Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ο θείος Τάσος, συντρέχτης και συμβουλάτορας

Της Ηρώς Αργυράκη

Με συγκίνηση διάβασα στην «Αυγή» της Κυριακής (24 Αυγούστου 2014) ότι την Παρασκευή 22 Αυγούστου στην Κορώνη της Μεσσηνίας έγινε εκδήλωση για να τιμήσουν τη μνήμη του Τάσου Κουλαμπά, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Μεσσηνίας με την ΕΔΑ.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.

Απ' ό,τι διάβασα, έγινε αναφορά στην πολιτική του δράση και στους αγώνες του για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών της Μεσσηνίας κ.λπ.

Ο Τάσος ο Κουλαμπάς, ο θείος Τάσος, όπως τον φωνάζαμε ανεξάρτητα από συγγένειες και φιλίες, ήταν πάνω απ' όλα ο Άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Ευρύτατο και ελεύθερο πνεύμα, με πραγματική αγάπη στον άνθρωπο και στα προβλήματά του, αρωγός, συντρέχτης, συμβουλάτορας.

Απλός, δίκαιος, με ορθή κρίση, χωρίς παρωπίδες και στενοκομματικές αντιθέσεις. Ήταν λάτρης του ωραίου και του αληθινού. Γιατί η αναζήτηση της ομορφιάς σ' όλο της το μεγαλείο, σ' όλες της τις εκφάνσεις πίστευε ότι είναι μεγάλη φιλοσοφία!

Αγαπούσε τους νέους ανθρώπους και πίστευε στη δύναμή τους και στο μυαλό τους, που μόνο το διάβασμα και η γνώση θα μπορούσε να εξελίξει. Πίστευε ότι η μαύρη φυλή ήταν η γενιά του μέλλοντος, γιατί τότε που ζούσε ήταν ακόμη αμόλυντη και δυνατή. Τον θυμάμαι όταν ήρθε για πρώτη φορά στο σπίτι μας με ένα βαλιτσάκι βιβλία -όλη την γκάμα της Παγκόσμιας Κλασικής Λογοτεχνίας- για κάθε ηλικία. Μας εντυπωσίασε. Χωρίς καμία κομματική κατεύθυνση. Άλλωστε ήξερε τόσο καλά να παίζει και να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά. Πίστευε, όπως συμπεραίνω σήμερα, ότι η γνώση από μόνη της βοηθάει τον άνθρωπο, να γνωρίσει, να μάθει, να αναζητήσει, να προβληματιστεί, να βρει απαντήσεις και μετά απ' αυτή τη διαδικασία ότι θα ξέρει τον δρόμο του, όντας πλέον δυνατός, υπεύθυνος, ελεύθερος!

Αντιμετώπιζε τα πάντα με καρτερία και χαμόγελο. Πάντα είχε μια πειστική απάντηση στα χιλιάδες ερωτήματα που του θέταμε. Ήταν ο μέντοράς μας και τον περιμέναμε με ανοιχτές αγκάλες πάντα, γιατί κάτι καινούργιο μαθαίναμε. Μαζί του γνωρίσαμε κι άλλα παιδιά με τις ίδιες ανησυχίες και αναζητήσεις. Γνωρίσαμε προσωπικότητες από κοντά, όπως τον ποιητή Κ. Βάρναλη (άπιαστο όνειρο), αλλά και άλλες προσωπικότητες της τέχνης και του πνεύματος. Ένας κατάλογος ατελείωτος, με αποτέλεσμα τα οφέλη μιας ευρύτερης καλλιέργειας. Με τον θάνατό του χαθήκαμε με τα άλλα παιδιά και έκλεισε μια σπουδαία εποχή - η εποχή της αθωότητας και...

Σ' ευχαριστώ, θείε Τάσο, καθώς και τη θεία Ελένη, τη γυναίκα σου, για την αγάπη που μας δώσατε!

Σ' ευχαριστώ και από μέρους των αδελφών μου. Που μας βοήθησες στο χτίσιμο πάνω σε γερές βάσεις μιας πνευματικής πορείας που οδηγεί στην ανθρώπινη ολοκλήρωση. Θα σε θυμάμαι πάντα. Ήσουν ένα κομμάτι απ' τη ζωή μου.

* Η Ηρώ Αργυράκη είναι φιλόλογος

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου