Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Το πιο ενδιαφέρον πράγμα που είπε ο Θ.Αναστασιάδης…

Γεράσιμος Λιβιτσάνος


Πολλά έχουν γραφτεί και πολλά θα γραφτούν για την κατάθεση του εκδότη του Πρώτου Θέματος Θ.Αναστασιάδη στην Εξεταστική της Βουλής. Όμως ο εκδότης, αν και δεν ξέρει από οικονομικά, όπως είπε, είχε μια απορία: Ποιος διοικεί τις τράπεζες;

Προσερχόμενος την Τρίτη (18/10) στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο εκδότης του Πρώτου Θέματος, Θέμος Αναστασιάδης, δήλωσε «μικρομέτοχος» (με ποσοστό βέβαια… μεγαλύτερο του 40%! ) της εκδοτικής εταιρίας, που δεν έχει και ιδιαίτερη σχέση με τα οικονομικά καθότι είναι δημοσιογράφος. «Δεν έχω ιδέα από δανειοδοτήσεις. Δεν ασχολούμαι προσωπικά με τον τομέα των οικονομικών χρηματοδοτήσεων. Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα οικονομικά με τραπεζίτες». Το αν κάποιος θα πιστέψει αυτόν τον ισχυρισμό αφορά την κριτική του δυνατότητα.

Παρότι όμως …άσχετος με τα οικονομικά ο Θέμος Αναστασιάδης έκανε στην επιτροπή, μία ερώτηση – επισήμανση: «Ποιος διοικεί τελικά τις τράπεζες;». Για να αποφανθεί ότι «τις διοικούν οι ξένοι». Το εντυπωσιακό είναι πώς η φράση του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος επικαλέστηκε την κατάθεση που έκανε στην επιτροπή ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να αντικρούσει τον ισχυρισμό και να δηλώσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έχει αφελληνιστεί.

Εδώ ανακύπτει εύλογα το ερώτημα του γιατί ο πρόεδρος της επιτροπής, επέδειξε τόση σπουδή. Ιδίως όταν στην επιτροπή έχουν προηγηθεί καταθέσεις εκπροσώπων των τραπεζικών ιδρυμάτων, που μάλλον κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε για τον δανεισμό των Μέσων Ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης την 1η Ιουλιου για το θέμα αυτό : «Σας θυμίζω» είπε  «ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αυτή η Τράπεζα έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια από δύο ενδελεχείς Ελέγχους Πιστοληπτικής Διαβάθμισης του Βιβλίου της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, που περιέγραψε στις 5 Ιουλιου, με γλαφυρό τρόπο τις διαδικασίες δανεισμού των Μέσων Ενημέρωσης. Είχε δηλώσει ότι «παρών στις επιτροπές δανειοδοτήσεων είναι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο MonitoringTrustee, ο οποίος έχει δικαίωμα βέτο για τις δανειοδοτήσεις και υπάρχει ειδική διαδικασία για τους λεγόμενους συνδεδεμένους πιστούχους. Στους συνδεδεμένους πιστούχους ανήκουν και τα κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Οι αρμοδιότητες αυτών των επιτρόπων μάλιστα έχουν ισχυροποιηθεί μετά το 2013 οπότε και έγινε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως και αν ορίσει κανείς το φαινόμενο της διαπλοκής, είναι σίγουρο πώς το τραπεζικό σύστημα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της. Επίσης αναπόσπαστο μέρος του τραπεζικού συστήματος – όπως προκύπτει από τις παραπάνω δηλώσεις- αποτελούν οι εκπρόσωποι τη Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον καθοριστικό ρόλο που περιγράφεται.  Σε αυτό οφείλει να συνυπολογίσει κανείς και την Τράπεζα της Ελλάδας, που εκ του καταστατικού της πλέον , αποτελεί ουσιαστικά ανεξάρτητο βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο οποίος αναφέρεται αποκλειστικά σε αυτήν. Ήταν άλλωστε ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας αυτός ο οποίος δήλωσε στην εξεταστική επιτροπή πως για τον δανεισμό των ΜΜΕ τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες «καθαρίζοντας» τους πάντες!

Έτσι το ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί σε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή υποβαθμίζεται ο προφανέστατος ρόλος της Ε.Ε ως ομπρέλα των σχέσεων διαπλοκής που ουδείς αμφιβάλλει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν. Επίσης το γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσιωπήσει και να καλύψει πολιτικά αυτές τις ευθύνες.

Μπορείτε να σκεφθείτε ένα καλό λόγο;

Πηγή: imerodromos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου