Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η πώληση F-35 στην Ελλάδα «ενισχύει το ΝΑΤΟ»

Ελλάδα


Το γεγονός ότι η πώληση F-35 στην Ελλάδα εξυπηρετεί τους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς και όχι τα συμφέροντα της χώρας και του λαού επιβεβαιώνει το σχόλιο του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το θέμα.

Συγκεκριμένα, χθες, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτήθηκε αναφορικά με την επικείμενη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ. Μαζί, οι χώρες μας προωθούν τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν. Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιοχή πιο ασφαλή».

Σημειώνεται ότι η πώληση των F-35 έχει εγκριθεί καταρχήν από το Κογκρέσο και, αν τελεσφορήσει, τα πρώτα μαχητικά θα παραδοθούν στην ελληνική αεροπορία μετά από μία πενταετία.

Εξάλλου, χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποτυπώνοντας τη στρατηγική συμπόρευση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους και σ’ αυτό το ζήτημα, τόνισε ότι «η διμερής σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας έχει ισχυρή υποστήριξη σε όλα τα πολιτικά κόμματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα», ενώ «ενισχύθηκε με την πάροδο ετών συνεργασίας μεταξύ πολλαπλών διοικήσεων και κυβερνήσεων και στις δύο χώρες», αποτιμώντας προφανώς θετικότατα και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το συμφωνημένο διαπαραταξικά πλαίσιο, και ενόψει διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, όπως και της παραπέρα εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί δηλώνουν «ανυπόμονοι» να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν «τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, συνεργαζόμενοι με την κυβέρνηση που θα επιλεχθεί από τον ελληνικό λαό», όποια κι αν είναι αυτή, δεδομένου ότι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ δεν είπαν «κιχ» γι’ αυτά τα ζητήματα στην προεκλογική περίοδο, ανταγωνιζόμενοι μάλιστα μεταξύ τους για το ποιος πάσχισε περισσότερο ώστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαρακτηρίζει χθες την Ελλάδα «έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ». «Μαζί θα συνεχίσουμε να προάγουμε τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενωμένοι με κοινές δημοκρατικές δεσμεύσεις», προεξοφλούν άλλωστε οι Αμερικανοί.


Πηγή:alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου