Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Οι δικηγορικές εταιρείες ΚΑΙ ο Μπογιόπουλος

Του Ισίδωρου Νερούτσου


Οι εταιρείες δικηγόρων, δεν στήνονται ευκαιριακά, για να εκμεταλλευτούν, με το αζημίωτο αντιμνημονιακούς αγώνες εργαζομένων, ούτε για εκμετάλλευση συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων. Η δημιουργία τους αποβλέπει σε καθαρά επαγγελματικούς λόγους, καλύπτουν συνήθως όλες τις νομικές περιπτώσεις και περιλαμβάνουν πολλούς εξειδικευμένους σε διάφορα ζητήματα δικηγόρους.

Βεβαίως η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, είναι πράξη πολιτική. Ο αγώνας των εργαζομένων όμως δεν εξαντλείται μόνο στις πολιτικές διεκδικήσεις, αλλά συνηθέστατα και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παραβιάσεις νόμων και συντάγματος, απευθύνονται και στην δικαιοσύνη, όπως π.χ. ο αγώνας των καθαριστριών.

Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όταν οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι παραβιάσθηκαν νόμιμα δικαιώματά τους, όπως απόλυση χωρίς αποζημίωση, που τελευταία έγινε καθεστώς, προχωρούν σε δικαστικές διεκδικήσεις, αναθέτοντας την υπόθεσή τους, σε κάποιον δικηγόρο ή κάποια δικηγορική εταιρεία.

Ενοχοποιούμε τον δικηγόρο που ανέλαβε την εργατική υπόθεση, ως ανήθικο, επειδή η εταιρεία του συνήψε με τους εργαζόμενους ιδιωτικό συμφωνητικό έναντι κάποιας αμοιβής;

Ενοχοποιούμε την νόμιμη άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος έναντι αμοιβής, ως ανήθικη, ενώ οι δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες, θα έπρεπε να αφιερώσουν τις γνώσεις, τις ικανότητές τους και την εργασία τους στον αγώνα για τα δίκαια του λαού;

Αν όχι, τότε αποτελεί λάθος, αν δεν πρόκειται για σκοπιμότητα και σκευωρία, να κατηγορείται κάποιος, ως ανήθικος. έστω και αν αργότερα έγινε υπουργός, για νόμιμη σύσταση δικηγορικής εταιρείας και ανάληψη για δικαστική επίλυση, υποθέσεων εργαζομένων στο δημόσιο;

Η αποζημίωση με κάποιο ποσό ή κάποιο ποσοστό επί του οικονομικού αποτελέσματος, της δικαστικής διεκδίκησης, αποτελεί συνήθη πρακτική και διευκολύνει πρωτίστως την αδύναμη οικονομικά πλευρά, που δεν μπορεί εκ των προτέρων να πληρώσει.

Τα χρήματα της δικηγορικής αμοιβής, δεν πηγαίνουν υποχρεωτικά σε ένα από τους δικηγόρους, αλλά μπορεί να αποτελούν αμοιβή, για όλους τους συνεργάτες.

Ερωτώ γνωρίζουμε ότι εκατοντάδες δικηγόροι, σαν και μαζί με τον Κύριο Κατρούγκαλο, γιατροί, καθηγητές, Κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι εργαζόμενοι, που δεν ανήκουν στο ΚΚΕ, δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν εθελοντικά και χωρίς αμοιβή, βάζοντας μάλιστα και δικά τους χρήματα από το υστέρημά τους, παράλληλα με την κύρια εργασία τους, αν έχουν, σε κοινωνικές δομές αλληλεγγύης, του ΣΥΡΙΖΑ και υπηρετούν με τις γνώσεις τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη και στερούνται και των απολύτως αναγκαίων αγαθών;

Εν προκειμένω οι κατηγορίες κατά του Κυρίου Κατρούγκαλου είναι φανερό ότι είναι αβάσιμες και σκόπιμες, δεν έχουν σχέση με την ηθική και σχεδιάστηκαν, με φανερό σκοπό να βλάψουν ηθικά τον ίδιο και κυρίως την κυβέρνηση της αριστεράς.

Είναι πολύ πιθανό, οι δράσεις αυτές να ερμηνεύονται ως αντεπίθεση για ματαίωση της δικαστικής και πολιτικής έρευνας, για τις γνωστές και εκκρεμείς μνημονιακές και προ μνημονιακές υποθέσεις διαφθοράς.

Να μην εκπλαγούμε, αν ακούσουμε ότι οι αντεργατικοί νόμοι των Μνημονιολατρικών κυβερνήσεων, ψηφίστηκαν, για να φτιάξει δήθεν δικηγορική εταιρεία ο Κύριος Κατρούγκαλος και άλλοι κερδοσκόποι δικηγόροι. ..

Όλα είναι δυνατά σ’αυτή την χώρα

Προσχηματισμένη αποστασιοποίηση από την σκευωρία, με προσπάθεια εξομοίωσης, έστω και ηθικής, της υπόθεσης του δικηγόρου Κυρίου Κατρούγκαλου, με τους διεφθαρμένους πολιτικούς, στην ουσία αποτελεί οιονεί συνέργεια και παρά την φαινομενική περί του αντιθέτου θέλησή του, προδίδει άλλοθι στις παράνομες και ανήθικες πράξεις του παρελθόντος.

Ο κύριος Μπογιόπουλος με την διαπίστωσή του ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό, τοποθετεί, όχι τον Κύριο Κατρούγκαλο, στην πλευρά των ανήθικων νομίμων, αλλά στο ίδιο τσουβάλι εαυτόν, με εκείνους, που κάνουν τις σκευωρίες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά λόγια.

Και χρήσιμο είναι ο Κύριος Μπογιόπουλος να μας πει, μιάς και πολύ τον ενδιαφέρει το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, πόσοι επιστήμονες και απλοί άνθρωποι που ανήκουν στο ΚΚΕ, αφιερώνουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις και ικανότητές τους, στον δίκαιο λαϊκό αγώνα των εργαζομένων. Όπως κάνουν χιλιάδες άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος σε ποια κοινωνική δομή αλληλεγγύης ανήκει;

Πόσες κοινωνικές ομάδες αλληλεγγύης, συνέστησε το ΚΚΕ, και τα «συμμαχικά» με αυτό πολιτικά κόμματα, όπως Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Υπόθεση Κατρούγκαλου - Του Νίκου Μπογιόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου