Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναστατώνει το τουρκικό προξενείο

Του Δημήτρη Μηλάκα


Στην πολιτική οι επιλογές κρίνονται από το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετήσει στο ευρωψηφοδέλτιό του τη Σουλεϊμάν Σαμπιχά, Ρομά από το Δροσερό Ξάνθης, ήταν... αναμενόμενο: μεγάλος εκνευρισμός στο τουρκικό προξενείο της Θράκης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Όταν, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη διαμαρτυρήθηκε λέγοντας: «Εμάς τους Τούρκους της Θράκης δεν μας εκπροσωπεί η Σαμπιχά». Η εν λόγω τοποθέτηση περιγράφει το γνωστό παιχνίδι που παίζει το τουρκικό προξενείο σε όσα κόμματα προσεγγίζουν τη μειονότητα για να κορφολογήσουν ψηφαλάκια. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό το παιχνίδι ακυρώθηκε, καθώς η Σαμπιχά δεν είναι ενεργούμενο του τουρκικού προξενείου.

Τι είναι όμως η Σαμπιχά και τι προβλήματα αντιμετωπίζει εξ αιτίας της δράσης του τουρκικού προξενείου και της αδράνειας του ελληνικού κράτους το λέει ξεκάθαρα η ίδια: «Η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, η γλώσσα των Τσιγγάνων. Παρά ταύτα, επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης, υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τουρκικά. Αυτό κάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σήμερα μειονότητα εντός της μειονότητας.

(…) Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλουν, εκτός από τη γλώσσα τους, και την ταυτότητά τους. Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν “τουρκικά”. Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να υποχρεώσουν και εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι. Πριν από μερικά χρόνια το ελληνικό κράτος όρισε να πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε νηπιαγωγεία. Οι τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνοι έφτιαξαν δικά τους νηπιαγωγεία, όπου διδάσκονται μόνον τουρκικά. Μας πιέζουν να γραφτούμε σε αυτά τα νηπιαγωγεία. Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους όπου ζούμε».

Αυτή, λοιπόν, είναι η Σαμπιχά, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τοποθετήσει στο ευρωψηφοδέλτιό του. Τι ψήφους θα προσθέσει αυτή η υποψηφιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ; Θα δούμε. Αυτό, όμως, που ήδη βλέπουμε και αποτιμούμε θετικά είναι ότι ένα κόμμα εξουσίας δεν ζητιανεύει ψηφαλάκια από τον Τούρκο πρόξενο. Όπως και να το δει κανείς, είναι ένα θετικό δείγμα...

Από το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου