Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Εγκαίνια Νέας Λυρικής Σκηνής με όπερα του Μίκη Θεοδωράκη

Έλσα Ράσιου


Διάβασα πως σήμερα είναι τα 91α πρώτα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη. του εύχομαι να τα εκατοστίσει!!!

Με την ευκαιρία αυτή χαιρετίζω με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία της σελίδας. Θεωρώ ότι επιβάλλεται τα εγκαίνια της μοναδικής Κρατικής Λυρικής Σκηνής της χώρας μας να γίνουν με την παρουσίαση μιας όπερας του Μίκη Θεοδωράκη.

Ανεξάρτητα από ιδεολογικές τοποθετήσεις σύμφωνες ή αντίθετες με εκείνες του συνθέτη, ο Θεοδωράκης αποτελεί ένα πνευματικό κεφάλαιο για μας και, είτε το θέλουμε είτε όχι, ένα πρέσβη, (τον πιο γνωστό και δημοφιλή) του νεοελληνικού πολιτισμού πέρα από τα σύνορά μας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η όπερα επίσης δεν είναι το ελιτίστικο είδος στο οποίο προσπάθησε ανεπιτυχώς να τη μετατρέψει η άρχουσα φεουδαρχική παλιότερα και αστική μετέπειτα τάξη. Γεννήθηκε μέσα από τα λαϊκά δρώμενα του μεσαίωνα που στόχο είχαν τη σάτιρα της άρχουσας φεουδαρχικής τότε τάξης. Στην πορεία συνδέθηκε άρρηκτα με τα εθνικό-κοινωνικά κινήματα της Ευρώπης (ιταλική bell canto, του 19ου αιω. και ρώσικη του 20ου κυρίως). Στάθηκε με θλιβερή εξαίρεση το Γερμανό Richard Wagner (μοναδικό συνειδητό υπηρέτη του ναζισμού), απέναντι στην εξουσία.

Αξίζει, λοιπόν, αυτή η τιμή στο Μίκη. Στο Μίκη που με τη μουσική του τραγούδησε τους λαϊκούς αγώνες, στους οποίους και ο ίδιος συμμετείχε... Στο Μίκη που για ένα περίπου αιώνα κατέγραψε με τη μουσική του την ιστορική πορεία του λαού μας... στο Μίκη της νιότης μας...

Θα ήταν δείγμα αξιοθρήνητης πολιτισμικής υποτέλειας η επιλογή όποιου καταξιωμένου Ευρωπαίου δημιουργού... και κυρίως μη ακούσω κανένα Wagner!!!


Έλσα Ράσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου