Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος εκπονεί η κυβέρνηση

Κοινωνία


Έκτακτο σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου, το οποίο και αναμένεται να ενταθεί, εκπονεί ήδη η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μαξίμου. Όπως σημειώνεται, εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου και του στρατού ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων .

«Το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου το οποίο και αναμένεται να ενταθεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, γεγονός που όπως λένε γίνεται εύκολα αντιληπτό, λόγω μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Γι' αυτό και από το Μαξίμου ασκούν δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς όπως λένε, «παρόλο που η χώρα αποτελεί σημείο εισόδου για τα προσφυγικά ρεύματα, οι υπάρχουσες υποδομές  είναι ανύπαρκτες, αφού η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε. κι ας γνώριζε –μέσω της Ύπατης Αρμοστείας- ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις». Το έκτακτο σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση έρχεται να αντιμετωπίσει αυτή τη συνθήκη, παρ' όλο που στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες».

Η κυβέρνηση καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και να μην προχωρήσουν σε μικροκομματική εκμετάλλευση ενός οικουμενικού ζητήματος.

Θυμίζουμε πως σε συνάντηση που είχε πριν το Πάσχα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Δημήρη Αβραμόπουλο, είχε ζητήσει την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», «ώστε να νομοθετηθεί η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα κράτη που δέχονται τις κύριες πιέσεις μικτών μεταναστευτικών ροών και η αναδιανομή των αιτούντων άσυλο και των οικονομικών προσφύγων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θράσος να ψάχνετε αλλού για υπεύθυνους», η απάντηση της ΝΔ

Για θράσος του Μεγάρου Μαξίμου, να καταλογίζει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για το ζήτημα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης.

«Αυτοί που έκαναν σημαία και πρόγραμμά τους την ανεξέλεγκτη είσοδο και εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, έχουν τεράστιο θράσος να ψάχνουν αλλού υπευθύνους για το κατάντημα που οδηγούν την χώρα», είπε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Έκκληση και από τον Ραχόι 

Έκκληση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης, όπως είπε, μετανάστευσης, αλλά και η «τρομοκρατική βαρβαρότητα», απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οκτώ χωρών της Μεσογείου, τη μεγαλύτερη τέτοια συνάντηση που έχει γίνει από το 2008.

Η σύνοδος αυτή οργανώθηκε κατόπιν πιέσεων των χωρών της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που ζητούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που πηγάζουν από τα νότια της ηπείρου.

Ο Ραχόι τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης και των χωρών διαμετακόμισης είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης, όπως είπε, μετανάστευσης. Παράλληλα, ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για να κλείσει το τεράστιο χάσμα όσον αφορά τις συνθήκες ευημερίας μεταξύ των χωρών της βόρειας και της νότιας Μεσογείου.

Στη μονοήμερη σύνοδο μετείχαν εκπρόσωποι της Αλγερίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Μαρόκου, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Τυνησίας, ενώ η Λιβύη και η Συρία, δυο χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, δεν έστειλαν εκπροσώπους τους.

Στο Κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου