Σάββατο 25 Απριλίου 2015

«Καλώς τα παιδιά της μακράς χειμερίας νάρκης»!

Του Τάσου Κανταρά*


Στο προχθεσινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έπεσε το κλάμα της αρκούδας! Είναι και οι μέρες του ξυπνήματός της βέβαια! Από την κ. Παντελάκη (ΚΚΕ) έως τις δυνάμεις του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, όλοι ζητούσαν τα λεφτά τους, τα ασημικά τους, τους κόπους μιας ζωής. Κλαίγανε τη μαύρη μοίρα τους, που μέσα σ' ένα βράδυ τους κατάντησε φτωχούς! Δεν είχανε να πούνε ούτε μια λέξη για τους πιστωτές, τους εταίρους, την κ. Μέρκελ, τον κ. Φούχτελ! Στα μαγνητόφωνα καταγράφονταν μαργαριταρένιες εκφράσεις. Πιο πίσω, τα γαμωσταυρίδια, είχαν την τιμητική τους. Η εκτόνωση φυσιολογική! Το όνειρο της απαλλαγής από τον εφιάλτη του ΣΥΡΙΖΑ ξυπνάει τα νεκρά ή ανενεργά κύτταρα βίαια.

Έξω από εκεί, όμως, η πραγματικότητα! Η χώρα διέρχεται εξαιρετικά δύσκολες ώρες. Συνθήκες πρωτόγνωρου οικονομικού αποκλεισμού, πρωτοφανών εκβιαστικών διλημμάτων και μεθοδευμένης πιστωτικής ασφυξίας. Παρ' όλα αυτά, ως αιρετοί των Ριζοσπαστικών Αυτοδιοικητικών κινήσεων, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η κρισιμότητα των έκτακτων καταστάσεων μπορεί να εξηγεί τη μεθόδευση της ΠΝΠ για τη μεταφορά των διαθεσίμων, δεν μπορεί όμως σε καμιά περίπτωση να τη δικαιολογήσει. Δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο να παρακάμψει τον αναγκαίο διάλογο, που δυστυχώς δεν προηγήθηκε με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού.

Ένας τέτοιος διάλογος θα έθετε επί τον τύπο των ήλων την ουσία της νομοθετικής πρωτοβουλίας, τα συνολικά προβλήματα της χώρας και τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων. Δεν θα μπορούσε κανείς τότε, να αφαιρέσει από το πεδίο αυτής της συζήτησης ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα χόρευε στον ρυθμό της εξυπηρέτησης του εξωτερικού δημόσιου χρέους. Της προστασίας με κάθε μέσο των συμφερόντων των λεγόμενων δανειστών.

Δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς πως εξαιτίας αυτών των βασικών επιλογών πετσοκόπηκε το 50% των μισθών και συντάξεων; Δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς πως το 60% των πόρων των ΟΤΑ έχουν χαθεί; Πως ξεπουλήθηκαν φιλέτα της δημόσιας περιουσίας; Πως απολύθηκαν δημοτικοί υπάλληλοι και σχολικοί φύλακες; Πως με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θεσμοθετήθηκε το μνημονιακό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ;

Ο αναγκαίος διάλογος, βέβαια, βάζει επιτακτικά την ανάγκη μιας συνολικής επανεξέτασης της θεσμικής λειτουργίας της Τ.Α. Τον νέο "Καλλικράτη". Της διαχείρισης των πόρων της Τ.Α. Να δούμε, επί παραδείγματι, πώς συμβαίνει δημοτικός αστέρας να φωνασκεί συνεχώς στα τηλεοπτικά παράθυρα, πώς από τη μία αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και τα προγράμματα που κινδυνεύουν και από την άλλη να μπλοκάρει σήμερα τα 160 εκατομμύρια διαθέσιμα του!

Σ' αυτή τη συζήτηση που επείγει, οι διαπιστώσεις για τα του οίκου της Αυτοδιοίκησης θα είναι αμείλικτες! Ο πιο διεφθαρμένος και αδιαφανής θεσμός! Ο κατ' εξοχήν χώρος των πελατειακών εξυπηρετήσεων. Των εξαρτήσεων. Των δίμηνων και των τρίμηνων δουλοπάροικων. Ο κανόνας βέβαια. Γιατί υπήρχαν και υπάρχουν και οι εξαιρέσεις του χώρου. Πέραν όμως όλων αυτών, στο κορυφαίο διακύβευμα, το Μνημόνιο, η συντριπτική πλειονότητα των αιρετών, το αποδέχθηκε ως ένα φυσικό φαινόμενο! Πολλοί από αυτούς τους αιρετούς ξημεροβραδιάζονταν παρέα με τον κ. Φούχτελ.

Εν τούτοις, σήμερα, έστω και αργά, με αφορμή την ΠΝΠ, οφείλουμε να καλωσορίσουμε στο Αγωνιστικό Μέτωπο δράσης όλο αυτό το δυναμικό της Αυτοδιοίκησης, που από τις 23/4/2010, ημέρα ονομαστικής εορτής του Γεωργίου Παπανδρέου, είχε περιπέσει σε χειμερία νάρκη! Τις βασικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, από την πάλαι ποτέ κραταιά ΠΑΣΚΕ μέχρι και το ΠΑΜΈ, που βάλανε πλάτη για να περάσουν ανώδυνα οι βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές. Που εξαφανίστηκαν προθερμαίνοντας τις μηχανές τους για το αύριο. Το αύριο που ζούμε σήμερα.

Καλωσορίζουμε και όλους αυτούς που χλευάζανε τα κινήματα αντίστασης. Ανεξάρτητα αν στο μυαλό κάποιων όψιμων «επαναστατών» κυριαρχούν τα όνειρα επαναφοράς του πάλαι ποτέ ένδοξου διεφθαρμένου δικομματικού καθεστώτος, το «καλωσόρισμα» αυτό από τη μεριά των Ριζοσπαστικών Αυτοδιοικητικών δυνάμεων, παρά το πνεύμα κριτικής που περιέχει, είναι ειλικρινές και ουσιαστικό. Γιατί είναι αλήθεια, πως τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει στη χώρα και την Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε προοδευτικούς δρόμους, αν δεν υπάρχει αφύπνιση, ενεργή συμμετοχή και δράση της κοινωνίας, των αιρετών της εκπροσώπων, των εργαζομένων. Αυτή η ενεργή παρέμβαση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει, ως θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων. Στήριξης από τη μία της κυβέρνησης στις δίκαιες διεκδικήσεις της, αλλά και διόρθωσης της πορείας της από τυχόν ανεπάρκειες και λαθεμένες επιλογές της.

Προφανώς και στις 25/1 έγινε μια μεγάλη πολιτική μεταβολή. Αυτή δεν έλυσε αυτόματα τα συσσωρευμένα προβλήματα, ούτε άλλαξε το πεδίο αναπαραγωγής τους. Το αντίθετο, αυτά παραμένουν «ζωντανά» και θα θεριεύουν, όσο και η σημερινή κυβέρνηση δεν θα δίνει μια δραστική και αποτελεσματική διέξοδο. Την έργο αυτό ζούμε σήμερα. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθούν αυτή την προσπάθεια, χωρίς να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που διαθέτει η χώρα, να το πουν ξεκάθαρα και να αναλάβουν τις ευθύνες του. Μετά να μην κλαψουρίζουν στα φιλόξενά τους ΜΜΕ ότι δεν έχουν διαθέσιμα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν θα τους πιστεύει πια κανένας. Το ξύπνημα της άνοιξης θα το θυμούνται ως ανέκδοτο!

* Το άρθρο του Τάσου Κανταρά, μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Πολυγύρου αποτελεί τμήμα της τοποθέτησής του στο έκτακτο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με θέμα την μεταφορά των διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου