Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Φουντώνει το παζάρι, με όλες τις τουρκικές αξιώσεις στο τραπέζι

Ελλάδα


Ξανά ζήτημα αποστρατικοποίησης και κυριαρχίας των νησιών από τον αρχηγό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού


Την ετοιμότητα του τουρκικού κεφαλαίου να παζαρέψει όλες τις αξιώσεις του σε Αιγαίο, Κύπρο, Μεσόγειο συνολικά επιβεβαίωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, επιστρέφοντας από την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο, εξέφρασε για τα Ελληνοτουρκικά την ελπίδα «να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία», προσθέτοντας: «Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Πρώτα ο Θεός, θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες στην περιοχή, είναι φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στον διάλογο». Ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει να «αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες...».

Σημειωτέον, τα Ελληνοτουρκικά απασχόλησαν και την πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, στο Βερολίνο, όπου, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο δεύτερος αναγνώρισε «αποκλιμάκωση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της χώρας, Χακάν Φιντάν, υποστήριξε μιλώντας στην τουρκική Βουλή ότι «οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου 2023». Την ίδια στιγμή, αναδεικνύοντας και την αφετηρία από την οποία η Αγκυρα επιδιώκει συνομιλίες, για το Κυπριακό επέμεινε ότι «αν είναι να γίνει κάποια διαπραγμάτευση στην Κύπρο, δεν θα είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών. Πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, η κατάσταση (σ.σ. status) των δύο κρατών θα εξισωθεί». Ενώ πρόσθεσε ότι «η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που δίνουμε προτεραιότητα.Παρακολουθούμε στενά τα ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, που διασφαλίζονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάνης και τις διεθνείς συμφωνίες».

Ενδεικτικές της τουρκικής στάσης είναι και οι δηλώσεις που έκανε μιλώντας σε σπουδαστές της Ακαδημίας Πολεμικού Ναυτικού στη Γιάλοβα, ο επικεφαλής του Σώματος, Ερτζουμέντ Τατλίογλου, επικρίνοντας την Ελλάδα ότι «αντί να καταβάλει προσπάθειες για την επίλυση αυτών των ζητημάτων (σ.σ. στο Αιγαίο), εμπλέκεται συνεχώς σε δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση. Για παράδειγμα, αυξάνει σταδιακά τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Από τη Γαλλία, αγοράζει 4 φρεγάτες κλάσης Belharra. Επρόκειτο να αγοράσει 18, αυξήθηκε κατά 6 ακόμη, και αγοράζει 24 αεροσκάφη "Rafale"», παρατηρώντας με δυσαρέσκεια και το ότι οι ΗΠΑ «έχουν μεγάλη βάση στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή».

Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «υπάρχουν νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς», ότι «έχουμε νησιά και βραχονησίδες των οποίων αμφισβητούνται η κυριαρχία και το "ανήκειν". Προσπαθούν να τα δείξουν (οι Ελληνες) ως δικά τους κανονίζοντας επισκέψεις σε αυτά σα να είναι δικά τους νησιά...».

«Να θωρακίσει» τις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις θέλει η κυβέρνηση

Απαντώντας στις δηλώσεις του αρχηγού του ΠΝ της Τουρκίας, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, λίγες μέρες πριν από το επίσημο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στις 7/12 στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ανέφερε, χτες, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι η κυβέρνηση «θέλει να θωρακίσει αυτή την διαδικασία διαλόγου, που πράγματι ένα σημαντικό μέρος της είναι και η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου». Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικός ο διάλογος. Είναι σημαντικό να θωρακιστεί ο διάλογος. Ομως, είναι μία άσκηση με δύο μέρη, η οποία κρίνεται καθημερινά».

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, επέμεινε ότι «πρέπει να προσέλθουμε σε διάλογο», όπως ορίζεται βέβαια με ευρωατλαντικές προδιαγραφές και στοχεύσεις. Είπε συγκεκριμένα ότι «είναι σημαντικό και ωφέλιμο να συζητούν καλή τη πίστει δυο γειτονικές χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναιρούμε ούτε κατ' ίχνος οποιαδήποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα. Ούτε θέματα κυριαρχίας μπορούν να τεθούν». Υποστήριξε ακόμα, ενώ η τουρκική αστική τάξη βάζει όλες τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι, ενθαρρυμένη από τη στάση «συμμάχων και εταίρων», ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «διατηρεί μονομερώς αποκλειστικά και χωρίς καμία έκπτωση την δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια όταν το κρίνει η ίδια διπλωματικά και πολιτικά σκόπιμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αρθρογραφώντας στην «Απογευματινή», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, αρμόδιος για τη «Θετική Ατζέντα» που «τρέχει» μεταξύ των δύο χωρών, με τις συμφωνίες για μπίζνες του κεφαλαίου να στρώνουν έδαφος για ευρύτερες διευθετήσεις αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, σημείωσε ότι πρόκειται για «δυναμική διαδικασία με πολλαπλά οφέλη».

Τόνισε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο θα είναι «συνάντηση μεγάλης σπουδαιότητας, η οποία αντανακλά το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή τη στιγμή. Ενα κλίμα που είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρηθεί», με στόχο «συνεργασίες και συγκλίσεις».

Θύμισε ότι η «Θετική Ατζέντα» «προωθεί τη διμερή οικονομική συνεργασία, αποτελεί πρωτοβουλία της Οικονομικής Διπλωματίας και στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Υιοθετήθηκε το 2021 και συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις με την Τουρκία» καθώς «διατήρησε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών» ακόμα και σε περιόδους εντάσεων.

Θύμισε, επίσης, ότι στην τελευταία του συνάντηση, στις 16/10 στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακσαπάρ, «επιβεβαιώσαμε σε θερμό κλίμα (...) την κοινή μας βούληση να προχωρήσουμε άμεσα σε υπογραφή σειράς συμφωνιών επί συγκεκριμένων δράσεων που έχουν ωριμάσει». Διευκρίνισε ότι «έχοντας ξεκινήσει με 15 θεματικές, η Θετική Ατζέντα αριθμεί σήμερα 31 θεματικές», πιάνοντας τομείς όπως των κατασκευών, των μεταφορών, του τουρισμού, τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, συνέργειες και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων στον τομέα της «πράσινης μετάβασης». Εξάλλου, στις 7/12 θα ανακοινώσουν και δύο νέες «θεματικές/πρωτοβουλίες» που θα αφορούν τη νέα γενιά και την καινοτομία.


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου