Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Δελφίνια και πουλιά πεθαίνουνε σιωπώντας

Ευθυμία Γιώσα


«Η αληθινή καλοσύνη του ανθρώπου, σε όλη της την αγνότητα και την ελευθερία, μπορεί να έρθει στο προσκήνιο μόνο όταν ο παραλήπτης αυτής δεν έχει καμία δύναμη. Η δοκιμασία της αληθινής ηθικής του ανθρώπινου γένους (…) αποτελείται από τη συμπεριφορά του απέναντι σ’ εκείνους που βρίσκονται στο έλεός του: τα ζώα. Κι από αυτή την οπτική, το ανθρώπινο γένος υφίσταται μια θεμελιώδη πανωλεθρία».

Τάδε έφη Μίλαν Κούντερα στην Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι.

Από το 2010, όταν άρχισε να λειτουργεί το δελφινάριο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μέχρι τον φετινό Ιούνιο, πέντε θάνατοι δελφινιών έχουν λάβει χώρα, τρία από τα οποία ήταν νεογνά.

Η λογική των παραστάσεων και της αιχμαλωσίας καλά κρατεί στα Σπάτα, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες την εφαρμογή του σχετικού νόμου, που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα.

Παρά τις εξαγγελίες του αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, για ισχυροποίηση του εν λόγω νόμου με στόχο την προστασία των κητωδών και των θαλάσσιων θηλαστικών, το Υπουργείο ενέκρινε την επέκταση και τη λειτουργία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, δίνοντας επιπλέον την άδεια για «εκπαιδευτικό θαλάσσιο πάρκο».

«Τα ζώα αυτά χρειάζονται πολύ μεγάλη έκταση για να κινηθούν. Το μικρότερο είδος δελφινιού χρειάζεται μια έκταση εκατόν είκοσι πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ταχύτητά τους ξεπερνά τα τριάντα χιλιόμετρα την ώρα, ενώ βουτάνε, συνήθως, από εκατό έως εξακόσια μέτρα», επισημαίνει η Ελισάβετ Δημητρά, ακτιβίστρια και κάτοχος μάστερ στη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας, διαλύοντας, με την απάντησή της, κάθε αμφιβολία σχετικά με τον αν, όντως, τα δελφίνια υποφέρουν και στερούνται των συνθηκών, που οδηγούν στην ευζωία τους.

Η κυρία Δημητρά έχει δημιουργήσει ένα διαδικτυακό ψήφισμα μέσω του οποίου συλλέγει υπογραφές (μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 2.000) προσπαθώντας να πετύχει πέραν της εφαρμογής του ήδη υπαρχόντος νόμου, την αποτροπή μεταφοράς τεσσάρων δελφινιών από το δήμο Tampere στην Φιλανδία και δύο ακόμη από το πάρκο Αστερίξ της Γαλλίας.

Για τα δύο δελφίνια εκ Γαλλίας έχουν συγκεντρωθεί 26.000 υπογραφές από Γάλλους πολίτες που ζητούν να μη γίνει μεταφορά τους στην Ελλάδα, ενώ περίπου 1.000 υπογραφές έχουν συλλεχθεί στην Φιλανδία, με ανάλογο αίτημα για τα εκεί δελφίνια, συμπληρώνει η κυρία Δημητρά.

Το ΠάρκοΤρίτση σε πλήρη εγκατάλειψη. Φωτογραφία από το Αρχείο Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Η πανωλεθρία του Κούντερα δεν σταματά εδώ. Μετά από επιτόπια έρευνα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι οι καταγγελίες των πολιτών περί εγκατάλειψης του Πάρκου Τρίτση αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Αποξηραμένες και βρώμικες λίμνες, πλήθος νεκρών ζώων, ξερόχορτα και σκουπίδια συνθέτουν το τοπίο της πλήρους υποβάθμισης του χώρου. Από Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι αρμόδιοι φορείς το έχουν αφήσει να μετατραπεί σε μια εστία καταστροφικής αδιαφορίας.

Μια έκταση 1000 στρεμμάτων, με το προνόμιο να βρίσκεται τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας και να φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών (και όχι μόνο), οδηγείται στον αφανισμό, αποδεικνύοντας ότι η αμέλεια του… ανώτερου ανθρώπινου γένους μπορεί να γίνει εγκληματική. Από το 2005, η Ορνιθολογική Εταιρεία έχει πραγματοποιήσει στο Πάρκο μεγάλο αριθμό δράσεων ορνιθοπαρατήρησης για μεγάλους και παιδιά και, γενικότερα, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κι ενημέρωσης, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του χώρου και βοηθώντας στη διατήρησή του.

Δελφίνια, πουλιά, άγρια ζωή και βιότοποι. Ενώ στροβιλιζόμαστε στη δίνη ενός οικονομικοπολιτικού συστήματος, που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε, διαπράττουμε ενσυνείδητα μικρά και μεγαλύτερα εγκλήματα κάνοντας ασκήσεις επιβολής με αιματηρό αποτέλεσμα, υπολογίζοντας, επίσης, αιματηρά κέρδη, οδηγώντας στην κατάρρευση έναν πλανήτη, που έχουμε την αξίωση να συνεχίσει να μας ανέχεται χωρίς να μας προκαλεί προβλήματα. Η ηθική του Homo sapiens φαίνεται πως αρχίζει και τελειώνει στα φιλοσοφικά δοκίμια.

Το ψήφισμα για τα δελφίνια θα το βρείτε ΕΔΩ

Ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου