Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Άξελ Τρόοστ: Φθηνός λαϊκισμός η συζήτηση περί Grexit

Συνέντευξη στην Αναστασία Γιαμαλή



Την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά ανασύρει από τις εκλογές του 2012 και αναδεικνύει σε κεντρικό προεκλογικό επιχείρημα ένα ενδεχόμενο "Grexit" χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσο απομονωμένος είναι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ο Άξελ Τρόοστ, εκπρόσωπος για θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο και αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, αναλαμβάνει να υπερασπιστεί ο ίδιος τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας λέγοντας ότι αυτή η "προπαγάνδα" είναι "απαράδεκτη".

Δεσμεύθηκε μάλιστα να εξηγήσει στους Γερμανούς πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρες και εμπεριστατωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα.Ο Τρόοστ, που ήρθε για να συζητήσει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική και φορολογική πολιτική του κόμματος, χαρακτήρισε "φθηνό λαϊκισμό" τη συζήτηση περί Grexit. O αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος μίλησε στην "Αυγή" για τις συνέπειες που θα έχει στη Γερμανία η τραγωδία του Charlie Hebdo, για την εμφάνιση του ξενοφοβικού κινήματος Pagida, για τις προσδοκίες από τον αριστερό πρωθυπουργό της Θουριγγίας και για την άνοδο της Αριστεράς στον ευρωπαϊκό Νότο.


* Ας ξεκινήσουμε από τη Γερμανία. Πώς πιστεύετε πως θα επηρεάσει την πολιτική σκηνή η ύπαρξη του ευρωσκεπτικιστικού Alternative für Deutschland (AfD);

Είναι δύσκολο να το εκτιμήσει κανείς δεδομένου ότι αυτή την εποχή το κόμμα αυτό έχει πολλές εσωκομματικές αναταραχές και συγκρούσεις σε επίπεδο ηγεσίας. Οι επόμενες εκλογές είναι αυτές του Αμβούργου και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει καν να μπει στη Βουλή. Αν δεν τα καταφέρει το AfD, τότε την πολιτική του κορύφωση την ξεπεράσαμε και έχει παρέλθει.

Πάντως το AfD είναι απλώς ένα ακόμη κόμμα. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως έχουμε δεί ένα κίνημα, το λεγόμενο Pagida, που δημιούργησαν "αγανακτισμένοι" πολίτες που ξεχύνονται στους δρόμους και διαμαρτύρονται κατά του εξισλαμισμού της κοινωνίας. Έχει ευτυχώς αναπτυχθεί και ένα αντικίνημα. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Γερμανία.


* Θεωρείτε πως η τραγωδία στο Charlie Hebdo θα πολώσει την κατάσταση;

Το φοβάμαι πολύ. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην δώσουμε έδαφος σε αυτού του είδους τις ιδέες. Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γι' αυτόν τον λόγο. Εγώ, που προέρχομαι από τη Λειψία, θα συμμετέχω σε μία ευρύτερη υπερκομματική συμμαχία που θα κινητοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή μας και περιλαμβάνει όλο το πολιτικό φάσμα, από χριστιανοδημοκράτες μέχρι βεβαίως κι εμάς, την Die Linke.


* Στη Θουριγγία έχετε αριστερό πρωθυπουργό. Θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ντόμινο;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Die Linke μετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα, απλώς είναι η πρώτη που ο πρωθυπουργός προέρχεται από το κόμμα μας. Δεν πρόκειται να υπάρξει ντόμινο γιατί στα υπόλοιπα πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια η Die Linke δεν είναι πιο ισχυρή από τους σοσιαλδημοκράτες. Σίγουρα όμως θα υπάρξει, αν θέλετε, μια θετική "επίπτωση" της παρουσίας του κόμματος στην περιοχή εφόσον η ασκούμενη πολιτική θα είναι ανάλογη.


* Πάμε στα πιο ευρωπαϊκά. Πιστεύετε πως η συζήτηση για το Grexit έχει πολιτική στόχευση ή γίνεται για να μην "πληρώσουν τα σπασμένα της Ελλάδας" οι Γερμανοί;

Νομίζω πως αυτή η συζήτηση περί Grexit δεν είναι τίποτα περισσότερο από φθηνό λαϊκισμό χωρίς πολιτικά ή οικονομικά ερείσματα. Κανένας σοβαρός πολιτικός δεν συμμετέχει σ' αυτήν, κι αυτό συμπεριλαμβάνει και τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών και την καγκελάριο. Τα στελέχη της Die Linke βεβαίως δεν μετέχουν σε τέτοιου τύπου συζητήσεις. Όμως θέλω να προσθέσω πως θεωρώ απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται όλη αυτή η υπόθεση από τα ΜΜΕ στη Γερμανία, που δημιουργούν ένα κλίμα εντυπωσιασμού και επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν τις πιθανότητες εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα φαινόμενα δεν έχουν βιώσει ποτέ στο παρελθόν παρά μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας.


* Είναι πράγματι άνευ προηγουμένου. Ωστόσο μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου θεωρεί τέτοιες παρεμβάσεις μέχρι και φυσιολογικές. Ας το αντιστρέψουμε όμως: Πώς θα φαινόταν στους Γερμανούς μια παρέμβαση από την Ελλάδα στα εσωτερικά πολιτικά τους ζητήματα;

Και οι Γερμανοί θα αισθάνονταν πως βρίσκονται υπό κηδεμονία. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο το πολιτικό κατεστημένο και τα ΜΜΕ επιχειρούν να επηρεάσουν τα πράγματα.


* Στον ευρωπαϊκό Νότο, ΣΥΡΙΖΑ και Podemos, τουλάχιστον δημοσκοπικά, σημειώνουν μεγάλη άνοδο. Πολλά ΜΜΕ παρουσιάζουν το εξής δίπολο: από τη μία ο ευρωπαϊκός Νότος της Αριστεράς κι από την άλλη η Γερμανία και οι δορυφόροι της, που είναι υποστηρικτές της λιτότητας. Το σχήμα είναι περισσότερο γεωγραφικό. Υπάρχει άλλη ανάγνωση;

Νομίζω ότι ολοένα και περισσότερο και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και στον Γιούνκερ αυξάνεται η συνειδητοποίηση πως οι πολιτικές λιτότητας είναι καταστροφικές, αυξάνουν την ανεργία και τη φτώχεια. Οι εναλλακτικές πολιτικές είναι απαραίτητες. Μπορεί η εναλλακτική να είναι το σχέδιο του κ. Γιούνκερ ή η αντίσταση σε αυτό, οι προτάσεις που προωθεί η Αριστερά. Πρέπει να σας πω πως στη διάρκεια της επίσκεψης μου στην Αθήνα πείστηκα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πολύ πιο ευρύ και πιο πλήρες πρόγραμμα από αυτό που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ. Όσα έμαθα θα τα πω στη Γερμανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει μόνο για κούρεμα αλλά έχει πλήρες πολιτικό πρόγραμμα με τεκμηριωμένες προτάσεις.

Από την Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου