Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Οι πρόσφυγες με το... βλέμμα της Le Monde

Κοινωνία


Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, μετά την πρόκριση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας και το μακελειό στο Ντάλας, τα Δολιανά, ένα μικρό χωριό τριακοσίων κατοίκων και διακοσίων προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, που βρίσκεται στην Ήπειρο κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Οι πρόσφυγες έπρεπε να μείνουν σύμφωνα με την εφημερίδα λίγες εβδομάδες, αλλά τελικά παραμένουν στο ελληνικό χωριόνεπί μήνες.

Όχι, ο ανταποκριτής της εφημερίδας δεν θα αναζητήσει τους λόγους της παράτασης του χρόνου παραμονής των προσφύγων, ότι δηλαδή τα σύνορα έχουν κλείσει με ευθύνη όλων σχεδόν των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά, που αρνούνται να υποδεχθούν τον αριθμό των προσφύγων που συμφώνησαν. Ο δημοσιογράφος βλέπει μόνο τα βουνά, τα δάση, το… πράσινο «και μια εντυπωσιακή σιωπή»! Βλέπει τη "φοβερή" φύση της Ηπείρου, που επιβάλλει το ρυθμό της στους κατοίκους αυτών των απομακρυσμένων χωριών της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Ακολουθεί λίγο πασπάλισμα από πρόσφατη ιστορία. Οι κάτοικοι του χωριού γνώρισαν την αιφνίδια ανάπτυξη μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης το 2010. Τα Δολιανά όπως και αλλού, γνωρίζουν πλέον την έκρηξη της ανεργίας. Οι νέοι άνθρωποι πηγαίνουν στις πόλεις ή στη Γερμανία. Το σχολείο έκλεισε καθώς δεν υπάρχουν παιδιά. Κι όλα αυτά μέχρι τις 18 Μαρτίου 2016 όταν ήρθαν οι πρόσφυγες.

Εδώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία με την Τουρκία και τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Ότι 45000 χιλιάδες άνθρωποι (αυτοί που ήρθαν πριν την συμφωνία) φθάνουν με φεριμπότ από τα νησιά στον Πειραιά και τώρα πρέπει να διαμοιρασθούν σε όλη την Ελλάδα.

Εντέλει, εκείνο που εξάγει ο αναγνώστης από το αφιέρωμα είναι πως οι πρόσφυγες ασφυκτιούν, ότι ζουν φυλακισμένοι. Το πώς και το γιατί δεν εξετάζεται. Έτσι διαφαίνεται πως η ευθύνη είναι του ελληνικού κράτους! Και μετά από αυτή την προετοιμασία της κοινής γνώμης θα έχουμε την παρουσίαση των επεισοδίων στη Λέρο, στη Λέσβο και αλλού, όπου θα συμπεραίνει κανείς πως δεν φταίνε αυτοί που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού (μεταξύ των οποίων και οι Γάλλοι) αλλά οι… Έλληνες.

ArtiNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου