Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Οταν οι σύγχρονοι άνθρωποι διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερταλ

Σπύρος Μανουσέλης 


Οι πρώτοι απολιθωμένοι σκελετοί από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis) ανακαλύφθηκαν το 1856 στη Γερμανία, στην κοιλάδα Νεάντερ.

Μετέπειτα παλαιοντολογικές έρευνες αποκάλυψαν ότι, στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, οι Νεαντερτάλιοι είναι οι πιο στενοί εξελικτικά συγγενείς μας, αλλά εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς πριν από περίπου 29.000 χρόνια.

Μέχρι την εξαφάνισή τους, όμως, οι Νεαντερτάλιοι συνυπήρξαν για πολλές χιλιάδες χρόνια στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία με τους πρώτους εκπροσώπους του είδους μας, τους Homo sapiens.

Οι παλαιοανθρωπολόγοι προσπαθούσαν από καιρό να απαντήσουν στο ερώτημα αν ανάμεσα στους δύο πληθυσμούς είχαν αναπτυχθεί πιο «στενές» σχέσεις.

Στη λύση αυτού του αινίγματος οι πρόσφατες μελέτες του απολιθωμένου DNA των Νεαντερτάλιων αποδείχτηκαν μια πολύτιμη δεξαμενή πληροφοριών.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα χαρτογράφησης και συγκριτικής ανάλυσης του γονιδιώματός τους βοήθησε στο να αποκαλυφθούν τόσο οι γενετικές ομοιότητες όσο και οι γενετικές διαφορές των Νεαντερτάλιων από τους σύγχρονους ανθρώπους.

Πρόσφατα, μάλιστα, μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα αποκάλυψε ότι στο γονιδίωμα των ανθρώπων του Νεάντερταλ, που ζούσαν πριν από 100 χιλιάδες χρόνια στα Αλταϊκά όρη στη Σιβηρία, υπήρχαν ήδη κάποια γονίδια του σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens).

Αυτό σημαίνει ότι ένα αποφασιστικό βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη, δηλαδή η συνάντηση και η διασταύρωση αυτών των δύο συγγενικών αλλά διαφορετικών ανθρώπινων υποειδών, έλαβε χώρα πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι υποστήριζαν μέχρι σήμερα οι σχετικές παλαιοανθρωπολογικές έρευνες.

Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του εγκυρότατου περιοδικού «Nature», πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα εξελικτικών γενετιστών που εργάζονται στο περίφημο ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Max Planck της Λιψίας υπό τη διεύθυνση του Σέρτζι Καστελάνο (Sergi Castellano).

Μέχρι τώρα οι ειδικοί, βασιζόμενοι στη συγκριτική ανάλυση απολιθωμένων οστών και του DNA που είχαν καταφέρει να εξαγάγουν από αυτά τα οστά, θεωρούσαν ότι οι γενεαλογικές γραμμές των Νεαντερτάλιων και των σύγχρονων ανθρώπων, αφού διαφοροποιήθηκαν, συνέχισαν να εξελίσσονται παράλληλα, χωρίς να έρθουν ποτέ σε επαφή.

Ομως διαπίστωσαν ότι, πριν από περίπου 50-60 χιλιάδες χρόνια, ήλθαν σε επαφή και διασταυρώθηκαν.

Συνέπεια αυτής της επαφής είναι ότι το 1-4% του γονιδιώματος των σημερινών Ευρωπαίων προέρχεται από τους Νεαντερτάλιους.

Αυτό το εξηγητικό μοντέλο φαίνεται να ανατρέπεται από τα παλαιογενετικά ευρήματα στη Σιβηρία, από τα οποία προκύπτει ότι εκεί οι Νεαντερτάλιοι διασταυρώθηκαν με τους σύγχρονους ανθρώπους πριν από 100.000 χρόνια!

Αυτές οι πρόσφατες ανακαλύψεις μας υποχρεώνουν να αναθεωρήσουμε και να μεταθέσουμε πίσω στον χρόνο την πρώτη μεγάλη μετανάστευση από την Αφρική του εξελικτικά σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens).

«Η χρονολογία των διασταυρώσεων των sapiens με τους Νεαντερτάλιους δύσκολα θα μπορούσε να ενταχθεί στο κυρίαρχο μοντέλο της ανθρώπινης εξέλιξης, το οποίο προβλέπει μία και μοναδική μεγάλη μετανάστευση από την Αφρική πριν από 50-60 χιλιάδες χρόνια.

Τα νέα δεδομένα, αντίθετα, υποστηρίζουν εντόνως την ιδέα μιας πολύ προγενέστερης μετανάστευσης», όπως δήλωσε ο Adam Siepel που συμμετείχε στην έρευνα.

ΕΦ-ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου