Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ…..


Ηταν εκεί γύρω στα 70 όταν η κυρά Νότα ( μάνα) και ο κυρ Τάκης (μπάρμπας), με μάθαιναν επισήμως Αγγλικά, ένεκα που ήταν και διδάσκαλοι, όχι του έθνους αλλά της Κοκκινιάς σίγουρα.

Το ινστιτούτο εγεννήθει το 59 μαζί με μένα εκ της μητρός μου συνεπικουρούμενης του πατρός μου Αλέκου.Ετσι τα λέγανε τότες…. ινστιτούτα.

Το πρώτο μου λεξικό ήταν του Ντίβρεως… οι παλαιοί θα το θυμούνται…είχε μια λεξούλα στα Αγγλικά και μετά πέντεξη ερμηνείες στα Ελληνικά. Μετά όταν και εγώ έγινα διδάσκαλος πήρα το Αγγλοαγγλικόν της Οξφόρδεως …μουράτο και παχουλό. Ηταν γύρω στα 72 73 όταν πρωτόμαθα τα φρέηζαλ βερμπς….. αυτά είναι κάτι ρήματα με μία παπαριά μετά που φτιάχνουν μια άσχετη με το ρήμα λεξούλα και που αποτελούν σύμβολο της ένδειας της Αγγλικής γλώσσας…….. ΑΑΑΑΑ τώρα που είπα ένδεια θυμήθηκα τον Δένδια……

Πολλοί από σας θα αναρωτηθείτε γιατί σας τα λέω αυτά…… πρώτον για να πουλήσω μούριν και δεύτερον για να σας μιλήσω για τον απέραντο πλούτο της Ελληνικής γλώσσας.

Η γλώσσα μας εμπεριέχει τεράστιον όγκο λέξεων με τεράστιον πλήθος ερμηνειών, εξού και θεωρείται από τας δυσκολοτέρας ανά τον κόσμον. Αυτή ταύτη η πολυπλοκότης από μονάχη της δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα κατά την εκφοράν αλλά και κατανοησίν της ..λέγω. Η κατανόησή της δυσκολεύει έτι περαιτέρω λόγω ξενόφερτων εκφράσεων αι οποίαι δολίως έχουν παρεισφρήσει εις τον πολιτισμόν μας δια να μας δημιουργήσουν ματσαράνγκες. Η παντελής έλλειψις διδασκαλίας της αρχαίας μας γλώσσας επίσης προσθέτει ένα ακόμη θέμα στο υπάρχον πρόβλημα.

Υπάρχει ελπίς λοιπόν?…. ιδού το μέγα ερώτημα. Η μόνη σανίς σωτηρίας δι εμέ, συνίσταται εις τας λέξεις που χρησιμοποιούν οι εκλεγμένοι κυβερνώντες μας, ίνα περιγράψωσι καταστάσεις ‘η ενέργειες.

Θέλοντας να είμαι σύντομος και περιεκτικός, θα αρκεσθώ σε ελάχιστα παραδείγματα παραθέτοντας τας σωστάς ερμηνείας, αι οποίαι θα έπρεπε να ήσαν γνωσταί τοις πάσι.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ= Σύνθετη λέξη … μετα+ ρυθμίζω ….. δηλαδή απολύω κόσμο αβέρτα, τον κάνω να πεινάει και μετά τον ρυθμίζω με κάτι ψίχουλα. Μεταρρυθμιστές θεωρούνται απαξάπαντες οι ηγέτες της πατρίδος μας.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ= Πολλοί θεωρούν ότι η λέξη έχει σαν δεύτερο συνδετικό το ρήμα πτύω, αλλά αυτό δεν είναι εξακριβωμένο. Παρόλα ταύτα ανάπτυξη σημαίνει να μεγαλώνω εγώ από τη σμίκρυνση τη δική σου. Παράδειγμα,,,,,, η εταιρεία Κατσέλης αναπτύχθηκε τόσο πολύ που έκλεισε και έμειναν 600 άνεργοι.

ΤΡΑΠΕΖΑ= Προέρχεται από τη λέξη τραπέζι. Τραπέζι ,όπως όλοι γνωρίζουμε είναι το μαραφέτι που ακουμπάμε το φαϊ μας το οποίο έχουμε βγάλει εργαζόμενοι για να μασαμπουκώσουμε. Τ ο γράμμα Α μπήκε για να δηλώσει ότι εις την τράπεζαν αυτοί που κάθονται τρώνε το φαϊ των Αλλων.

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ= Σύνθετη λέξη αξία+ κρατώ. Η λέξη αξία χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την αξία της ψήφου.Δηλαδής η ψήφος έχει αξίαν και σε κρατώ δια μέσου αυτής…εξού και η έκφραση σε κρατάω από τα αρχίδια, τα οποία ως γνωστόν έχουν μεγάλη αξία.

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ= Λέξη προερχόμενη από τη πατρίς και την κατάληξη …ισμος… όπως λέμε Αναρχισμός. η λέξη πατρίς έχει να κάνει με τον πατήρ, δηλαδη τον πατέρα του καθενός μας , ο οποίος ποτέ δεν ξέραμε ποιος αλήθεια είναι, εξού και γινόνταν της πουτάνας με την λαϊκή έκφραση τίνος ειν μωρή πουτάνα το παιδί? γιαυτό και οι πάμπολλες ερμηνείες της λέξεως αυτής.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ= Σύνθετη λέξη από το επάνω και το ανάσταση. Δηλώνει κατάσταση , κάτι σαν τον ύπνο του Ιησού που αναστήθηκε την ώρα που κοιμόταν, γιαυτό και κατά τους θεωρητικούς η επανάσταση θα συμβεί στον ύπνο μας.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ= Ξενόφερτη λέξη απο το κάπιταλ που σημαίνει κεφάλαιο.Αναφέρεται Στη γενετήσια πράξη η οποία όλως παραδόξως δεν συντελείται μέσω του ανδρικού μορίου αλλά του ιδίου του κεφαλαίου. Εξού και η έκφραση τη γάμησα με τον παρά μου.

Αυτά προς το παρόν …αγαπητοί φίλοι θα συνεχίσω μίαν ετέραν φοράν όταν η μαλαπέρδα μου βρεθεί ξανά σε πλήρη στύση…..( πράμα σπάνιο).

Δημοσιεύτηκε στις ανορθογραφίες