Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ποιος κερδίζει από τα παγάκια

Του Κατσάκου Πέτρου


Γεμίζεις έναν κουβά με παγωμένο νερό. Για να ρίξεις ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία προσθέτεις και μερικές δεκάδες παγάκια. Περιλούζεσαι μπροστά από μια κάμερα. Δημοσιοποιείς την ψυχρολουσία σου μέσω ενός βίντεο και παράλληλα προκαλείς τους επόμενους μιμητές.

Η όλη διαδικασία συνοδεύεται από τη δωρεά ενός χρηματικού ποσού για την καταπολέμηση της «Νόσου του Lou Gehrig». Μιας ανίατης νόσου που τα τελευταία χρόνια καλπάζει απειλητικά αφήνοντας πίσω της μεγάλο αριθμό θυμάτων παγκοσμίως. Μιας ασθένειας που μετά την παγκόσμια υποχώρηση των κρατικών επιχορηγήσεων για την προώθηση της ιατρικής έρευνας έχει περάσει από τα χέρια των κρατών στα χέρια «πρόθυμων φιλάνθρωπων».

Μία ομάδα τέτοιων φιλάνθρωπων που εδρεύει στις ΗΠΑ και δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της νόσου ASL είχε τη φαεινή ιδέα της διοργάνωσης του Ice Bucket Challenge που τις τελευταίες εβδομάδες έχει πάρει τη μορφή παγκόσμιας επιδημίας. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές, καθώς και εκατομμύρια απλοί πολίτες σε όλο τον πλανήτη δοκιμάζει τη δημόσια ψυχρολουσία σε ένα ντόμινο δημοσιότητας και βιντεοσκοπημένων προκλήσεων φουσκώνοντας με ιλιγγιώδεις ταχύτητες τα ταμεία της ALS Association.

Μία επίσκεψη στα οικονομικά στοιχεία της αμερικανικής ΜΚΟ είναι αρκετή για να κάνει ακόμα πιο επώδυνη την ψυχρολουσία καθώς μονάχα μια χούφτα από τα παγάκια της φιλανθρωπίας καταλήγουν στην πραγματική έρευνα για την καταπολέμηση της ανίατης ασθένειας. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της ALS Association, μονάχα το 27% των εσόδων της κατευθύνεται στη χρηματοδότηση των ιατρικών κέντρων που ασχολούνται με την έρευνα την ώρα που τα επαγγελματικά στελέχη της οργάνωσης θα εισπράξουν για μισθούς το 2014 το ποσό των 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ισολογισμός της οργάνωσης απασχολεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα σημαντική μερίδα του αμερικανικού τύπου που δεν στάθηκε στην αναπαραγωγή του φαινομένου, αλλά επιχείρησε να διεισδύσει στα ταμεία της ALS Association. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας η οργάνωση δαπάνησε πέρυσι μόνο 6,6 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα, και όχι 7,2 δολάρια, 292.000 δολάρια πήγαν για «επαγγελματικές αμοιβές» και «συμβάσεις υπηρεσιών», ενώ 155.000 δαπανήθηκαν για έξοδα ταξιδίων. Με τα έσοδα της ASLA να εκτοξεύονται φέτος στα ύψη μετά την επιτυχημένη παγκόσμια καμπάνια του παγωμένου μπουγελώματος, οι αμερικανικές αρχές που από την πρώτη στιγμή κράτησαν μια επιφυλακτική στάση απέναντι στο φαινόμενο αναμένεται να «σκαλίσουν» ακόμη πιο βαθιά τα οικονομικά της ΜΚΟ.

Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε εσωτερική ανακοίνωση, με την οποία απαγόρευε σε ανώτερους διπλωμάτες του να συμμετάσχουν στην «πρόκληση του κουβά με το παγωμένο νερό» τονίζοντας πως «οι ηθικοί κανόνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποτρέπουν τη συμμετοχή δημόσιων λειτουργών μας, όπως πρεσβευτές, σε κινήσεις για ιδιωτικά κέρδη, ανεξάρτητα από τον καλό σκοπό, για τον οποίο αυτές γίνονται».

Η αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε «ιδιωτικά κέρδη» συνδυάστηκε με τη διαρροή στον τύπο των φορολογικών δηλώσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ASLA όπου η πρόεδρός της Τζιν Γκίλμπερτ εμφανίζεται να έχει δηλώσει τον προηγούμενο χρόνο έσοδα της τάξης των 340.000 δολαρίων. Η δίκαιη επιφυλακτικότητα των αμερικανικών αρχών στη φιλανθρωπική επιδημία του Ice Bucket Challenge δεν απαλλάσσει τις ΗΠΑ από τις δραματικές περικοπές των τελευταίων δεκαετιών στις δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στον τομέα της ιατρικής που δημιούργησε το κατάλληλο υπόβαθρο για τη δημιουργία εκατοντάδων «φιλανθρωπικών οργανώσεων».

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου