Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Καλή δύναμη σε όλους


Οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυριακής δεν μοιάζανε με άλλες που έτυχε να ακούσω από την μεταπολίτευση ως σήμερα. Είχανε κάτι αλλιώτικο. Ο Old Boy το περιγράφει με πολύ λίγες λέξεις.

Από την προπερασμένη Κυριακή έχουνε έρθει τ’ απάνω-κάτω. Δεν μπορείς ούτε να σκεφτείς ούτε να γράψεις με όρους «πολιτικούς» όπως τους έχουμε συνηθίσει. Αυτή τη φορά κάτι άλλο παίχτηκε στις κάλπες.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δοκίμασε να συμμαζέψει καμιά προεκλογική του εξαγγελία. Όλα αυτά που οι «πιστωτές» μας και εταίροι μας του είπαν να τα αφήσει πίσω και να τα ξεχάσει, τα επανέφερε όλα.

Η θέση του είναι ξεκάθαρη. Δεν κάνει πίσω σε τίποτα. Δεν φοβάται τις «συνέπειες». Θέλει μια καλή σχέση με όλους, όχι όμως με κόστος να «ξεχάσει» αυτά που υποσχέθηκε σε όσους τον ψήφισαν.

Οι επόμενες δέκα μέρες θα κρίνουν αν θα μπορέσει να βρεθεί μια μέση λύση «επωφελής και για τις δύο πλευρές» ή αν και οι δύο πλευρές θα επιμείνουν μέχρι τέλους στις αρχικές τους θέσεις.

Αν δεν μπορέσουν να συνεννοηθούν αυτές οι δύο πλευρές, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης - και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ευρωζώνη θα προχωρήσουν χωρίς την Ελλάδα.

Ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του.

Δεν θα είναι μια εξέλιξη ευχάριστη αυτή. Θα είναι μια εξέλιξη πολύ δυσάρεστη – για όλους. Και για τις δύο πλευρές. Φαίνεται όμως πως σ’ αυτή τη ζωή, τόσο σε εθνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αν δεν είσαι έτοιμος να τα χάσεις όλα θυσιάζοντάς τα σε αυτό που θεωρείς δίκαιο, θα είσαι πάντοτε χαμένος και θα προχωράς χωρίς πυξίδα.

Αν πιστεύεις ειλικρινά στις θέσεις που υπερασπίζεσαι όμως, ακόμα και εάν αυτές προσωρινά σε «απομονώσουν» από τους άλλους, αυτές οι ίδιες θα σε οδηγήσουν ξανά στην συμφιλίωση και την καλή συνεννόηση αφού θα έχεις εργαστεί για κάποιο διάστημα σκληρά για να τις κάνεις από λόγια, πράξεις.

Όταν θα σταθείς ξανά στα πόδια σου στηριγμένος στις δικές σου δυνάμεις, όλοι οι πρώην «αυστηροί επικριτές» σου που είχανε μάθει να σε βλέπουνε αλλοιώς, θα υποκλιθούνε μπροστά στο θάρρος και την ειλικρίνειά σου.

Ελπίζω να μην χρειαστεί να βγούμε εκτός της Ευρωπαϊκής μας παρέας για να καταφέρουμε κάτι ανθεκτικό και από όλες τις απόψεις κερδοφόρο. Ελπίζω να το καταφέρουμε συνεργαζόμενοι με την Ευρωπαϊκή μας παρέα.

Αλλά αυτό όσο εξαρτάται από εμάς, άλλο τόσο εξαρτάται και από την Ευρωπαϊκή μας παρέα και από το οικονομικό μέρος της σχέσης μας. Οι «εταίροι» μας έχουνε επενδύσει (ή δανείσει) πολλά χρήματα στην Ελλάδα.

Το θέμα είναι περίπλοκο αλλά, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να αγνοηθεί πια από καμία πλευρά.

Όταν ο πρωθυπουργός διευκρινίζει στις προγραμματικές του δηλώσεις πως θα διεκδικήσει άμεσα την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου από την κραταιά Γερμανία της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόϊμπλε, δηλώνει με σαφήνεια πως είναι έτοιμος για όλα.

Και μόνο όταν είσαι έτοιμος για όλα μπορείς να διαπραγματευθείς πραγματικά. Αλλοιώς είσαι χαμένος από χέρι.

Προσωπικά εύχομαι να βρεθεί η μέση οδός και να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε στο άγριο και τραυματικό διαζύγιο – που είναι πάντως η πιο πιθανή εξέλιξη σήμερα, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ότι και να συμβεί όμως δεν πρόκειται ούτε εγώ να κάνω πίσω. Αυτή η «διαπραγμάτευση» είναι για όλους μας μια μεγάλη ευκαιρία είτε να εμβαθύνουμε την σχέση μας με τους γύρω μας και να την πλουτίσουμε, είτε να εργαστούμε σοβαρά, ακόμα και απομονωμένοι, μέχρι να σταθούμε όρθιοι και να μαζέψουμε τα κομμάτια μας.

Καλή δύναμη λοιπόν – σε όλους μας.

Από toportal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου