεζίτη Παπαδήμο.

- Συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά του πρώην υπουργούς, όπως ο Συμεών Κεδίκογλου που έχει θητεύσει στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με υπουργούς Μητσοτάκη, Αδωνι και Βορίδη.

- Εκανε ντιλ on camera στην Πάτρα με τους κομματάρχες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για να μην εκλεγεί ξανά ο αγωνιστής δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

- Ανακοίνωσε πως στον μεγαλύτερο δήμο της Δυτικής Αθήνας, στο Περιστέρι, θα στηρίξει τον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας και τμήματος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παχατουρίδη.

- Συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά του τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελο Αντώναρο.

- Χειροκροτούσε μέσα στη Βουλή, με τα χέρια ανάμεσα στα πόδια, τους ναζί του Τάγματος Αζόφ και τον Ζελένσκι μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το ρεσιτάλ συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ που καταγράψαμε παραπάνω, αφορά μόνο τα χρόνια μετά το 2019, δηλαδή την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ. Ολα όσα αναφέραμε δηλαδή είναι σε «αυτά τα τέσσερα χρόνια». Και δεν είπαμε καν για τις βάσεις του ΝΑΤΟ που άνοιξε ο Τσίπρας και τις παρέλαβε ο Μητσοτάκης ούτε για τους εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους του, από τους οποίους «δεν πείραξε τρίχα» η ΝΔ...

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου