Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ωφέλιμα, ανωφελή και πολιτικά ζώα

Γελωτοποιός



Η μύγα Μπε-Μπε


Αυτό το παράξενο έντομο ανακαλύφτηκε πρόσφατα από ορειβάτες στα υψίπεδα του Θιβέτ και συγκεκριμένα στον οικισμό των Νάρας, μιας φυλής που ζει απομονωμένη σε υψόμετρο 5.000 μέτρων.

Οι μύγες Μπε-Μπε δε διαφέρουν σε μέγεθος από τις κοινές μύγες –και πιθανότατα κατάγονται από αυτές. Προκειμένου όμως να προσαρμοστούν στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες του Θιβέτ παρουσίασαν μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη μετάλλαξη: Απέκτησαν τρίχωμα και μαστούς.

Το τρίχωμα τους είναι λευκό και πολύ πιο μαλακό από αυτό του προβάτου της Νέας Ζηλανδίας. Το επιπλέον βάρος τις δυσκολεύει στο πέταγμα, έτσι οι μύγες Μπε-Μπε συνηθίζουν να βόσκουν σε κοπάδια, ακριβώς όπως και τα μηρυκαστικά.

Ελλείψει τροφής θηλάζουν τα μικρά μυγάκια, τα οποία όταν μεγαλώσουν ενσωματώνονται στο κοπάδι.

Οι Νάρας εκτρέφουν τις μύγες Μπε-Μπε για να εκμεταλλεύονται το μαλλί τους και το γάλα τους.

Όπως παρατήρησαν οι ορειβάτες το κούρεμα των Μπε-Μπε είναι ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο, αφού για να φτιαχτεί ένα παιδικό κασκόλ πρέπει να κουρευτούν –με ιδιαίτερη προσοχή αφού οι Μπε-Μπε είναι λεπτεπίλεπτες- περίπου ένα εκατομμύριο μύγες.

Το ίδιο δύσκολο είναι και το άρμεγμα τους, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Το γάλα της Μπε-Μπε έχει πολύ γλυκιά γεύση και το τυρί που φτιάχνεται από αυτό θυμίζει λευκή σοκολάτα.

Τα τιγρήγκια


Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε κάποιο νέο είδος ή κάποια μετάλλαξη, αλλά μια αλλαγή –ιδιαίτερης σημασίας- στην κοινωνική συμπεριφορά ενός γνωστού είδους.

Τα τιγρήγκια εκ πρώτης όψεως δε διαφέρουν σε τίποτα από τις καλές παλιομοδίτικες τίγρεις. Είναι σαρκοφάγα, θηριώδη, μεγαλόσωμα και πανέμορφα.

Η διαφορά τους από τις απλές τίγρεις είναι ότι οργανώνονται σε αποικίες που κάποιες φορές απαριθμούν χιλιάδες άτομα.

Σε αγαστή σύμπνοια τα θηλυκά μένουν στη φωλιά για να φροντίζουν τα μικρά, ενώ τα αρσενικά βγαίνουν όλα μαζί προς αναζήτηση τροφής.

Πρόκειται για έναν γιγάντιο δολοφονικό στρατό αιλουροειδών που εξοντώνει ό,τι βρεθεί στο δρόμο του.

Κάθε θήραμα μεταφέρεται πίσω στη φωλιά από αρσενικά που επωμίζονται αυτή ακριβώς την ευθύνη, ενώ τα υπόλοιπα συνεχίζουν το κυνήγι.

Στην νοτιο-ανατολική επαρχία της Κίνας, Χέι Τσενγκ, ολόκληρα χωριά έχουν αποδεκατιστεί από τις επιδρομές αυτών των ανίκητων θηρευτών.

Κινέζοι ζωολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή προέκυψε ως αντίδραση των τίγρεων στην αποψίλωση και την καταστροφή του φυσικού τους ενδιαιτήματος.

Η Κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδια αντιμετώπισης αυτή της νέας απειλής.

Έλληνας πολιτικός


Πρόκειται για το πιο απεχθές ζώο.

Εξαιτίας κάποιας μετάλλαξης που πιθανότατα έχει να κάνει με τον εθισμό του υποκειμένου στην εξουσία έχει αποκτήσει εξαιρετικά επιλεκτική και βραχύχρονη μνήμη.

Δεν είναι καθόλου απίθανο να ακούσεις κάποιο του είδους αυτού να υποστηρίζει με θέρμη ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποστήριζε πριν μερικές μέρες. Προωθεί συμμαχίες με άλλα ζώα που μέχρι προσφάτως θεωρούσε φυσικούς εχθρούς.

Δεν έχει καμιά επίγνωση της προσωπικής του ευθύνης και κατηγορεί όλους τους άλλους για την καταστροφή και την ερήμωση που έχει σπείρει με τις αποφάσεις του.

Είναι δουλοπρεπής –στα όρια του εξανδραποδισμού- στις σχέσεις του με τα πολιτικά ζώα του ευρύτερου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου χώρου.

Αρέσκεται να εκποιεί το φυσικό του περιβάλλον και να οδηγεί στη λιμοκτονία, τον εξευτελισμό και την αυτοκτονία τα ζώα που τον ψήφισαν.

Χαρακτηρίζεται από υπερτροφία περιουσίας και ευκολία στην αποδοχή δωροδοκίας.

Ταυτόχρονα η εντιμότητα του είναι ατροφική –σε βαθμό κακουργήματος, και το θυμικό του αντίστοιχο του θυμικού ενός πλυντηρίου.

Αναλώνεται σε περιαυτολογίες και σε άνευ αξίας προεκλογικές δηλώσεις, τις οποίες μεταλλάσσει ανάλογα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Δεν έχει καμιά επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα.

Έλληνας ψηφοφόρος


Γι’ αυτό το ζώο δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετές έρευνες.

Οι μόνοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν ενδελεχώς μαζί του, οι δημοσκόποι, συμφωνούν ότι είναι αδύνατον να προβλέψεις με ασφάλεια τη συμπεριφορά του.

Ανεξάρτητοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα σχιζοφρενικό ζώο, το οποίο κάνει πάντα το ίδιο πράγμα ελπίζοντας σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό του είναι ότι όσο γερνάει τόσο αρτηριοσκληρώνεται και αδυνατεί να απαγκιστρωθεί από τους πολιτικούς (τα ζώα που αναφέραμε προηγουμένως) που καταδυναστεύουν τη ζωή του και το μέλλον των παιδιών του.

Έχει μια εγγενή -πιθανότατα- τάση στην προσωπολατρία και στον ατομικισμό, καθώς και ιδεοψυχαναγκαστική άρνηση για την αλληλεγγύη.

Συνήθως αδιαφορεί για όσα συμβαίνουν στα υπόλοιπα ζώα, γιατί πιστεύει ότι τίποτα από αυτά δε θα συμβεί στο ίδιο.

Ο εγωκεντρισμός του είναι τόσο ισχυρός που τις περισσότερες φορές το οδηγεί στην εθελοτυφλία και στον πνευματικό αυνανισμό.

Του αρέσει πολύ η θάλασσα.

Γελωτοποιός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου