Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Βενιζέλος είπε το "Πιστεύω" με το Filioque μέσα!

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη


Όποιος έχει κρυφοκοιτάξει την trash κωμωδία από την κλειδαρότρυπα, γνωρίζει οπωσδήποτε τον περίφημο Σπαζοκλαμπάνια του Σεφερλή. Έναν τύπο εντελώς σπαστικό, που έπαιρνε τηλέφωνα στις εκπομπές, φωνάζοντας «ναι, με ακούτε, ναι, με ακούτε;», μέχρι που παραλήπτης δεν άντεχε άλλο και τον διαολόστελνε. Πού να το φανταζόταν ο ταπεινός Σπαζοκλαμπάνιας ότι κάποτε θα τον ενσάρκωνε ολάκερος Βενιζέλος. Ναι, ο ολάκερος Βενιζέλος έπαιξε πριν από λίγες ημέρες τον κλασικότερο ρόλο του σεφερλικού πανθέου, τον έπαιξε κατ' εντολήν Σαμαρά και τον έπαιξε με αυταπάρνηση.

Με το που έμαθαν οι σαμαροβενιζέλοι ότι ο Πάπας θα συναντηθεί με τον Τσίπρα, ηνιάθησαν σφόδρα. «Τρελάθηκε, ρε Βαγγέλη, ο Ποντίφηκας; Θα συναντήσει αυτόν τον άθεο, τον κομμουνιστή;». «Μην νομίζεις, αρχηγέ. Κι αυτός ο Φραγκίσκος κομμουνιστής είναι και του λόγου του. Άμα αφαιρέσεις το Βατικανό και την Ελβετική Φρουρά, θα βρεις από κάτω τον Λαφαζάνη». «Ευάγγελε, κόψε τον λαιμό σου να μην δει ο Πάπας τον Τσίπρα, γιατί μετά εγώ θα πρέπει να πάω στης Μέρκελ, που καλύτερα να χωθώ τρεις μέρες στον τάφο της Αμφίπολης μαζί με την Παναγιωταρέα».

Κατόπιν τούτων, ο Βενιζέλος σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε κατευθείαν τον ομόλογό του στο Βατικανό, «Ναι, με ακούτε; Ναι, με ακούτε; Ο Βενιζέλος είμαι από την Ελλάδα και πήρα να σας πω ότι ο Τσίπρας δεν είναι αρχηγός κράτους, οπότε δεν μπορεί να τον συναντήσει ο Παναγιότατος». Έλα, παππού μου, να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου. Πήγε ο Βενιζέλος να παραδώσει μαθήματα διπλωματίας στο Βατικανό, στο κράτος που έχει εφεύρει τη διπλωματία. Πήρε να πει ότι ο Τσίπρας δεν είναι αρχηγός κράτους, λες και οι παπικοί δεν γνωρίζουν τι είναι και τι δεν είναι ο εκάστοτε προσκεκλημένος τους.

"Extra ecclesiam nulla salus", είπε ο παπικός διπλωμάτης και του το έκλεισε κατάμουτρα. «Pacta sund servanda», απάντησε ο Ευάγγελος ως ελάχιστη τιμή στον αγωνιστή Χρήστο Πάχτα και έδωσε εντολή στον Λοβέρδο να φέρει άρον - άρον στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την εν Ελλάδι Καθολική Εκκλησία. Μετά, ως συνεπής Σπαζοκλαμπάνιας, ξανασήκωσε το τηλέφωνο και ξαναπήρε το Βατικανό: «Ναι, με ακούτε; Ναι, με ακούτε; Ο Βενιζέλος είμαι πάλι. Πήρα να σας πω ότι αυτός ο Τσίπρας που ετοιμάζεστε να τον τραπεζώσετε δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την Καθολική Εκκλησία». «Μα εμείς μάθαμε ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα θα τον ψηφίσει το νόμο. Μήπως, εκτός από ενοχλητικός, είστε και λιγουλάκι ψευταράκος;».

«Regina rosas amat», απάντησε ο Βενιζέλος και έπεσε κάτωχρος στην καρέκλα του. Μετά σηκώθηκε και ξαναπήρε το Βατικανό: «Ναι, με ακούτε; Ναι, με ακούτε; Είμαι ο Βενιζέλος και θέλω να σας πω τα εξής: Αν ακυρώσετε τη συνάντηση με τον Τσίπρα, είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι et in Spíritum Sanctum, Dóminum et vivificántem: qui ex Patre Filioque procédit". Δυστυχώς η συνάντηση δεν ακυρώθηκε και το Μεγάλο Σχίσμα των Εκκλησιών παρέμεινε ενεργό. Κρίμα...

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου