Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

17 Νοέμβρη 1973: Οι αγώνες των φοιτητών και η αρχή της κατάληψης. Οι μαθητές στον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του '73



Μετά το καλοκαίρι του 1973, κατά το οποίο άρχισαν έντονα να φαίνονται τα σημάδια της οικονομικής κρίσης με το φούντωμα του πληθωρισμού και της ακρίβειας, με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς βρίσκονται σε έξαρση οι αγώνες των φοιτητών, οι οποίοι κορυφώνονται το Νοέμβρη: Από την 1η Νοέμβρη συνεχίζεται για δεύτερο δεκαπενθήμερο η απεργία της Γεωπονικής, με τη συμπαράσταση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Στις 7 Νοέμβρη οι αγρονομοτοπογράφοι και οι χημικοί μηχανικοί του Πολυτεχνείου σε συγκέντρωσή τους διακηρύσσουν τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος και αποφασίζουν εκλογές για τις 27 Νοέμβρη. Στις 8-12 Νοέμβρη 1.500 περίπου φοιτητές της Ιατρικής κάνουν μαχητική συγκέντρωση στο Γουδί. Εξακόσιοι φοιτητές πραγματοποιούν μαχητική συγκέντρωση στην Πάτρα. Οι φοιτητές της Γεωπονικής αποφασίζουν να συνεχίσουν την αποχή. Στην Πάντειο και την Οδοντιατρική, εξαναγκάζονται σε παραιτήσεις τα διορισμένα ΔΣ. Οι κινητοποιήσεις είναι συνεχείς.

Η χούντα επιχειρεί έναν ακόμη ελιγμό, αλλά και απόπειρα εκβιασμού. Στις 13 Νοέμβρη, ο υπουργός Παιδείας Σιφναίος πηγαίνει στο Πολυτεχνείο και προσπαθεί να πείσει τις Επιτροπές Αγώνα των 5 σχολών ότι δεν πρέπει να ζητάνε φοιτητικές εκλογές πριν τις βουλευτικές, γιατί αυτό επιβάλλουν «εθνικοί λόγοι». Στην πραγματικότητα, εκβιάζει, λέγοντας ότι έχει το νομοσχέδιο για τις φοιτητικές εκλογές στην τσέπη και αν οι φοιτητές δεν το δεχτούν, είναι άμεσος ο κίνδυνος αιματοχυσίας.

Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη 1973 πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, προκειμένου να απαντήσουν. Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται συγκέντρωση στην αυλή του ΕΜΠ για να πειστεί η Σύγκλητος να δώσει την άδεια να πραγματοποιηθούν οι ορισμένες για το μεσημέρι γενικές συνελεύσεις. Την ώρα της συγκέντρωσης, συνεδριάζουν οι επιτροπές των πέντε σχολών του Πολυτεχνείου για να συζητήσουν την κοινή πρόταση που θα κατέβει στις γενικές συνελεύσεις. Παράλληλα, στη Νομική πραγματοποιείται παμφοιτητική συγκέντρωση για να καθοριστεί η στάση αντιμετώπισης της πρόκλησης Σιφναίου. Το μεσημέρι της Τετάρτης, αρχίζουν στο Πολυτεχνείο οι γενικές συνελεύσεις, ενώ στο προαύλιο οι φοιτητές συνεχίζουν τη συγκέντρωσή τους, φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Η Αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο και οι φοιτητές απαντούν, πετώντας νεράντζια. Τα νέα φτάνουν στη Νομική και οι συγκεντρωμένοι εκεί φοιτητές αποφασίζουν να κατέβουν στο Πολυτεχνείο. Στην Κάνιγγος και τη Στουρνάρη συγκρούονται με την Αστυνομία που έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο Πολυτεχνείο. Οι περισσότεροι σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και μπαίνουν στο Πολυτεχνείο, ενώ οι υπόλοιποι διαδηλώνουν στην Ακαδημίας και την Ομόνοια.

Το απόγευμα, όταν τελειώνουν οι γενικές συνελεύσεις, αρχίζει να συζητιέται η παραμονή στο χώρο του Πολυτεχνείου το βράδυ της Τετάρτης, ενώ κόσμος έχει ήδη μαζευτεί στους δρόμους γύρω από το Ιδρυμα. Οταν πια έγινε καθαρό ότι οι φοιτητές θα μείνουν μέσα στο Πολυτεχνείο, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ, συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, οργανώνονται οι εκπομπές στα μεγάφωνα, ο σταθμός, η σίτιση, η περιφρούρηση κλπ.

Πηγή: rizospastis

Οι μαθητές στον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του '73


«Το κάλεσμα του Πολυτεχνείου έφτασε σαν εγερτήριο σάλπισμα στις καρδιές των νέων. Για αυτό και σύσσωμοι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αρρένων Αμπελοκήπων την Παρασκευή 16/11/1973 έκαναν αποχή από τα μαθήματα και πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία προς το Πολυτεχνείο». Δύο από τους διοργανωτές και πρωτεργάτες του παράτολμου εκείνου εγχειρήματος, οι Α.Γ. και Χ.Δ. είχαν αφηγηθεί αυτή την εμπειρία στις 17/11/1976 στο «Ρ», απ' όπου και αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο.

«Μόλις κλείστηκαν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, εμείς δε μείναμε αδιάφοροι. Το "σκάσαμε" από τα φροντιστήρια και παρακολουθούσαμε κάθε τι που γινόταν εκεί. Η διοργάνωση της αποχής έγινε από το τηλέφωνο. Ετσι ο ένας μετά τον άλλο ειδοποιήθηκαν. Η Στ΄ και Ε΄ τάξη ήταν έτοιμες. Φτιάξαμε κι ένα πανό. Η αποχή είχε καταπληκτική επιτυχία. Από τους 800 μαθητές τελικά μόνο 120 - 150 πήγαν για μάθημα. Αργότερα ρωτήσαμε κι αυτούς που έμειναν και μας είπαν ότι για διάφορους λόγους δεν ήρθαν, όχι γιατί δεν ήθελαν να συμπαρασταθούν.

Οι μαθητές των τριών μεγαλύτερων τάξεων συγκεντρωθήκαμε στην παιδική χαρά που βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Από κει περίπου 400 παιδιά κάναμε πορεία προς το Πολυτεχνείο. Απίστευτο, αλλά αληθινό.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μας, η συμπαράσταση του κόσμου ήταν συγκινητική. Γυναίκες με τα παιδιά τους έβγαιναν στα παράθυρα και μας χαιρετούσαν.

Οταν φτάσαμε στη Στουρνάρα ανοίξαμε το πανό: "Οι μαθητές του Γ΄ Γυμνασίου μαζί σας" και προχωρήσαμε πιασμένοι σε αλυσίδες φωνάζοντας συνθήματα. Το τι έγινε όταν μας είδαν τα παιδιά που ήταν κλεισμένα μέσα, δεν περιγράφεται.

Χαρά, συγκίνηση, ενθουσιασμός, αγωνιστική έξαρση, όλα αυτά μαζί. Θυμάμαι πολλά παιδιά δάκρυσαν. Μόλις φτάσαμε εκεί μια αντιπροσωπεία από το Γυμνάσιό μας μπήκε μέσα στο Πολυτεχνείο και οι υπόλοιποι έμειναν στον έξω χώρο.

Το Σάββατο 17 Νοέμβρη το σχολείο μας δεν έκανε μάθημα. Τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη, είδαμε ότι γύρω από το σχολείο μας είχε μαζευτεί ισχυρή αστυνομική δύναμη, για να προλάβει παρόμοιες εκδηλώσεις με δυναμικά μέτρα. Φυσικά, εμείς δεν τους κάναμε το χατίρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου