Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ισίδωρος Νερούτσος 


Η μνημονιακή συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων πέρασε στην βουλή τον νόμο 4172/2013, διατάξεις του οποίου ισχύουν από 1-1-2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) που ισχύει για εισοδήματα από 1.1.2014

Στον νόμο αυτόν και στο Άρθρο 30. Αναφέρεται

Εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας

1. Ο φορολογούμενος που υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται σε εναλλακτική ελάχιστη φορολογία, όταν το τεκμαρτό εισόδημά του είναι υψηλότερο από το συνολικό πραγματικό εισόδημα. Σε αυτή την περίπτωση στο φορολογητέο εισόδημα, προστίθεται η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος και αυτή φορολογείται, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 34.

Στο Άρθρο 34 παρ. 1 Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 30, η οποία προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, προσδιορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατά το ίδιο φορολογικό έτος σύμφωνα με τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους και φορολογείται:

Στο άρθρο 31 παρ. 1 προσδιορίζεται τεκμαρτό εισόδημα φυσικών προσώπων με ετήσια αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης κατοικίας.

Στο άρθρο 35 παρ.1 ορίζεται «Το εισόδημα από κεφάλαιο περιλαμβάνει το εισόδημα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο και προκύπτει στο φορολογικό έτος σε μετρητά ή σε είδος με τη μορφή μερισμάτων, τόκων, δικαιωμάτων, καθώς και το εισόδημα από ακίνητη περιουσία.»

Έτσι σύμφωνα με τον νόμο της τρόικας και του Στουρνάρα, κάποιος πολίτης που έχει πραγματικά και αποδεδειγμένα εισόδημα μηδέν. Που συντηρείται από τις κοινωνικές και αλληλέγγυες δομές, από φίλους και συγγενείς, εάν έχει ένα διαμερισματάκι πχ 50 τετραγωνικών και μια μικροκατάθεση στην τράπεζα από κατά καιρούς αποταμίευση, για λόγους αυτοεπιβίωσης ή ακόμα και των εξόδων της κηδείας του, τον υποχρεώνει ο παραπάνω νόμος να πληρώσει χαράτσι περίπου 1300 Ευρώ και το ποιό εξωφρενικό και προκαταβολή για το επόμενο φορολογικό έτος 55% του φορολογητέου ποσού. Δηλαδή σύνολο 2000 Ευρώ.


Ο νόμος των Σαμαροβενιζέλων και της τρόικας των αρπακτικών, εκτός από το ότι αναμφισβήτητα είναι ηλίθιος και ανήθικος, εκτός του ότι η ανάγνωσή του δείχνει ότι είναι μεταφρασμένος από άλλη γλώσσα, παραβιάζει σαφώς και το άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο στην παράγραφο 5 αναφέρεται: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Είναι λοιπόν πατριωτικό καθήκον να πούμε στους πολίτες της κατηγορίας αυτής , που συνήθως είναι μακροχρόνια άνεργοι και υπερήλικες, να καταβάλουν έναν υπέρογκο και αντισυνταγματικό φόρο, όταν μάλιστα η καταβολή του, μπορεί να τους στοιχίσει και την ίδια τους την ζωή;

Η μήπως το πατριωτικό μας καθήκον, θα ήτανε να πούμε στους πολίτες να πάρουν τις μικροκαταθέσεις τους από τις τράπεζες, γιατί γίνεται ληστεία, που ανακάλυψαν σαν θανατηφόρο ισοδύναμο μέτρο οι Σαμαροβενιζέλοι με τους άθλιους τους τροίκανούς; Ιδού ποιοι είναι οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί της απόσυρσης των καταθέσεων.

Η μήπως αυτοί που υπέγραψαν αυτόν τον εγκληματικό νόμο, πρέπει να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη;

Με τον Νόμο 4321/ 2015 άρθρο 21 παράγραφος 3 Η κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, δια της υπουργού Κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη, κατάργησε την ανήθικη διάταξη του Νόμου της κυβέρνησης των τροϊκανών, σε ότι αφορά στις περιπτώσεις των ανθρώπων, που στερούνται πραγματικών εισοδημάτων.


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) Αριθμός φύλλου 32 21-3 2015



NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4321

Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Άρθρο 21 Παράγραφος 3. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέα περίπτωση ως εξής:

«ε. Δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη εφόσον ο φορολογούμενος ή τα εξαρτώμενα μέλη αποκτούν εισόδημα μόνο από τόκους και ακίνητα.»

Παράγραφος 4. Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου αρχίζει από 1.1.2014.

Παρόλα αυτά η Γενική Γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων συνεχίζει να υπολογίζει φόρο στις κατηγορίες που αναφέρθηκαν.

Επιστολή πολίτη στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων εσόδων

Είμαι 77 ετών, δεν έχω σύζυγο, ούτε κανένα απολύτως πόρο. Μέχρι το 1996 διέμενα με την κόρη μου στις ΗΠΑ, σήμερα μένω στο Παγκράτι σε διαμέρισμα 51 τ.μ. που κατέχω την επικαρπία και μέχρι το έτος 2013, έπαιρνα σύνταξη από τον ΟΓΑ, ως υπερήλικας, την οποία μου την έκοψαν, λόγω μη μόνιμης κατοικίας μου στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.

Στην τράπεζα έχω ένα μικρό ποσό καταθέσεων, που κατά καιρούς επί σειρά ετών έβαζα για τις προσωπικές μου ανάγκες και μέρος του οποίου μου έστελνε η κόρη μου από τις ΗΠΑ. Στην δήλωση Ε1 που υπέβαλα σήμερα 19-5-2015, βγαίνει στο εκκαθαριστικό φόρος 1309,44 Ευρώ συν προκαταβολή για το επόμενο έτος 719,47.

Εγώ ούτε επάγγελμα άσκησα ποτέ από το 1996 μέχρι σήμερα, ούτε άλλους πόρους έχω. Οι καταθέσεις μου είναι πολλών ετών και όχι του 2014.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απάντησε

Αξιότιμε κύριε / κυρία Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων υποστηρίζει ΜΟΝΟ τις διαδικτυακές εφαρμογές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ την αρμοδιότητα να απαντά σε ερωτήματα φορολογικού περιεχομένου ή συμπλήρωσης ή τυχόν υπολογισμού φόρου ή ακόμα σε θέματα Φορολογικής Νομοθεσίας ή Νομολογίας.

Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στο ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης κοινού του Υπουργείου Οικονομικών καθημερινά ή να επικοινωνήσετε με το τηλ.2103375000 ή στις Δ.Ο.Υ. Πάντα στη διάθεσή σας, Κέντρο Εξυπηρέτησης Ηλεκτρονικά Συναλλασσομένων Γ.Γ.Δ.Ε. Υπουργείου Οικονομικών .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, δεν έχει αρμοδιότητα να απαντά σε ερωτήματα φορολογικού περιεχομένου. Έχει(!) όμως την αρμοδιότητα της επιβολής φόρου, με βάση νόμο, που έχει καταργηθεί.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου