Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Περί .. Κέντρου, Αριστεράς και άλλων πολιτικών τοπίων...

Του Άκη Γκανή


Σήμερα, αυτό που δεν έχουν εντοπίσει ακόμα οι φιλοκυβερνητικές φυλλάδες και τα ΜΜΕ είναι το τι έχει γίνει στο πολιτικό τοπίο.

Οι διάφορες ομάδες σκέψης και προπαγάνδας, που μεταδίδουν στα διάφορα ιστολόγια, τις κυβερνητικές εφημερίδες, και τα ΜΜΕ τη θεματολογία των ειδήσεων και ασχολούνται με τη περιβόητη ΔΗΜΑΡ και το τι θα κάνει το κέντρο, δεν έχουν καταλάβει ότι το παιχνίδι το έχουν ήδη χάσει.

Με τις πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά, η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει διαλυθεί.

Η μεσαία τάξη που είχε καλές σχετικά αμοιβές, ικανοποιητικές εργασίες, και την ανάλογη μόρφωση και παιδεία, βρέθηκε στο ξαφνικά με μείωση αποδοχών ως 40%, και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στην ανεργία και με δάνεια και υποχρεώσεις να τρέχουν.

Τα γεγονότα είναι γνωστά σε όλους, δεν θέλω να μπω σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Εκτός από μερικούς τυχερούς, τα γνωστά δικά μας παιδιά του εκάστοτε κόμματος, η πλειοψηφία της μεσαίας τάξης απλά έπαψε να υφίσταται σαν τάξη στην Ελλάδα.

Τι έγινε όλος αυτός ο κόσμος που παραδοσιακά ψήφιζε κέντρο;

Μετατοπίστηκε από το χώρο του κέντρου - όπως έδειξε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, αριστερά και δεξιά. Με λίγα λόγια, κέντρο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Η όλη συζήτηση λοιπόν περί κέντρου ΔΗΜΑΡ, ΕΛΙΑΣ, ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ΑΝΕΛ είναι βασικά άκυρη.

Τη ΔΗΜΑΡ την τιμώρησαν οι αριστεροί που τη ψήφισαν, επειδή συνεργάστηκε με τη κυβέρνηση Σαμαρά, και ουσιαστικά με το 1,8 μένει εκτός και θα πέσει και άλλο το ποσοστό της.

Η ΕΛΙΑ, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, με νέο όνομα μπας και γλυτώσει τα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει από τις τράπεζες, πήρε 8%. Στο προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα είχε πάρει 12% και στο προηγούμενο 42%. Οπότε η πτωτική τάση είναι εμφανής και πάει προς διάλυση, μόνο οι φανατικοί ΠΑΣΟΚΟΙ έμειναν να το στηρίζουν, και αυτοί θα αποχωρήσουν σιγά - σιγά.

Το Ποτάμι, το απολιτίκ κεντρώο κόμμα του ανιψιού του Σημίτη με χρηματοδότη Μπόμπολα, ξεγέλασε τη πιτσιρικαρία αλλά για πόσο, και χωρίς ουσιαστικές θέσεις το ποσοστό του (προσωπική εκτίμηση) μετά από τις καταγγελίες των ίδιων των υποψηφίων που αποχώρησαν πριν το συνέδριο, και πριν τις εκλογές, θα είναι πτωτικό...

Όποιον ξεγέλασε η ωραία φάτσα, ξεγέλασε... Το πολιτικό παρελθόν του κυρίου Σταύρου Θεοδωράκη, είναι γνωστό στους πάντες, δείτε τις απολιτίκ εκπομπές του...

Η ΑΝΕΛ, μετά τη διαφυγή βουλευτών της προς τη ΝΔ, δεν πείθει πια για το αντιμνημονιακό της στυλ, και όσοι τη ψήφιζαν μάλλον θα αποχωρήσουν και από αυτό το κόμμα.

Το πολιτικό τοπίο λοιπόν του Κεντρώου χώρου αντικατοπτρίζει τη καταστροφή της μεσαίας τάξης που παραδοσιακά το ψήφιζε... Τι μέλει γενέσθαι; Εδώ είναι το στοίχημα που με τις θέσεις του φαίνεται να κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να μετατοπιστεί προς το κέντρο, όπως θα περίμεναν τα ΜΜΕ και τα λογής λογής παπαγαλάκια και οι 5 οικογένειες που ελέγχουν το πολιτικό τοπίο της Ελλάδος (μέχρι τώρα) παραμένει σταθερό στις θέσεις του και τραβάει το κόσμο στα αριστερά.

Αυτή ειναι η μετατόπιση του κεντρώου χώρου, και η μάχη θα δοθεί πάλι με όλους τους συστημικούς αντίπαλους της Αριστεράς που λόγω συμφερόντων και όχι λόγω ιδεολογίας, θα συνεχίσουν τη λυσσαλέα λάσπη και τις τηλεδίκες ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, στα ΜΜΕ και στις φυλλάδες και στα ιστολόγια που διαθέτουν....

Για τη Δεξιά και την Άκρα δεξιά θα ασχοληθώ σε επόμενο άρθρο αναλυτικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου