Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Χουντής: «Δεν υπάρχουν τα λεφτά, δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ»

Πολιτική


Την ανάγκη για συνολική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές που να συμπεριλαμβάνει και μείωση του χρέους, τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.

«Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους ριζικά, τα υπόλοιπα δεν μπορούν να βοηθήσουν καθόλου την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουντής, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της σταγόνας πάρε-δώσε, ούτε να προχωρήσει η υπόθεση κάποιου προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ έστω και αν έχουμε τα χρήματα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν έχει κανένα αντικείμενο ως ένα βαθμό διότι δεν τα έχεις αυτά τα χρήματα». «Δεν υπάρχουν τα λεφτά, δεν θα το πληρώσουμε το ΔΝΤ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χουντής και επισήμανε: «Την προηγούμενη φορά η κ. Λαγκάρντ είπε "ότι εγώ τα πήρα τα λεφτά μου". Λέω ότι αυτή τη φορά δεν θα μπορέσει να το πει. Δεν έχουμε αυτά τα χρήματα για το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα».

Από μια λύση του χρέους ξεκινάνε όλα, επέμεινε ο κ. Χουντής και υπογράμμισε ότι αναζητούμε μια λύση σε ένα πλαίσιο αναπτυξιακό, ευρωπαϊκό.

Ερωτηθείς αν παρόλα αυτά επικρατήσει η άποψη Σόιμπλε, και δεν υπάρξει θέληση να αλλάξει η πολιτική προσέγγιση του προβλήματος και επιμείνουν στη γραμμή «βρες τε τα με τους θεσμούς για μείωση συντάξεων κ.ά.»,απάντησε: «Εμείς δεν πάμε πίσω, θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του προγράμματός μας και αν τα πράγματα έχουν πάει σε ένα τέτοιο σημείο, με τη στήριξη του λαού θα προχωρήσει το πρόγραμμα μας». Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε «με οποιοδήποτε τρόπο απαιτηθεί, χρειαστεί». Πρόσθεσε ότι θα απαιτηθεί και η βούληση του λαού και η έμπρακτη στήριξη του λαού. «Εδώ υπάρχουν πολλές εκδοχές, δεν είναι σημείο τριβής αν θα πας μέσω δημοψηφίσματος. Αλλά αν ζητήσεις τη βούληση και τη στήριξη του λαού για να στηρίξει αυτόν τον αγώνα» υποστήριξε.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική στον Β. Σόιμπλε, λέγοντας ότι δεν ερμηνεύει σωστά την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ότι «θεωρεί μαγαζάκι του, δικό του παιδί το Γιουρογκρούπ». Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν ήταν να εφαρμόσει η κυβέρνηση το προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά να γίνει η αξιολόγηση πάνω σε ένα εθνικό πρόγραμμα, σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι το ερώτημα είναι αν θα σεβαστούν τη βούληση του λαού. Θέματα συντάξεων, εργασιακά, ασφαλιστικά δεν μπορούν ούτε η ΕΚΤ, ούτε η Κομισιόν να τα ζητάνε γιατί είναι έξω από τις συνθήκες, έξω από τις αρμοδιότητές τους, τόνισε και πρόσθεσε: «Το ζητούν πράγματι σε μια λογική να υποχωρήσει η κυβέρνηση. Το ζητούν για να δώσουν πολιτικό σήμα ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς κάνει υποχωρήσεις και σε εργασιακά θέματα, στα ‘’άγια των αγίων’’ μιας αριστερής πολιτικής. Εκεί είναι το λεπτό πολιτικό σημείο». Δεν μπορούν να ζητούν από την Ελλάδα να μην έχει συλλογικές συμβάσεις, ενώ στις χώρες τους ισχύουν, υπογράμμισε.

Τέλος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία, αν η βούληση των ηγετών μετά τη Ρίγα είναι ειλικρινής και αν έχει κατανοηθεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις».

Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου