ΠΑΥΛΟΣ ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ από Ημεροδρόμο
Δε χάνει ευκαιρία ο υπουργός Υγείας Γεωργιάδης να επιτίθεται στους νοσοκομειακούς γιατρούς – ιδιαιτέρως στους συνδικαλιστές – όταν αυτοί διαμαρτύρονται για την πολιτική εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι δημόσιες επιθέσεις του υπουργού στους γιατρούς γίνονται με τρόπο σκαιό και χυδαίο, με εκφράσεις του τύπου «ανθρωπάκια», «συμμορίες της μιζέριας», ενώ συνοδεύονται από αντικομμουνισμό – «αυτά τα λέτε γιατί είστε κομμουνιστές», απαντά όταν οι γιατροί τού αναφέρουν συγκεκριμένα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία – ο οποίος στόχο έχει να πλήξει τους πρωτοπόρους αγωνιστές του υγειονομικού κινήματος και να υποβαθμίσει τις ιατρικές αγωνιστικές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική.
Η χυδαιότητα του Γεωργιάδη δεν δείχνει απλώς μια ιδιαιτερότητα προσωπικού χαρακτήρα, όπως κάποιοι υποστηρίζουν προκειμένου να μην φορτώνεται η κυβέρνηση τις όποιες πολιτικές επιπτώσεις, ούτε εξηγείται με το «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν» που άλλοι καλοθελητές προσδίδουν στην λεγόμενη ακροδεξιά κυβερνητική πτέρυγα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο εν λόγω …καραμπουζουκλής υπουργός.
Αυτή η απαράδεκτη υπουργική συμπεριφορά βαρύνει το σύνολο της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρόλο που τα κρούσματα είναι πολλά, διαρκώς επαναλαμβανόμενα και όλο και πιο προκλητικά, ο Γεωργιάδης όχι μόνο παραμένει ακλόνητος στον υπουργικό του θώκο, αλλά και αναβαθμίζεται συνεχώς ως κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος.
Ομως, ας δούμε, μέσα από ένα παράδειγμα, ποιοί είναι οι γιατροί που ο Γεωργιάδης χαρακτηρίζει «ανθρωπάκια» και μέλη μιας «συμμορίας της μιζέριας»;
Οι γιατροί που εργάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ) δίνουν σκληρή μάχη να ανταποκριθούν στις ανάγκες δεκάδων ασθενών από όλη τη Θεσσαλία και γειτονικές περιοχές που φτάνουν εκεί κατά κύματα. Μέρα παρά μέρα που υπάρχει γενική εφημερία στο νοσοκομείο, στο ΤΕΠ γίνεται ένας «πόλεμος», με τους γιατρούς να «τρέχουν σαν παλαβοί» να σώσουν ανθρώπους.
Στην πρώτη γραμμή της μάχης, η διευθύντρια του Τμήματος Γεωργία Παπαδάμου. Βρίσκεται εκεί όλο το 24ωρο της εφημερίας, νύχτα – μέρα, δε λείπει στιγμή. Τρέχει συνεχώς να εξετάσει ασθενείς, να συντονίσει, να δώσει λύση σε όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί. Η ίδια και όλοι οι γιατροί του Τμήματος ανάσα δεν παίρνουν. Μόνο λίγα λεπτά διάλειμμα εναλλάξ για μια μπουκιά στο πόδι ή έναν καφέ στο χέρι, ενώ υπάρχουν και ειδικές περιστάσεις – όπως, για παράδειγμα, όταν είχαν να κάνουν με τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών, ή με τους πλημμυροπαθείς από τον Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία, ή με τους ασθενείς από τον κορωνοϊό στη διάρκεια της πανδημίας – που ούτε αυτό το μικρό διάλειμμα το επιτρέπουν.
Είναι γιατροί που έχουν θέσει τον εαυτό τους στην υπηρεσία του ανθρώπου, του φτωχού ασθενούς, ταγμένοι αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να παρασύρονται από τα «κελεύσματα του χρήματος» που απευθύνει στους γιατρούς του ΕΣΥ ο κερδοσκοπικός ιδιωτικός τομέας της υγείας, τώρα πια και με τη «βούλα» του σχετικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση.
Ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ – Ειδικευομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας είναι από αυτούς που οργανώνουν δράσεις, απεργιακές και άλλες, κατά της κυβερνητικής πολιτικής για την Υγεία, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, την επίλυση των πολλών προβλημάτων λειτουργίας που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο – ελλείψεις γιατρών, εξοπλισμού, υλικών κ.α. – τα οποία έχουν επιπτώσεις και στους εργαζόμενους και στους ασθενείς. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις του κι έχοντας στο πλευρό του μαζικούς φορείς και το λαό της περιοχής, πιέζει τις διοικήσεις του νοσοκομείου και της Υγειονομικής Περιφέρειας και, κατά καιρούς, καταφέρνει να επιβάλλει λύσεις σε προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, έγινε με την εξασφάλιση υλικών που δεν υπήρχαν, (αντιδραστήρια κ.α.) και είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές λειτουργικές δυσκολίες σε πολλά βασικά Τμήματα, Τομείς και Κλινικές του Νοσοκομείου .
Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η διευθύντρια του ΤΕΠ Γεωργία Παπαδάμου. Κομμουνίστρια – κόρη του αείμνηστου κομμουνιστή Μιχάλη Παπαδάμου (Φεραίου), μαχητή του ΕΛΑΣ και ταξίαρχου του ΔΣΕ – συμμετείχε, μαζί με άλλους κομμουνιστές και αγωνιστές, στο ψηφοδέλτιο της συνδικαλιστικής παράταξης που στις αρχαιρεσίες για το Σύλλογο στηρίζεται από το ΚΚΕ. Μια παράταξη που, εδώ και χρόνια, λαμβάνει την ψήφο της πλειοψηφίας των γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι, ανεξαρτήτως από το σε πιο κόμμα πρόσκεινται πολιτικά, στο πρόσωπο των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών του ψηφοδελτίου βλέπουν κάποιους που εκτιμούν και ως γιατρούς και ως συνδικαλιστές και γι’ αυτό τους ψηφίζουν.
Αυτούς λοιπόν, τους γιατρούς που ως επιστήμονες δίνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τους ασθενείς, μη υπολογίζοντας κόπους, προσωπικές και οικογενειακές θυσίες και ως συνδικαλιστές παλεύουν, με σθένος και αξιοπρέπεια, για να κρατήσουν στη ζωή το «βαριά άρρωστο» δημόσιο σύστημα υγείας, αποκαλεί ο υπουργός Υγείας «ανθρωπάκια και μέλη μιας «συμμορίας της μιζέριας»!
Όμως, συμμορία δεν είναι οι γιατροί που, πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη, προσφέρουν ζωτικές υπηρεσίες στον άνθρωπο, αλλά οι κυβερνήσεις που, μετατρέποντας το δημόσιο αγαθό της υγείας σε ακριβό εμπόρευμα, σκοτώνουν ανθρώπινες ζωές. Μια τέτοια συμμορία είναι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ – όπως και οι προηγούμενες – με πρώτο πιστόλι τον χυδαίο υπουργό της Γεωργιάδη…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου