Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Αίμα – Σπέρμα – Κέρμα και Ακτινοβολία

Κώστας Κάππας*


Έτσι κι’ αλλοιώς, σαν άντρας και σαν επιστήμονας είμαι νερόβραστος... Εξηγώ χαμηλόφωνα, ήρεμα και επεξηγηματικά στον δημοσιογράφο του καναλιού, σε ζωντανή μετάδοση, ότι δεν υπάρχει άξιος λόγου βιολογικός κίνδυνος από την κινητή τηλεφωνία και γενικά από τις ηλεκτρονικές συσκευές και επικοινωνίες, δίνοντας αντίθετα έμφαση στην κοινωνική βλάβη την οποία αυτές προκαλούν.

Ταυτόχρονα, φαντάζομαι την κυρία Ελένη να έχει ανοικτή την τηλεόραση της κουζίνας, μαγειρεύοντας την ώρα που μιλώ, περιμένοντας υπομονετικά να τελειώσω και να αρχίσει το αγαπημένο της σήριαλ. Ακούει “κάποιον κύριο” να εξηγεί κάτι για τα κινητά και φυσικά μιλά για θέματα που μάλλον κουράζουν. Στο άλλο δωμάτιο, ο σύζυγός της ο κύριος Γιώργος κάτι μαστορεύει, ενώ τα δύο αγοράκια τους παίζουν play-station. Αποτέλεσμα: Χορηγός εκπομπής – Οικογένεια Ελένης = ένας υποψήφιος καταναλωτής και αυτός μισοκοιμισμένος και αμφίβολος.

Φανταστείτε να άρχιζα να ουρλιάζω! Ότι θα πάθετε καρκίνο στον εγκέφαλο, θα λειώσουν τα σφραγίσματα από τα δόντια σας (ΑΙΜΑ), θα μείνετε στείροι από τα κινητά και θα μειωθεί η επιθυμία σας για σεξ (ΣΠΕΡΜΑ). Επίσης φανταστείτε να σας πρότεινα αυτοκόλλητα για το κινητό σας που ανακλούν την ακτινοβολία και θήκες που πνίγουν το σήμα πριν καταστρέψει τα εγκεφαλικά σας κύτταρα. Και όλα αυτά μόνο με 100 ευρώ (ΚΕΡΜΑ)!

Στην δεύτερη περίπτωση, α) η κυρία Ελένη θα ανακάλυπτε έξαφνα την επιστημονική ιδιότητά μου, φωνάζοντας “Γιώργο έλα γρήγορα στην κουζίνα να ακούσεις τι λέει ο καθηγητής! Καιγόμαστε!”, β) Μαζί με τον μπαμπά, τα δύο αγόρια θα έτρεχαν και αυτά στην κουζίνα να μην χάσουν τον σαματά, τετραπλασιάζοντας τελικά το αγοραστικό κοινό της εκπομπής, προς μεγάλη χαρά του πεντανόστιμου κρουασάν – χορηγού της, γ) εγώ θα γινόμουν περιζήτητος μαϊντανός των ΜΜΕ, αναγκάζοντας επιτέλους τον θυρωρό μου να με αναγνωρίζει...

Όλα αυτά δεν είναι απλώς χαριτωμένα ή εμπορικές απάτες όπως φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση. Η τρομολαγνεία ένθεν και ένθεν (κάποιων “δημοσιογράφων” και κάποιων “επιστημόνων”) οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις, όπου η προκαλούμενη ψυχική διαταραχή και το άγχος, σωματοποιούνται.

Δεν θα ξεχάσω την επίσκεψή μου σε κάποια συνοικία πόλης της Θεσσαλίας, μετά από πρόσκληση της επιτροπής κατοίκων οι οποίοι είχαν αναστατωθεί από κεραία που τοποθετήθηκε σε ταράτσα της περιοχής. Μέτρησα με πανάκριβο, τελευταίας τεχνολογίας, πιστοποιημένο όργανο ανίχνευσης της ακτινοβολίας, σε δεκάδες σημεία (δρόμους, μπαλκόνια, υπνοδωμάτια, ταράτσες, ακόμη και 1 μέτρο φάτσα στην κεραία) παρέα με αρκετούς γείτονες (συζητώντας, γελώντας, υψώνοντας την φωνή, ακούγοντας και εξηγώντας), διαπιστώνοντας τελικά ότι η έκθεση τους ήταν από μηδαμινή έως μηδενική.

Ως εδώ καλά. Αυτό που ήταν συγκλονιστικό, ήταν η βόλτα στα γύρω στενά. Θύμιζετο φιλμ του 1979, το “Apocalypse Now” τουFrancis Ford Coppola, μόνο η ομίχλη έλειπε. Ένας ηλικιωμένος καθισμένος σε καρέκλα, μου έδειχνε ένα μπουκάλι από φάρμακο και με κοίταζε αμίλητος με προσμονή. Του είπα μαλακά και χαμογελώντας ότι δεν ξέρω και δεν μπορώ να τον συμβουλεύσω για την πάθησή του. Ένας από τους γείτονες, χαμογελώντας, μου εξήγησε ότι ο παππούς μου έλεγε με τον τρόπο του, ότι παίρνει φάρμακο γιατί υποφέρει από την κεραία της ταράτσας. Μία γιαγιά πιο πέρα, ανοιγόκλεινε το στόμα χωρίς να βγαίνει ο παραμικρός ήχος και μου έλεγε το ίδιο πράγμα. Στην απέναντι πολυκατοικία, στο μπαλκόνι του 1ου ορόφου, μία γυναίκα τελείως εκτός εαυτού, ούρλιαζε και καταριόταν τον ιδιοκτήτη της ταράτσας της κεραίας και τον απειλούσε ότι θα τον σκότωνε, εάν πάθαιναν κάτι τα παιδιά της.

Η παρέα των γειτόνων με ενημέρωσε επιτόπου ότι 1000 άνθρωποι πριν λίγες ημέρες είχαν μαζευτεί γύρω από την επίμαχη πολυκατοικία, φωνάζοντας, απειλώντας και απαιτώντας να απομακρυνθεί η κεραία. Κρέμασαν και δύο τεράστια πανώ με απειλητικά μηνύματα για τον ιδιοκτήτη. Δεν πίστεψα ότι ήταν χίλιοι, αλλά οι συνομιλητές μου επέμεναν. Προσωπικά, ειλικρινά φοβήθηκα και εξέφρασα φωναχτά μπροστά σε όλους τον τρόμο μου:

Μία σπίθα αρκούσε 100, 50, 20 έστω 10 από τους 1000 συγκεντρωθέντες να οχλοποιηθούν και να επιτεθούν σε, σίγουρα αθώους, ανθρώπους. Με αυτά που βίωνα εκείνη την στιγμή, (ψιλο)συνειδητοποίησα τι σήμαινε στον Μεσαίωνα η απλή φήμη ότι κάποιος είναι μάγος, ιδίως τα χρόνια που η πανούκλα ξεκλήρισε την μισή Ευρώπη. Στην χώρα μας, αναμένονται 300 νέες αυθόρμητες νεοπλασίες σε παιδιά τον χρόνο. Τι θα πάθαινε ο ιδιοκτήτης της ταράτσας (χωρίς να φταίει απολύτως τίποτα) εάν (κτύπα ξύλο) ένα από τα παιδάκια της εν λόγω κυρίας αρρώσταινε; Κανείς δεν μου απάντησε όταν τους ενημέρωσα ότι από τους 1000 διαδηλωτές για την κεραία, στατιστικά, σε κάποια στιγμή της ζωής τους, περίπου 300 από αυτούς θα αναπτύξουν κάποιο κακοήθη μεταστατικό όγκο. Είτε υπάρχουν δίπλα τους κεραίες, είτε δεν υπάρχουν!

Ποιός τρέλλανε αυτούς τους ανθρώπους; Ποιος έδωσε δημόσιο βήμα επιλεκτικά σε τρομολάγνους “ειδικούς”, να βγάζουν κορώνες κάνοντας την ζωή μαρτύριο στους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνίας; Ποιος έκανε καθημερινούς, κατ’ αρχήν καλοπροαίρετους ανθρώπους, εντελώς κουφούς και ανίκανους να ακούνε έστω συμβατικά τι λέει η μέτρηση, η λογική και σε τελική ανάλυση η σχετική επιστήμη; Πόση απόγνωση και ανήμπορη λύσσα, πόσα τρεμάμενα πόδια, ρεψίματα, σφιξίματα στα μηνίγγια και στο στομάχι, λιποθυμίες και έμετοι, κατατέθηκαν στον βωμό της αναγνωρισιμότητας και της τηλεθέασης;

Στα περισσότερα ιδιωτικά ΜΜΕ, είτε είναι φοβισμένος ο δημοσιογράφος για την δουλειά του, είτε είναι συνειδητό πλυντήριο εγκεφάλων, του έχουν τεθεί τρεις σαφείς διακριτοί Στόχοι: α) πουλάω διαφήμιση, β) πουλάω διαφήμιση, γ) πουλάω διαφήμιση. Μέσον: Αίμα, Σπέρμα, Κέρμα. Φορείς πληροφορίας: Οι απανταχού αυτολογοκρινόμενοι πρόθυμοι. Μότο: “Εάν αυτά που λέω δεν συμφωνούν με την αλήθεια, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια”.

Πως λύνεται το πρόβλημα; Απλά, ποιοτικά, μη-εμπορικά ΜΜΕ. Bonus; Δημοσιογράφοι με ήθος και παιδεία και καλεσμένοι με θεμελιωμένη άποψη, οι οποίοι θα απευθύνονται στο μυαλό σας ως σκεπτόμενα υποκείμενα και όχι μόνο στην τσέπη σας ως καταναλωτές.

*Ο Κώστας Κάππας είναι καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πηγή: ΑrtiΝews.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου