Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η Ευρώπη των κινημάτων θα νικήσει!

Τού  Γιώργου Αρχοντόπουλου


«Ο πόλεμος για το νερό ήταν η αρχή του εκδημοκρατισμού και της αλλαγής της χώρας, ήταν η αφορμή ώστε ο λαός μας να συνειδητοποιήσει την αποτελεσματικότητα των κινημάτων». Τα λόγια αυτά του Pablo Cesar Groux Canedo, υπουργού Πολιτισμών της Βολιβίας που επισκέφτηκε πριν ένα εξάμηνο τη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος από την κίνηση SOSτε το Νερό, αν και έρχονται από μακριά δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και στη χώρα μας. Είναι ο δρόμος των κινημάτων, που απ’ τη διαμαρτυρία περνούν στην ενεργητική διεκδίκηση μιας μεγάλης αλλαγής συνολικά για την κοινωνία, με το λαό πρωταγωνιστή.

Από την πρώτη στιγμή που η ΕΥΑΘ βγήκε στο σφυρί του ΤΑΙΠΕΔ και προσέλκυσε το «ενδιαφέρον» των αρπακτικών πολυεθνικών, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, μαζί με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, δίνουμε τη μάχη για την υπεράσπιση του νερού της πόλης μας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε έρθει σε επαφή με δεκάδες κινήματα από διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, που μάχονται για την υπεράσπιση του νερού και όλων των δημόσιων αγαθών.

Ο Claus Kittsteiner, από το κίνημα του νερού του Βερολίνου «Berliner Wassertisch», που κατάφερε μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις να διώξει την πολυεθνική εταιρία Veolia και να επαναφέρει το νερό στα χέρια της πόλης, βρέθηκε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Ως ομιλητής σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΑΠΘ και το «SOSτε το Νερό» μας παρότρυνε να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ – αλλιώς θα πληρώσουμε βαριά το τίμημα της όποιας επαναγοράς της από το Δημόσιο.

Η Anne Le Strat, αντιδήμαρχος του Παρισιού, που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για επανάκτηση του νερού της πόλης από το Δήμο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη μας εξέθεσε τις αφόρητες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης. Και περιέγραψε το δύσκολο, αλλά ενδιαφέρον, πείραμα λειτουργίας της εταιρίας ύδρευσης υπό τον έλεγχο των εργαζομένων της, του Δήμου και των κατοίκων του Παρισιού.

Ο Tomaso Fattori, εκ των ιδρυτών του ιταλικού Φόρουμ Κινημάτων για το Νερό, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη ένα χρόνο πριν για να μας μεταφέρει την εμπειρία απ’ το επιτυχημένο δημοψήφισμα που έγινε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη γειτονική χώρα, δίνει σήμερα μαζί μας τη μάχη μέσα από την ευρωλίστα «Μια άλλη Ευρώπη, με τον Τσίπρα».

Αυτοί κι άλλοι πολλοί άνθρωποι, αυτές οι συλλογικότητες, διαμορφώνουν τη δική μας Ευρώπη: των κινημάτων και των λαών. Στις Eυρωεκλογές της 25ης Μαΐου συγκρούονται δύο διαφορετικοί δρόμοι: Από τη μια ο δρόμος της κυρίας Μέρκελ και του ακολούθου της, του κυρίου Σαμαρά, που οδηγεί τη χώρα μας και τους λαούς της Ευρώπης στην καταστροφή. Από την άλλη, ο δρόμος των κινημάτων, ο δρόμος των λαών που παλεύουν για μια Ευρώπη της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Αξιοπρέπειας.

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη των Eυρωεκλογών δεν θα είναι μόνο νίκη της Αριστεράς. Θα είναι κυρίως νίκη του ελληνικού λαού που αγωνίζεται για τη σωτηρία του, ενάντια στην τρόικα και τις κυβερνήσεις της. Θα είναι μήνυμα ελπίδας σε όλους τους λαούς, ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή.

Με τη συμμετοχή μου στη μάχη αυτή δεν φιλοδοξώ να εξαργυρώσω τη συμμετοχή μου στον αγώνα που όλοι μαζί δίνουμε καθημερινά. Στόχος μου είναι να γίνει ακόμη πιο γνωστό το κίνημα για την υπεράσπιση του νερού της Θεσσαλονίκης, να διεθνοποιηθεί ακόμη περισσότερο αυτός ο αγώνας, να ενισχυθεί η προσπάθεια για δημοψήφισμα για το νερό στις 18 Μαΐου, που είναι μια απαίτηση των πολιτών για πραγματική δημοκρατία. Να ακουστεί η φωνή των κινημάτων αντίστασης και αλληλεγγύης, η φωνή των από κάτω που δεν αντέχουν άλλο, που παλεύουν για να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Να στηρίξω, με τις όποιες δυνάμεις μου, την προσπάθεια για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις-μαριονέτες της Μέρκελ και των τραπεζών, για να σώσουμε το νερό και όλα τα δημόσια αγαθά, για να σώσουμε τη χώρα μας και τις ζωές μας.

* Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ
μέλος του «SOSτε το Νερό», υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου