e-dromos.gr
Σε γεγονός με βαρύνουσα πολιτική σημασία, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, αναδεικνύεται το Resistance Festival που θα πραγματοποιηθεί για όγδοη φορά φέτος και διοργανώνει η εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς.
Θυμίζουμε ότι το Resistance θα πραγματοποιηθεί στις 19,20 και 21 Ιουνίου στη Γεωπονική Σχολή στην Αθήνα (Ιερά Οδός).
Μεταξύ των καλεσμένων που θα μιλήσουν στις πολιτικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, θα βρίσκονται κοντά μας οι:
- Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, Αντιπρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας
- Σαμίρ Αμίν, διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγος και αγωνιστής
- Ερτουρούλ Κιουρτσιού, επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών – HDP
- Tαρίκ Αλί, συγγραφέας και ακτιβιστής
- Λουίς Μπρίτο Γκαρσία, σημαντικός διανοούμενος από τη Βενεζουέλα
Δείτε τρεις από τις σημαντικές πολιτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποηθούν στα πλαίσια του Resistance:
Παρασκευή 19/6, 20:00
Ανοίγοντας δρόμους στον 21ο αιώνα Είναι εφικτός ένας μετακαπιταλιστικός κόσμος;
Μιλούν:
– Ο Αντιπρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας, Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα
– Ο διανοούμενος Λουίς Μπρίτο Γκαρσία από τη Βενεζουέλα
– Ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Σάββατο 20/6, 20:30
Η γερασμένη Ευρώπη σε έναν κόσμο αταξίας και κρίσης
Μιλούν:
– Ο διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγος και αγωνιστής, Σαμίρ Αμίν
– Ο συγγραφέας και ακτιβιστής, Tαρίκ Αλί
– Ο Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ
Κυριακή 21/6, 20:00
Συνέλευση – διαβούλευση «Η Ελλάδα μπορεί αλλιώς»
Τέσσερα χρόνια πριν, στις πλατείες, γεννήθηκε η ελπίδα για απαλλαγή από το καθεστώς των Μνημονίων και πραγματική Δημοκρατία. Σήμερα, παρά την αλλαγή κυβέρνησης, μοιάζει το καθεστώς αυτό να παρατείνεται και η ελπίδα να ματαιώνεται. Κι όμως, η ιστορική δυνατότητα να αλλάξει η χώρα υπήρξε και υπάρχει, δεν εξαντλήθηκε, δεν πρέπει να ακυρωθεί. Η κοινότητα του Resistance Festival οργανώνει τη συνέλευση ώστε να ανοίξουμε τη συζήτηση αλλά και να αναζητήσουμε τα επόμενα βήματά για «να πάμε αλλιώς». Ο λόγος, λοιπόν, στους ενεργούς και ανήσυχους ανθρώπους, ο λόγος σε μας!
Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί το τελικό πρόγραμμα όλων των πολιτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του Resistace Festival
Δείτε στη σελίδα του Resistance τις μουσικές εκδηλώσεις και όλες τις πληροφορίες για το φεστιβάλ:
Διαβάστε, τέλος, πιο κάτω λίγα λόγια για μερικούς από τους βασικούς καλεσμένους του Resistance:
Ο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα γεννήθηκε το 1962 στην Κοτσαμπάμπα. Σπούδασε μαθηματικά στο Μεξικό, όπου ήρθε σε επαφή με τα λατινοαμερικάνικα επαναστατικά κινήματα. Αμέσως μετά την επιστροφή του στη Βολιβία, το 1985, προσανατολίστηκε στην πολιτική δουλειά με τους ιθαγενείς. Όπως έχει γράψει ο ίδιος, «μέχρι σήμερα είμαι ένας μαρξιστής που γοητεύτηκε από την ιθαγενική εξέγερση». Εκείνη την εποχή πρωτογνωρίστηκε και με τον Έβο Μοράλες.
Ήταν συνιδρυτής του Αντάρτικου Στρατού Tupaj Katari (EGTK). Το 1992 συνελήφθη και βασανίστηκε, μαζί με πολλά ακόμη ηγετικά στελέχη του αντάρτικου. Παρέμεινε φυλακισμένος, χωρίς δίκη, επί πέντε χρόνια. Εκμεταλλεύθηκε αυτό το διάστημα για να μελετήσει ακόμη βαθύτερα τη μαρξιστική θεωρία και κοινωνιολογία. Μέσα από το κελί του αναδείχτηκε σε σφοδρό πολέμιο του νεοφιλελευθερισμού.
Απελευθερώθηκε το 1997, εποχή που αναπτύσσονται και πάλι οι λαϊκοί αγώνες, στους οποίους συμβάλλει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο από τη θέση του πανεπιστημιακού καθηγητή. Το 2005, λίγο πριν την τεράστια εκλογική ανατροπή που έφερε για πρώτη φορά τον ιθαγενή Έβο Μοράλες στη θέση του προέδρου της χώρας, ο Λινέρα δημοσίευσε το πιο γνωστό ίσως βιβλίο του, την Κοινωνιολογία των Κοινωνικών Κινημάτων στη Βολιβία.
Έκτοτε η Αντιπροεδρία του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας έχει μετατραπεί σε ένα πολιτικό και ιδεολογικό εργαστήρι της λαϊκής εξουσίας, της διαδικασίας μετάβασης προς μια νέα συλλογική κοινωνική οργάνωση. Τον Οκτώβριο του 2014 ο Μοράλες και ο Λινέρα επανεκλέχθηκαν για μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Α/συνεχεια, η συλλογή κειμένων του Λινέρα Κράτος, Επανάσταση και Ηγεμονία.
Ο Σαμίρ Αμίν, ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο ριζοσπάστες στοχαστές, γεννήθηκε το 1931 στην Αίγυπτο και σήμερα ζει μεταξύ Γαλλίας και Σενεγάλης – όπου διευθύνει το Φόρουμ του Τρίτου Κόσμου στο Ντακάρ. Έχει γράψει πάνω από 30 βιβλία που μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες. Με σαφή αντιιμπεριαλιστική στάση, εδώ και δεκαετίες «μιλά» με τα βιβλία του και με τη δράση του υπέρ των λαών και εναντίον των αντιδραστικών καθεστώτων και των ξένων δυναστών.
O Αμίν έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου του στη μελέτη των σχέσεων μεταξύ των ανεπτυγμένων και υπανάπτυκτων χωρών και της λειτουργίας του κράτους σε αυτές τις χώρες. Πάνω απ’ όλα μελετά και αναλύει την προέλευση των διαφορών μεταξύ αυτών των δύο «κόσμων», την οποία εντοπίζει στα ίδια τα θεμέλια του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης. Το βιβλίο του Η συσσώρευση σε παγκόσμια κλίμακα (1970) θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα νεομαρξιστικά βιβλία πολιτικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Έργα του μεταφρασμένα στα ελληνικά είναι, μεταξύ άλλων: Πέρα από τον γερασμένο καπιταλισμό (2004) και Τάξη και Έθνος στην ιστορία και η σύγχρονη κρίση (1996).
H ζωή του Ερτουρούλ Κιουρτσιού είναι συνυφασμένη με τη μαχητική και σκληρή ιστορία της τούρκικης Αριστεράς. Γεννήθηκε το 1948 και σε πολύ νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα που ξεπήδησε μέσα από τη θυελλώδη δεκαετία του ’60, ξεκόβοντας από την παραδοσιακή αριστερά. Το 1970 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαναστατικής Νεολαίας (DEV-GENÇ), μέσα από τους κόλπους της οποίας γεννήθηκαν όλα τα νέα ρεύματα της Αριστεράς. Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1971 ανέκοψε αυτή τη διαδικασία. Τότε ο Κιουρτσιού πήρε μέρος στην απαγωγή δύο τεχνικών του NATO, που στόχευε στην ανταλλαγή τους με φυλακισμένους αγωνιστές. Η χούντα «απάντησε» βομβαρδίζοντας το κρησφύγετο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο όλοι, πλην του Κιουρτσιού. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή.
Μετά την απελευθέρωσή του άρχισε να δημοσιογραφεί, και συνέχισε την πολιτική του δράση μέσα από διάφορες συλλογικότητες της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ÖDP). Το 1997 καταδικάστηκε εκ νέου σε δέκα χρόνια φυλάκιση για τη μετάφραση «ανατρεπτικών» κειμένων, αλλά τελικά η ποινή ακυρώθηκε. Το 2013-14 έγραψε τα βιβλία «Παρακολουθώντας τα γεγονότα της εξέγερσης» και «Πρακτικά μυαλά και ο ενθουσιασμός της θεωρίας». Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, και πρώτος πρόεδρός του μέχρι πέρυσι, οπότε αποσύρθηκε μαζί με την παλιά ηγεσία για να δώσει τη θέση του στη νέα γενιά. Επανεξελέγη βουλευτής στη Μερσίνα, όπου είχε εκλεγεί και το 2011 ως ανεξάρτητος.
Ο πακιστανικής καταγωγής δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και διανοούμενος Ταρίκ Αλί είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στη χώρα μας. Σε μικρή ηλικία αντιστάθηκε στη στρατιωτική δικτατορία της πατρίδας του, και τελικά αναγκάστηκε να καταφύγει στη Βρετανία. Εκεί, ως φοιτητής οικονομικών, φιλοσοφίας και ιστορίας, αναδείχθηκε σε σημαίνουσα φιγούρα του κινήματος κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους αγωνιστές της επαναστατημένης νεολαίας στη θυελλώδη δεκαετία του 1960.
Όμως δεν αρκείται σε ένα ένδοξο παρελθόν, όπως πολλοί της γενιάς του. Παραμένει ενεργός και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι συμμετέχει και συμβάλλει σε κάθε μεγάλο κίνημα μέχρι σήμερα. Ο πολυγραφότατος Ταρίκ Αλί, θεωρείται, όχι άδικα, αυθεντία στις γεωπολιτικές αναλύσεις και στις βαθιές ιστορικές πραγματεύσεις. Έχει γράψει πάνω από δύο δωδεκάδες βιβλία για την παγκόσμια ιστορία και την πολιτική και επτά μυθιστορήματα, καθώς και σενάρια για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι εκδότης του New Left Review και ζει στο Λονδίνο.
Ο Λουίς Μπρίτο Γκαρσία γεννήθηκε στο Καράκας το 1940. Είναι πολιτικός διανοούμενος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, σεναριογράφος, δικηγόρος και καθηγητής πανεπιστημίου. Πολυγραφότατος, ξεκίνησε από την αξιοποίηση των πιο ποικίλων μορφών της λογοτεχνικής δημιουργίας (όπως το διήγημα, η μακρά αφήγηση ή η δραματική γραφή) και προχώρησε στην αυστηρή και βαθιά καλλιέργεια του κοινωνικοπολιτικού δοκιμίου. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βενεζουελάνικης λογοτεχνίας και της λατινοαμερικάνικης κριτικής σκέψης μετά το λεγόμενο «Boom» της δεκαετίας του ’60 (δηλαδή την περίοδο ακμής της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, με συγγραφείς όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρθία Μάρκες ή ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, μεταξύ άλλων).
Από τη δεκαετία του ’80, ο Λουίς Μπρίτο Γκαρσία έχει στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στη συγγραφή πολιτικών δοκιμίων. Στα δύο πρώτα έργα της τριλογίας του προσφέρει μια διαυγή και αυστηρή ανάλυση της πολιτικής περιπέτειας της Βενεζουέλας, κατ’ επέκταση και άλλων λατινοαμερικάνικων χωρών, μέσω της λεπτομερούς μελέτης του πάνω σε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά στοιχεία της: τον λαϊκιστή πολιτικό. Στον τρίτο τόμο αναλύει τους πανίσχυρους πολιτιστικούς μηχανισμούς της καπιταλιστικής κοινωνίας, που είναι ικανή να απορροφά τις πιο εμβληματικές αξίες της εξέγερσης και να τις βάζει προς πώληση στην αγορά, απογυμνωμένες πια από το επαναστατικό τους φορτίο.
Στον Λουίς Μπρίτο Γκαρσία έχει απονεμηθεί δύο φορές το βραβείο Casa de las Américas, μεταξύ άλλων. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη έργα του μεταφρασμένα στα ελληνικά. Ελπίζουμε πάντως η γνωριμία μαζί του να αποτελέσει ευκαιρία και έμπνευση για να διαβάσουμε κάποια από τα σημαντικότερα βιβλία του και στα ελληνικά!
Σε γεγονός με βαρύνουσα πολιτική σημασία, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, αναδεικνύεται το Resistance Festival που θα πραγματοποιηθεί για όγδοη φορά φέτος και διοργανώνει η εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς.
Θυμίζουμε ότι το Resistance θα πραγματοποιηθεί στις 19,20 και 21 Ιουνίου στη Γεωπονική Σχολή στην Αθήνα (Ιερά Οδός).
Μεταξύ των καλεσμένων που θα μιλήσουν στις πολιτικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, θα βρίσκονται κοντά μας οι:
- Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, Αντιπρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας
- Σαμίρ Αμίν, διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγος και αγωνιστής
- Ερτουρούλ Κιουρτσιού, επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών – HDP
- Tαρίκ Αλί, συγγραφέας και ακτιβιστής
- Λουίς Μπρίτο Γκαρσία, σημαντικός διανοούμενος από τη Βενεζουέλα
Δείτε τρεις από τις σημαντικές πολιτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποηθούν στα πλαίσια του Resistance:
Παρασκευή 19/6, 20:00
Ανοίγοντας δρόμους στον 21ο αιώνα Είναι εφικτός ένας μετακαπιταλιστικός κόσμος;
Μιλούν:
– Ο Αντιπρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας, Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα
– Ο διανοούμενος Λουίς Μπρίτο Γκαρσία από τη Βενεζουέλα
– Ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Σάββατο 20/6, 20:30
Η γερασμένη Ευρώπη σε έναν κόσμο αταξίας και κρίσης
Μιλούν:
– Ο διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγος και αγωνιστής, Σαμίρ Αμίν
– Ο συγγραφέας και ακτιβιστής, Tαρίκ Αλί
– Ο Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ
Κυριακή 21/6, 20:00
Συνέλευση – διαβούλευση «Η Ελλάδα μπορεί αλλιώς»
Τέσσερα χρόνια πριν, στις πλατείες, γεννήθηκε η ελπίδα για απαλλαγή από το καθεστώς των Μνημονίων και πραγματική Δημοκρατία. Σήμερα, παρά την αλλαγή κυβέρνησης, μοιάζει το καθεστώς αυτό να παρατείνεται και η ελπίδα να ματαιώνεται. Κι όμως, η ιστορική δυνατότητα να αλλάξει η χώρα υπήρξε και υπάρχει, δεν εξαντλήθηκε, δεν πρέπει να ακυρωθεί. Η κοινότητα του Resistance Festival οργανώνει τη συνέλευση ώστε να ανοίξουμε τη συζήτηση αλλά και να αναζητήσουμε τα επόμενα βήματά για «να πάμε αλλιώς». Ο λόγος, λοιπόν, στους ενεργούς και ανήσυχους ανθρώπους, ο λόγος σε μας!
Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί το τελικό πρόγραμμα όλων των πολιτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του Resistace Festival
Δείτε στη σελίδα του Resistance τις μουσικές εκδηλώσεις και όλες τις πληροφορίες για το φεστιβάλ:
Διαβάστε, τέλος, πιο κάτω λίγα λόγια για μερικούς από τους βασικούς καλεσμένους του Resistance:
Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα: Βασικός νους του βολιβιάνικου πειράματος
Ο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα γεννήθηκε το 1962 στην Κοτσαμπάμπα. Σπούδασε μαθηματικά στο Μεξικό, όπου ήρθε σε επαφή με τα λατινοαμερικάνικα επαναστατικά κινήματα. Αμέσως μετά την επιστροφή του στη Βολιβία, το 1985, προσανατολίστηκε στην πολιτική δουλειά με τους ιθαγενείς. Όπως έχει γράψει ο ίδιος, «μέχρι σήμερα είμαι ένας μαρξιστής που γοητεύτηκε από την ιθαγενική εξέγερση». Εκείνη την εποχή πρωτογνωρίστηκε και με τον Έβο Μοράλες.
Ήταν συνιδρυτής του Αντάρτικου Στρατού Tupaj Katari (EGTK). Το 1992 συνελήφθη και βασανίστηκε, μαζί με πολλά ακόμη ηγετικά στελέχη του αντάρτικου. Παρέμεινε φυλακισμένος, χωρίς δίκη, επί πέντε χρόνια. Εκμεταλλεύθηκε αυτό το διάστημα για να μελετήσει ακόμη βαθύτερα τη μαρξιστική θεωρία και κοινωνιολογία. Μέσα από το κελί του αναδείχτηκε σε σφοδρό πολέμιο του νεοφιλελευθερισμού.
Απελευθερώθηκε το 1997, εποχή που αναπτύσσονται και πάλι οι λαϊκοί αγώνες, στους οποίους συμβάλλει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο από τη θέση του πανεπιστημιακού καθηγητή. Το 2005, λίγο πριν την τεράστια εκλογική ανατροπή που έφερε για πρώτη φορά τον ιθαγενή Έβο Μοράλες στη θέση του προέδρου της χώρας, ο Λινέρα δημοσίευσε το πιο γνωστό ίσως βιβλίο του, την Κοινωνιολογία των Κοινωνικών Κινημάτων στη Βολιβία.
Έκτοτε η Αντιπροεδρία του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας έχει μετατραπεί σε ένα πολιτικό και ιδεολογικό εργαστήρι της λαϊκής εξουσίας, της διαδικασίας μετάβασης προς μια νέα συλλογική κοινωνική οργάνωση. Τον Οκτώβριο του 2014 ο Μοράλες και ο Λινέρα επανεκλέχθηκαν για μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Α/συνεχεια, η συλλογή κειμένων του Λινέρα Κράτος, Επανάσταση και Ηγεμονία.
Σαμίρ Αμίν: Κορυφαίος στοχαστής και φίλος της Ελλάδας
Ο Σαμίρ Αμίν, ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο ριζοσπάστες στοχαστές, γεννήθηκε το 1931 στην Αίγυπτο και σήμερα ζει μεταξύ Γαλλίας και Σενεγάλης – όπου διευθύνει το Φόρουμ του Τρίτου Κόσμου στο Ντακάρ. Έχει γράψει πάνω από 30 βιβλία που μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες. Με σαφή αντιιμπεριαλιστική στάση, εδώ και δεκαετίες «μιλά» με τα βιβλία του και με τη δράση του υπέρ των λαών και εναντίον των αντιδραστικών καθεστώτων και των ξένων δυναστών.
O Αμίν έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου του στη μελέτη των σχέσεων μεταξύ των ανεπτυγμένων και υπανάπτυκτων χωρών και της λειτουργίας του κράτους σε αυτές τις χώρες. Πάνω απ’ όλα μελετά και αναλύει την προέλευση των διαφορών μεταξύ αυτών των δύο «κόσμων», την οποία εντοπίζει στα ίδια τα θεμέλια του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης. Το βιβλίο του Η συσσώρευση σε παγκόσμια κλίμακα (1970) θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα νεομαρξιστικά βιβλία πολιτικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Έργα του μεταφρασμένα στα ελληνικά είναι, μεταξύ άλλων: Πέρα από τον γερασμένο καπιταλισμό (2004) και Τάξη και Έθνος στην ιστορία και η σύγχρονη κρίση (1996).
Ερτουρούλ Κιουρτσιού: Μια ζωή ταυτισμένη με την Αριστερά
H ζωή του Ερτουρούλ Κιουρτσιού είναι συνυφασμένη με τη μαχητική και σκληρή ιστορία της τούρκικης Αριστεράς. Γεννήθηκε το 1948 και σε πολύ νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα που ξεπήδησε μέσα από τη θυελλώδη δεκαετία του ’60, ξεκόβοντας από την παραδοσιακή αριστερά. Το 1970 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαναστατικής Νεολαίας (DEV-GENÇ), μέσα από τους κόλπους της οποίας γεννήθηκαν όλα τα νέα ρεύματα της Αριστεράς. Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1971 ανέκοψε αυτή τη διαδικασία. Τότε ο Κιουρτσιού πήρε μέρος στην απαγωγή δύο τεχνικών του NATO, που στόχευε στην ανταλλαγή τους με φυλακισμένους αγωνιστές. Η χούντα «απάντησε» βομβαρδίζοντας το κρησφύγετο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο όλοι, πλην του Κιουρτσιού. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή.
Μετά την απελευθέρωσή του άρχισε να δημοσιογραφεί, και συνέχισε την πολιτική του δράση μέσα από διάφορες συλλογικότητες της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ÖDP). Το 1997 καταδικάστηκε εκ νέου σε δέκα χρόνια φυλάκιση για τη μετάφραση «ανατρεπτικών» κειμένων, αλλά τελικά η ποινή ακυρώθηκε. Το 2013-14 έγραψε τα βιβλία «Παρακολουθώντας τα γεγονότα της εξέγερσης» και «Πρακτικά μυαλά και ο ενθουσιασμός της θεωρίας». Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, και πρώτος πρόεδρός του μέχρι πέρυσι, οπότε αποσύρθηκε μαζί με την παλιά ηγεσία για να δώσει τη θέση του στη νέα γενιά. Επανεξελέγη βουλευτής στη Μερσίνα, όπου είχε εκλεγεί και το 2011 ως ανεξάρτητος.
Ταρίκ Αλί: Πάντα ενεργός διανοούμενος και ακτιβιστής
Ο πακιστανικής καταγωγής δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και διανοούμενος Ταρίκ Αλί είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στη χώρα μας. Σε μικρή ηλικία αντιστάθηκε στη στρατιωτική δικτατορία της πατρίδας του, και τελικά αναγκάστηκε να καταφύγει στη Βρετανία. Εκεί, ως φοιτητής οικονομικών, φιλοσοφίας και ιστορίας, αναδείχθηκε σε σημαίνουσα φιγούρα του κινήματος κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους αγωνιστές της επαναστατημένης νεολαίας στη θυελλώδη δεκαετία του 1960.
Όμως δεν αρκείται σε ένα ένδοξο παρελθόν, όπως πολλοί της γενιάς του. Παραμένει ενεργός και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι συμμετέχει και συμβάλλει σε κάθε μεγάλο κίνημα μέχρι σήμερα. Ο πολυγραφότατος Ταρίκ Αλί, θεωρείται, όχι άδικα, αυθεντία στις γεωπολιτικές αναλύσεις και στις βαθιές ιστορικές πραγματεύσεις. Έχει γράψει πάνω από δύο δωδεκάδες βιβλία για την παγκόσμια ιστορία και την πολιτική και επτά μυθιστορήματα, καθώς και σενάρια για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι εκδότης του New Left Review και ζει στο Λονδίνο.
Λουίς Μπρίτο Γκαρσία: Ένας σημαντικός στοχαστής
Ο Λουίς Μπρίτο Γκαρσία γεννήθηκε στο Καράκας το 1940. Είναι πολιτικός διανοούμενος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, σεναριογράφος, δικηγόρος και καθηγητής πανεπιστημίου. Πολυγραφότατος, ξεκίνησε από την αξιοποίηση των πιο ποικίλων μορφών της λογοτεχνικής δημιουργίας (όπως το διήγημα, η μακρά αφήγηση ή η δραματική γραφή) και προχώρησε στην αυστηρή και βαθιά καλλιέργεια του κοινωνικοπολιτικού δοκιμίου. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βενεζουελάνικης λογοτεχνίας και της λατινοαμερικάνικης κριτικής σκέψης μετά το λεγόμενο «Boom» της δεκαετίας του ’60 (δηλαδή την περίοδο ακμής της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, με συγγραφείς όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρθία Μάρκες ή ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, μεταξύ άλλων).
Από τη δεκαετία του ’80, ο Λουίς Μπρίτο Γκαρσία έχει στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στη συγγραφή πολιτικών δοκιμίων. Στα δύο πρώτα έργα της τριλογίας του προσφέρει μια διαυγή και αυστηρή ανάλυση της πολιτικής περιπέτειας της Βενεζουέλας, κατ’ επέκταση και άλλων λατινοαμερικάνικων χωρών, μέσω της λεπτομερούς μελέτης του πάνω σε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά στοιχεία της: τον λαϊκιστή πολιτικό. Στον τρίτο τόμο αναλύει τους πανίσχυρους πολιτιστικούς μηχανισμούς της καπιταλιστικής κοινωνίας, που είναι ικανή να απορροφά τις πιο εμβληματικές αξίες της εξέγερσης και να τις βάζει προς πώληση στην αγορά, απογυμνωμένες πια από το επαναστατικό τους φορτίο.
Στον Λουίς Μπρίτο Γκαρσία έχει απονεμηθεί δύο φορές το βραβείο Casa de las Américas, μεταξύ άλλων. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη έργα του μεταφρασμένα στα ελληνικά. Ελπίζουμε πάντως η γνωριμία μαζί του να αποτελέσει ευκαιρία και έμπνευση για να διαβάσουμε κάποια από τα σημαντικότερα βιβλία του και στα ελληνικά!
e-dromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου