Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ή θα περάσουμε απέναντι μαζί ή θα βουλιάξουμε

Πολιτική


Αγωνιστική Παρέμβαση Γονέων Αττικής για το ΠΝΠ


Στις 25 Γενάρη, η ελληνική κοινωνία επέλεξε να ανατρέψει τις πολιτικές της βαρβαρότητας των Μνημονίων. Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που σχηματίστηκε, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, διαπραγματεύεται. Διεξάγει πόλεμο. Με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Η πολιτική έκφραση των μνημονιακών δυνάμεων έχει υιοθετήσει την πρακτική της 5ης φάλαγγας. Αντιτίθεται, σαμποτάρει, καταγγέλλει. Πρόθυμος συμπαραστάτης τους, η «εγχώρια πρωτοπορία της εργατικής τάξης». Που τώρα κόπτεται και για τα αποθεματικά των δήμων.

Στην Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών της Περιφέρειας Αττικής -όπως και στην ανώτατη συνομοσπονδία, την ΑΣΓΜΕ- η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ -και έχει την απόλυτη πλειοψηφία- πρότεινε και πέρασε καταγγελία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία υποχρεώνονται οι φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τα ταμιακά τους υπόλοιπα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Για να καλυφθούν οι δόσεις προς τους δανειστές, λένε. Και με το σύνθημα:

Κάτω τα χέρια από τα χρήματα του λαού!

...Η ΑΣΓΜΕ καλεί τις ομοσπονδίες, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων σε όλη τη χώρα σε ξεσηκωμό και συναγερμό, να συνεδριάσουν άμεσα για να συζητήσουν το θέμα, να πάρουν πρωτοβουλίες για κοινή δράση με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς για να σταματήσουμε την εφαρμογή της απόφασης στην πράξη. Με μαζικές παραστάσεις, διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, να απαιτήσουν από τους ΟΤΑ και τις διοικήσεις των δημοσίων οργανισμών να μην καταθέσουν ούτε ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε τίποτα

Και αυτά από τους παντελώς και επιδεικτικά απόντες απ' όλες τις προσπάθειες αντίστασης των τελευταίων πέντε χρόνων. Απ' αυτούς που, όταν τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας έστηναν δομές αλληλεγγύης -για να επανακτήσουν αξιοπρέπεια και ν' αντισταθούν συλλογικά-, κατακεραύνωναν και λοιδορούσαν, προτάσσοντας «ταξική καθαρότητα» και φληναφήματα περί «λαϊκής οικογένειας». Που απαντούσαν στις μεγαλειώδεις αυθόρμητες λαϊκές εκδηλώσεις των πλατειών του 2011 με τις περιβόητες «λαϊκές επιτροπές», σχήματα ενότητας με τον εαυτό τους. Γι' αυτό άλλωστε κι η κοινωνία τούς απαξιώνει μέρα τη μέρα.

Εμείς, όσοι και όσες δραστηριοποιούμαστε στο γονεϊκό κίνημα μέσα από τα σχήματα της Αγωνιστικής Παρέμβασης, συμμετείχαμε ολόψυχα σ' όλες αυτές τις προσπάθειες. Παράλληλα με τις αντιστάσεις μας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Παράλληλα με τη έμπρακτη συμπαράστασή μας στους αγώνες των εκπαιδευτικών. Ενάντια στην αξιολόγηση, στο νέο λύκειο, την εμπορευματοποίηση. Πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας.

Προφανώς και δεν μας ενθουσιάζει η υιοθέτηση της πρακτικής των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπογραμμίζουμε, πάντως, τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον καταιγισμό Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης κυβέρνησης και της λελογισμένης χρήσης αυτής της συνταγματικής δυνατότητας από την παρούσα. Δηλαδή ότι τώρα αυτές κατατίθενται άμεσα στη Βουλή για κύρωση. Χωρίς να παρακάμπτεται η δημοκρατική επιταγή.

Προσυπογράφουμε την εξαιρετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης -και μείζονος πλειοψηφίας στον Δήμο της Αθήνας- Ανοιχτής Πόλης:

«...Σε κάθε περίπτωση αν κάποιοι θέλουν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα, γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει αυτό... Να ασκούμε κριτική, αλλά όχι με υστερία. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, αλλιώς να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν πραγματικά να γίνει διαπραγμάτευση, αλλά να πάμε σε νέο Μνημόνιο, να γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών και ό,τι γινόταν τόσα χρόνια. Το ενδιαφέρον για την αυτοτέλεια των δήμων είναι προσχηματικό. Όταν για πέντε χρόνια δέχτηκαν απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές στους πόρους, το Παρατηρητήριο του κ. Φούχτελ...».

Η απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμιακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει, με έναν προσωρινό χειρισμό, να διευκολύνει την βραχυπρόθεσμη ταμιακή ρευστότητα ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές μας. Κατά τρόπο μάλιστα που συμφέρει και οικονομικά τους ΟΤΑ (με μεγαλύτερο επιτόκιο) και είναι και ασφαλέστερος (τοποθέτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος).

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν σημαίνει ούτε μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της κυβέρνησης με τους αιρετούς των δήμων και των Περιφερειών και τα συλλογικά τους όργανα.

Ιδιαίτερα όταν αυτή η ενέργεια της μεταφοράς των ταμιακών διαθεσίμων εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται από τους «δανειστές» και τους «θεσμούς», όπου με εργαλείο την πιστωτική ασφυξία προσπαθούν να σύρουν τη χώρα μας σε άνευ όρων υποχωρήσεις και στην υπογραφή νέου Μνημονίου.

Όλοι, και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, όπως και οι πολίτες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαστε στην ίδια βάρκα. Ή μαζί θα περάσουμε απέναντι, ή μαζί θα βουλιάξουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς πανικό, κατανοούμε και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στο κράτος να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του και θα σταθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση.

Συμμετέχουμε στον πολύπλευρο και πολύμορφο αγώνα για την αξιοπρέπεια.

Για να σταθεί η κοινωνία μας πάλι όρθια. Για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. Τώρα. Και όχι σε κάποια «σοσιαλιστική Δευτέρα παρουσία».

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου