Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ναι στα φρούτα του δάσους, όχι τα ροδάκινα!

Του Δημήτρη Χρήστου


Στις 17 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε με ψήφισμά του τις κυρώσεις της Κομισιόν κατά της Ρωσίας. Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, υπέρ των κυρώσεων τάχθηκαν οι πέντε της Ν.Δ., οι δύο του ΠΑΣΟΚ και οι δύο του Ποταμιού! Για τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και την κ. Εύα Καϊλή, δεν υπάρχει ερώτημα. Το ερώτημα προκύπτει για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη ο οποίος προσπαθεί να το παίξει λαϊκός και φυσικά τους δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, τον καθηγητή ερευνητή κ. Μ. Γραμματικάκη και τον υιό του Λεωνίδα Κύρκου Μιχάλη που αποφάσισε να πολιτευτεί στα 55 χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό ούτε στις ηλικίες ούτε φυσικά στις ιδιότητες. Υπάρχει όμως μια απορία. Τι είδους μελέτη και ανάλυση έκαναν οι ίδιοι προσωπικά, πριν καταλήξουν να ψηφίσουν υπέρ των κυρώσεων; Αναφέρομαι στους ιδίους, διότι υποθέτω ότι το νεαρό κόμμα στο οποίο εντάχθηκαν, δεν διαθέτει ειδικές επιτροπές που θα μελετούσαν τι συμφέρει τη χώρα και την οικονομία της. Εκτός αν αρκεί και περισσεύει η άποψη του αρχηγού Σταύρου και η γνώμη των χορηγών του κόμματος.

ΤΕΛΟΣ πάντων, ψήφισαν αυτό που ψήφισαν. Σήμερα που τα πράγματα έχουν έρθει τα πάνω κάτω, καθώς δεν πρόβλεψαν την αντίδραση της Ρωσίας και αδιαφόρησαν για τις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων τα οποία βρήκαν πολύτιμο χώρο στη ρωσική αγορά, μετά των εξοστρακισμό τους από τις αγορές της Ε.Ε., τι έχουν να πουν; Αλλά ας το παρακάμψουμε και αυτό. Από τις χώρες της Ε.Ε. με αγροτική παραγωγή που εξάγεται στη Ρωσία αρκετές μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ολλανδία (όλες χώρες εκτός Μνημονίου) απαίτησαν από την Ε.Ε. να αποζημιωθούν άμεσα οι θιγόμενοι αγροτικοί κλάδοι τους. Η Ελλάδα απουσίαζε προκλητικά. Γενικά η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου έχει εκχωρήσει τη διεθνή εκπροσώπηση της στη Γερμανία.

ΠΑΜΕ όμως και παρακάτω. Οι αντιδράσεις των συγκεκριμένων χωρών έπιασαν τόπο. Προχτές η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει το ποσόν των 125 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών ο οποίος πλήττεται από το εμπάργκο της Ρωσίας. Η Κομισιόν δεν συμπεριέλαβε τα ελληνικά ροδάκινα στη λίστα των αποζημιώσεων! Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι αγρότες θα αποζημιώνονταν από κοινοτικούς πόρους, τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων, τα οποία τίθενται σε ισχύ από προχθές Δευτέρα, αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου της Επιτροπής για τη Γεωργία, Ρότζερ Γουέιτ. Δυστυχώς η κ. Μέρκελ που μέχρι στιγμής η χώρα της δεν πλήττεται σχεδόν καθόλου από τα μέτρα κατά της Ρωσίας, δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με την αποικία, της οποίας οι κυβερνητικοί παράγοντες σε οποιαδήποτε βαθμίδα, πειθαρχούν χωρίς την παραμικρή αντίρρηση στις διαταγές της.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ λοιπόν οι κ. Ν. Ανδρουλάκης, Γραμματικάκης και Κύρκος αν έχουν μετανιώσει για την ψήφο τους; Μήπως σκέφτονται να ζητήσουν συγγνώμη από τον αγροτικό κόσμο για την καταστροφή που βιώνει και η οποία δεν θα είναι στιγμιαία, αφού αν χάσεις για κάποιο μεγάλο διάστημα τις αγορές, δύσκολα μπορείς να επανέλθεις μιας και κάποιοι άλλοι παραγωγοί άλλων χωρών ( Τουρκία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Χιλή, Νότιος Αφρική κ.λπ.) θα έχουν πάρει τις θέσεις σου.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ είναι φυσικά ρητορικά, ειδικά για τον φιλόδοξο νεαρό οπορτουνιστή Ν. Ανδρουλάκη που παριστάνει τον καλό Πασόκο των παλαιών εποχών περιμένοντας την πτώση του καμένου Βενιζέλου. Όσο για τους κυρίους Γραμματικάκη και Κύρκο, αρκεί η θλίψη μας για την υποταγή τους σε ένα κατασκεύασμα του συστήματος με προκαθορισμένο ρόλο και χρόνο. Δεν σεβάστηκαν την ιστορία τους και αγνόησαν τα συμφέροντα του Ελλήνων αγροτών. Επιπλέον, δεν είναι και νέοι, για να πεις θα μάθουν.

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου