Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Κυβέρνηση προς θεσμούς: "Αν δεν υπάρξει δόση δε θα πληρωθεί το χρέος από ίδιους πόρους"

Κοινωνία


Το "χαρτί" της στάσης πληρωμών παίζει η κυβέρνηση


Την ερχόμενη εβδομάδα κρίνεται το ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης μπαίνει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς με στόχο έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας να λάβει την πολυπόθητη επικύρωση στο έκτακτο Eurogroup.

Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Brussels Group (οι εκπρόσωποι δηλαδή  της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ESM)  προκειμένου για την εξέταση της λίστας η οποία στις αρχές της εβδομάδας θα αξιολογηθεί από το Euro Working Group το οποίο με τη σειρά του θα ανάψει το πράσινο φως για το Eurogroup.

Οι μεταρρυθμίσεις έλαβαν την τελική έγκριση στη σύσκεψη που είχε σήμερα το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός  με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με το Μαξίμου οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα προβλέπεται ότι θα αποφέρουν έσοδα ύψους 3 δις. και δεν περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα (περικοπές μισθών και συντάξεων, κ.λπ).

«Εξυπηρέτηση του χρέους τέλος, αν δεν υπάρξει εκταμίευση δόσεων»


Στο μεταξύ, σε εκτενές ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου με τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου κατά το πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕλ, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση
  • «έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».
  • «κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση μια εξαιρετικά πρωτοφανή κατάσταση. Οι δανειστές ESM, IMF (ΔΝΤ) και  ECB (ΕΚΤ), έχουν αναστείλει από το πρώτο εξάμηνο 2014 το σύνολο των εκταμιεύσεων και της χρηματοδότηση της χώρας, ποσά που είχαν σκοπό αποκλειστικά να εξυπηρετήσουν την πληρωμή του δημοσίου χρέους, η Ελλάδα συνέχισε να καταβάλλει στη λήξη τους ομόλογα του IMF, τόκους και δόσεις προς την ECB  και ESM. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότησή του, από ιδίους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό (T. Bills)».
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση κατηγορεί τους θεσμούς και ιδιαίτερα την ΕΚΤ ότι έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη χώρα, ενώ με αποφάσεις όπως αυτή για τη μη αύξηση ορίου έντοκων γραμματίων αλλά και την απαγόρευση δανεισμού του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες, εντείνει την οικονομική ασφυξία της χώρας. Κατ’ επέκταση η κυβέρνηση προειδοποιεί  κι εκ των προτέρων αποδίδει στους θεσμούς την ευθύνη για την πιθανή αδυναμία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου