Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: 65,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το 2016, αριθμός ρεκορ

Κοινωνία


Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς, κατέρριψε κάθε ρεκόρ το 2015, φτάνοντας τα 65,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση, είναι η πρώτη φορά που σπάει το όριο των 60 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισμένων, και είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, που είχαν καταγραφεί 59,5 εκατομμύρια.

Από το 1996 μέχρι και το 2011 ο αριθμός των προσφύγων ήταν σχετικά σταθερός, αλλά από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία άρχισε να αυξάνεται συνεχώς. Σε σύγκριση με το 2014, το 2015 σημειώθηκε αύξηση 9,7%.

Ο αριθμός των προσφύγων, των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους είναι 21,3 εκατομμύρια και ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν σπίτια, πόλεις, χωριά αλλά βρήκαν καταφύγιο μέσα στη χώρα τους 40,8 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ. Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι που έκαναν αίτηση για άσυλο πέρσι σε ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Η UNHCR τονίζει ότι «ένας στους 113 ανθρώπους σήμερα είναι ξεριζωμένος, έχει αιτηθεί άσυλο, είναι εσωτερικά εκτοπισμένος ή είναι πρόσφυγας».

«Ζούμε σε έναν κόσμο ανισοτήτων», υπάρχουν πόλεμοι, συγκρούσεις και «είναι αναπόφευκτο οι άνθρωποι να θέλουν να πάνε σε έναν πιο ασφαλή κόσμο», σχολίασε ο Ύπατος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι παρουσιάζοντας στη Γενεύη την έκθεση αυτή, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

hitandrun

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου