Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Προωθείται η γενικευμένη λογοκρισία στο διαδίκτυο

Ελλάδα


Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση πάνω στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας «σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο», με το οποίο η κυβέρνηση, σε μια καθόλου τυχαία στιγμή, επιχειρεί να επιβάλει γενικευμένη λογοκρισία στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ.

Αυτό υπηρετεί και το νομοσχέδιο για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Κανονισμού 784/2021 σχετικά με «την πρόληψη διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο», που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη 8 Νοέμβρη τα μεσάνυχτα (!), διόλου τυχαία την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης, προπαγάνδας και fake news για να στηρίξουν το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ, και ένα πογκρόμ απέναντι σε όποιον εναντιώνεται στην εμπλοκή της χώρας στο μακελειό του παλαιστινιακού λαού και εκφράζει την αλληλεγγύη του σε αυτόν, με στόχο να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου».

Με τον Κανονισμό που σπεύδει να ενσωματώσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα σε μία μόλις ώρα να μπορεί να αφαιρείται από το διαδίκτυο περιεχόμενο που κατά την ΕΕ και τις κυβερνήσεις θεωρείται ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Αξιοποιείται έτσι σε μια καθόλου τυχαία συγκυρία η πολλαπλά χρήσιμη για την ΕΕ και τα αστικά κράτη έννοια - λάστιχο της τρομοκρατίας, αφού κάτω από αυτή, σύμφωνα με τη Europol, «χωράει» σήμερα κάθε δράση που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της «πρόληψης της τρομοκρατίας» στοχοποιείται η ριζοσπαστικοποίηση. Η ίδια η ΕΕ «παραδέχεται» ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που οδηγούν στη ριζοσπαστικοποίηση, και θα πρέπει βέβαια γι' αυτό να παταχθούν και να αντιμετωπιστούν, είναι οι λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ετσι, στο όνομα της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης νομιμοποιούνται μέτρα παρακολούθησης, σάρωσης του διαδικτύου, προώθησης με κάθε τρόπο της κυρίαρχης ιδεολογίας και προπαγάνδας. Εχει στρωθεί δε το έδαφος ακόμα και για αλλεπάλληλες κρατικές διώξεις κομμουνιστικών κομμάτων, της πολιτικής δράσης των κομμουνιστών και της κομμουνιστικής ιδεολογίας στο ένα τρίτο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερη ένταση και ταχύτητα προχωρά η προληπτική παρέμβαση των κρατικών αρχών και των εταιρειών του διαδικτύου επί του περιεχομένου που διακινείται στο διαδίκτυο, με την αιτιολογία όχι μόνο του εντοπισμού τρομοκρατικού περιεχομένου αλλά και της αντιμετώπισης της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της παραπληροφόρησης. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα πιο εκτεταμένο, μαζικό, προληπτικό σκανάρισμα της πληροφορίας στο διαδίκτυο, κάθε είδους λόγο, εικόνα και βίντεο, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα περιστατικά με το κόψιμο από το Facebook χορηγούμενης διαφήμισης συναυλιών που διοργάνωνε ένας φορέας πολιτισμού στην Ηλιούπολη, με περιεχόμενο της συναυλίας για την Παλαιστίνη και για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και το «κλείδωμα» από το Χ (πρώην Twitter) του λογαριασμού του «Οδηγητή» επειδή καταγγέλλει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Το αντιδραστικό πλαίσιο συμπληρώνεται με έναν ακόμα κρίκο, τους περιορισμούς που τίθενται στην ελευθερία της έκφρασης με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «ρητορικής μίσους», κάτι που επιτρέπει όχι μόνο την επέμβαση στο περιεχόμενο των ανακοινώσεων, δημοσιευμάτων, αναρτήσεων, αλλά και την κρατική παρέμβαση στους ίδιους τους παρόχους ιδιοκτήτες των μέσων, ακόμη και χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους.

Αυτήν την πολιτική, όπως και το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο με τη «βούλα» της ΕΕ, στο οποίο έχουν βάλει την υπογραφή τους και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να ενισχύσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που προωθεί, με στόχο να βάλει στον «γύψο» τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, να ενισχύσει τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς παρακολούθησης, καταγραφής και λογοκρισίας.

Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου