Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Προγραμματική ρελάνς ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Του Νίκου Παπαδημητρίου


Να εξελιχθεί η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου σε ένα τριήμερο παρουσίασης της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ανάληψης από αυτόν των κυβερνητικών ευθυνών θα επιδιώξουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτός θα είναι και ο πρώτος στόχος τους, παράλληλα, φυσικά, με την καταγγελία των πολιτικών μιας απονομιμοποιημένης κυβέρνησης και σε μια χρονική στιγμή που η τρόικα θα έχει μόλις ολοκληρώσει την τελευταία αποστολή της.

Η παρουσίαση, επί τριήμερο μάλιστα, των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Κοινοβούλιο θα αποτελέσει, έτσι, τη συνέχεια της ΔΕΘ, και μάλιστα ακόμη πιο ολοκληρωμένα στους επιμέρους τομείς, ενώ για την επίτευξη του βασικού πολιτικού στόχου κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σε συνεχείς συσκέψεις από χθες. Οι τελευταίες πινελιές της αντιπολιτευτικής πολιτικής θα καθοριστούν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. το πρωί της Τρίτης.

Οι ομιλητές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι προετοιμασμένοι για την κυβερνητική αντεπίθεση, θα αναδείξουν επίσης τα προβλήματα που γεννά στην κοινωνία η κυβερνητική πολιτική, αντλώντας παραδείγματα και από όσα αυτές τις ημέρες εκτυλίσσονται εκτός Βουλής, για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ. Ενώ μία ακόμη απώλεια για τον Αντ. Σαμαρά είναι το γεγονός ότι θα υποχρεωθεί, μέσω της πολιτικής πρωτοβουλίας που επέλεξε, να κάνει αυτό που επιμελώς αποφεύγει ιδίως την τελευταία αυτή περίοδο: να συρθεί ώς τη Βουλή και να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Γι' αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχει δήθεν 'ηρωϊκή έξοδος', υπάρχει μόνον η νυχτερινή απόδραση», ήταν η φράση - κλειδί του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα (από τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ.), που επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

"Η κυβέρνηση" -σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ- "έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είναι σε θέση να αιφνιδιάζει. Πρόκειται ουσιαστικά", συνέχισε, "για τους τελευταίους σπασμούς μιας κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται σε αποσύνθεση και καταρρέει" τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, με την προσθήκη ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάστασή της στον βαθμό που η η κυβέρνηση πηγαίνει κόντρα στο λαϊκό ρεύμα.

Με «βαριά ασθενή» παραλλήλισε την κυβέρνηση ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα (στον Ρ/Σ Star FM Ηρακλείου): «Τα συμπτώματα του τύπου να βγαίνουν κυβερνητικοί βουλευτές να ζητάνε αλλαγή πρωθυπουργού, να βγαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και να λέει ότι η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση και να υπάρχει μια εικόνα αποσταθεροποίησης, όλα αυτά αποτελούν συμπτώματα της βαριάς τους ασθένειας. Η κοινωνία είναι αδύνατον να συναινέσει στην πολιτική που εφαρμόζουν» επεσήμανε.


Άπιαστο όνειρο οι «180»


«Στη δημοκρατία, όμως, ιδίως όταν η δυσαρμονία ανάμεσα στη Βουλή και το λαό είναι διαπιστωμένη ακόμα και από συντηρητικούς διεθνείς παράγοντες, τη μόνη ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός» ανέφερε στο συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ. ο Δ. Βίτσας, ενώ επιπλέον αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να βρεθούν βουλευτές, πέραν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ (εν συνόλω «180 σωσίβια», όπως είπε χαρακτηριστικά), να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση είτε κατά τη διαδικασία της ερχόμενης εβδομάδας είτε κατά την προεδρική εκλογή.

Με άλλα λόγια η ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται -όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ- να αναδείξει την πολιτική γύμνια της συγκυβέρνησης, η οποία χωρίς συμμάχους απέχει και θα συνεχίσει να απέχει πολύ από τον στόχο της για συγκέντρωση 180 ψήφων κατά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Από τη ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου