Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

F-35 από... χρυσάφι: Μόνο η συντήρηση κοστίζει 300 εκατ. δολάρια το χρόνο - Τεράστιο κόστος για κάθε ώρα πτήσης

Γιάννης Κούσουλας

Δεν είναι απλά το πιο ακριβό αεροσκάφος. Είναι το μαχητικό με τις μεγαλύτερες δαπάνες


Την ώρα που τα αεροσκάφη F-35 βρίσκονται στο προσκήνιο μετά την έγκριση από τις ΗΠΑ για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών στην Ελλάδα, όλο και περισσότερα ερωτήματα δημιουργούνται για την προμήθειά τους. Ένα από αυτά αφορά το κόστος των F-35 για την αγορά τους, αλλά πολύ περισσότερο για τη συντήρηση ενός αεροπλάνου που θεωρείται το πιο ακριβό σε όλο τον κόσμο σε όλους τους τομείς.

Πόσο κοστίζει ένα F-35

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας θα προχωρήσει στην αγορά 40 υπερσύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα βάλει στη φαρέτρα της το πιο σύγχρονο μαχητικό που διαθέτει ο ιπτάμενος στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο το κόστος ανά αεροσκάφος δεν γίνεται να προσπεραστεί εύκολα.

Οι τύποι των F-35 είναι τρεις, ενώ και στις τρεις περιπτώσεις οι τιμή τους είναι πολύ υψηλή. Η τιμή του F-35 ανά μονάδα, συμπεριλαμβανομένου του βοηθητικού κόστους, όπως η συντήρηση σε αποθήκες, ο εξοπλισμός επίγειας υποστήριξης και τα ανταλλακτικά, ανέρχεται σε 110,3 εκατ. δολάρια ανά F-35A. 135,8 εκατ. δολάρια κοστίζει κάθε F-35B και 117,3 εκατ. δολάρια κάθε F-35C.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνουν το κόστος για την προμήθεια όπλων, επιπλέον εξοπλισμού, κατάρτισης, συντήρησης ή αναβαθμίσεων, όπως η αναβάθμιση Block 4.

Πόσο κοστίζει η συντήρηση ενός F-35

Μελετώντας επίσημη έκθεση για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ μπορούμε να υπολογίσουμε ότι το πραγματικό λειτουργικό κόστος για ένα αεροσκάφος F-35Α βρίσκεται περίπου στα 7,1 εκατ. δολάρια. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παραλάβει 40 τέτοια αεροσκάφη το συνολικό κόστος συντήρησης θα ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια το χρόνο, ενώ εάν συνυπολογίσουμε το κόστος για κάθε ώρα πτήσης αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί ανάλογα με τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν τα μαχητικά.

Μάλιστα, το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας των ΗΠΑ που είναι το ανώτατο ελεγκτικό όργανο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνει στη μελέτη του ότι το κόστος για τη συντήρηση ενός F-35A αγγίζει τα 7,8 εκατ. δολάρια το χρόνο. Ένα F-35B κοστίζει 9,1 εκατ. δολάρια το χρόνο, ενώ ένα F-35C από 7,9 έως 9,9 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και οι ίδιες οι ΗΠΑ υποεκτίμησαν το κόστος των F-35 το οικονομικό έτος 2021. Ειδικότερα, υπολόγισαν ότι το κόστος κάθε αεροσκάφους F-35 ανά έτος ήταν 4,1 εκατομμύρια δολάρια για το μοντέλο Α, 6,8 εκατομμύρια δολάρια για την έκδοση F-35B με σύντομη απογείωση και κάθετη προσγείωση και 7,5 εκατομμύρια δολάρια για το μοντέλο F-35C που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αεροπλανοφόρο.

«Χρυσάφι» για κάθε ώρα πτήσης

Η πιο πρόσφατη εκτίμηση για το κόστος ανά ώρα πτήσης του μοντέλου F-35A ήταν 33.000 δολάρια. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιδιώκει να μειώσει το κόστος αυτό στα 25.000 δολάρια έως το 2025, επίσης σε δολάρια του 2012.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι το F-35 δεν είναι απλά το πιο ακριβό αεροσκάφος στον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αλλά και αυτό που κοστίζει περισσότερο για να το διατηρούν οι χώρες στο οπλοστάσιό τους.


Πόσα θα πληρώσει η Ελλάδα για την αγορά των F-35

Το δυνητικό συνολικό κόστος είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια για συνολικά 40 μαχητικά (συγκρότηση δυο Μοιρών). Όπως χαρακτηρηστικά επισημαίνει το State Department: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Να σημειωθεί πως στην παρούσα ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στην απόκτηση νέων όπλων αέρος – αέρος και κρούσης (χερσαίων και επιφανείας).


Πηγή: ethnos.grΗ Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου