Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Ο Νότιος Καύκασος ως σημείο εκκίνησης για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Της Αλιόνα Αγκέεβα (Алёна Агеева)


Μιλώντας για ανεξάρτητες επιλογές στην πολιτική, αβίαστα αρχίζει κανείς να σκέφτεται τι σημαίνει αυτός καθεαυτός ο όρος «ανεξάρτητος». Η άποψη ενός πολιτικού εξαρτάται από πάρα πολλά πρόσωπα και από πάρα πολλούς παράγοντες. Ακόμη και αν αυτός ο πολιτικός, όσο κι αν αυτό ακούγεται με περίσσιο πάθος, πραγματικά είναι ικανός να αλλάξει προς το καλύτερο την τύχη των συμπολιτών του και την κατάσταση στη χώρα (του).

Ωστόσο μπορεί κανείς να ζει και να εργάζεται σε ένα κράτος, προωθώντας τα συμφέροντα ενός άλλου (κράτους). Τέτοια παραδείγματα η σύγχρονη Ιστορία γνωρίζει πολλά, ειδικά εάν κανείς ρίξει το βλέμμα του στο μετα-σοβιετικό πεδίο, όπου συγκρούονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Τουρκίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα νεόκοπα κράτη, τα οποία ψάχνουν τον δρόμο για μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη ύπαρξη, τα τελευταία 20 χρόνια έγιναν αδύναμα και εξαρτημένα από ξένα συμφέροντα – πιθανόν, ως αποτέλεσμα του ότι από την αρχή κιόλας της ύπαρξής τους νίκησαν οι φυγόκεντρες επιδιώξεις των δικών τους πολιτικών.

Οι πολιτικοί από τις πιο ανεπτυγμένες και ισχυρές χώρες, οι οποίοι τους συμβουλεύουν, ενεργούν υποκριτικά, χρησιμοποιώντας τις ανθρώπινες αδυναμίες προς όφελος των δικών τους γεωπολιτικών στόχων.

Σε παρόμοιες σκέψεις μας ώθησε η συζήτησή μας με έναν από τους πρώην εκπροσώπους των δυνάμεων της αντιπολίτευσης της μη αναγνωρισμένης (διεθνώς) Δημοκρατίας της Αμπχαζίας, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να κρύβεται από τους (πρώην) συντρόφους του. Ας τον ονομάσουμε Ζαούρ.

«Όταν οι εκπρόσωποι οποιασδήποτε αντιπολίτευσης αρχίζουν να συζητούν θέματα εναλλακτικής ανάπτυξης της χώρας τους –άρχισε τη συζήτηση ο συνομιλητής μας– μην παραλείψετε να κοιτάξετε πίσω από τις πλάτες τους. Κι εκεί θα δείτε οπωσδήποτε τον «κουκλοπαίκτη», ο οποίος κινεί τα νήματα των «Αρλεκίνων» του. Ο οποίος εδρεύει σε μιαν άλλη χώρα και υποχρεώνει (τα υποχείριά του) να παίζουν με βάση το δικό του σενάριο».

Ο Ζαούρ εννοεί το λεγόμενο «παλλαϊκό δημοψήφισμα» που διεξάχθηκε τον Ιούλιο του περασμένου έτους στην Αμπχαζία, μέσω του οποίου οι διοργανωτές του έλπιζαν να εκδιώξουν τον νόμιμο Πρόεδρο (της χώρας) Ραούλ Χαντζίμπα προς όφελος των παραγγελιοδοτών τους. Ποιοι είναι αυτοί, ποιον υποστηρίζουν και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν;

Από εδώ και κάτω παραθέτουμε μόνο γεγονότα.

Στη μη αναγνωρισμένη αυτή Δημοκρατία λειτουργεί μια ολόκληρη συμμαχία αντιπολιτευτικών δυνάμεων – πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων. Στη σύνθεσή της συμπεριλαμβάνονται και γνωστά και με σημαντικό κύρος πολιτικά κόμματα της Αμπχαζίας, όπως το «Αϊνάρ» και το «Αμτσαχάρα», τα οποία σχεδόν εδώ και δυο δεκαετίες αυτοπαρουσιάζονται ως μαχητές για την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των κατοίκων της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας. Στην ίδια συμμαχία συμμετέχει και το κόμμα «Έρα» («Εποχή»), όπως επίσης και η «Πνευματική Καθοδήγηση των Μουσουλμάνων της Αμπχαζίας».

Σύμφωνα με τα έγγραφα που βρίσκονται στα χέρια του Ζαούρ, όλα τα παραπάνω κόμματα για την κοινωνικο-πολιτική τους δράση «για το καλό της Αμπχαζίας» (η αυθεντική ονομασία της οποίας – «Απσνί» μεταφράζεται ως «Η χώρα των ψυχών»), παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στους ακτιβιστές τους υπάρχουν και ιδιαίτερα ευκατάστατοι άνθρωποι, λάμβαναν και λαμβάνουν χρηματικά ποσά από το εξωτερικό. Αυτά τα ποσά περνούν κυρίως μέσα από το Ίδρυμα «Κέντρο Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων» («ΚΑΠ»), ενώ με τη κατανομή τους εντός της χώρας «μεταξύ ημετέρων» ασχολείται το «Εσωτερικό Συντονιστικό Συμβούλιο». Πρόσβαση στο «πορτοφόλι» έχουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος «Αϊνάρ» Αλμάς Τζόπουα και Αζαμάτ Χίμπα, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Άπρα» και αρχηγός του κόμματος «Αμτσαχάρα» Ασλάν Μπζάνια, όπως επίσης και ο Λεόν Αντζιντζάλ – επικεφαλής του «Ιδρύματος Ανεξάρτητων Πολιτικών Ερευνών».

Χάρη στη χρηματοδότηση από το εξωτερικό, πολύ σύντομα και πολύ ποιοτικά έγινε η επισκευή του κτηρίου του ίδιου του «ΚΑΠ» (κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει ιδιαίτερα από πολλά κτήρια στη χώρα, οι πληγές της οποίας δεν έχουν ακόμη κλείσει εντελώς μετά τη σύρραξη Γεωργίας-Αμπχαζίας στις αρχές των ‘90ς)· ο φράχτης γύρω από το χώρο του Κέντρου περικλείεται από αγκαθωτό σύρμα, ενώ έχουν τοποθετηθεί και βιντεοκάμερες. Φρόντισαν, επίσης, οι επικεφαλής του Κέντρου και για την προσωπική τους άνεση – όλοι έγιναν κάτοχοι ολοκαίνουργιων αυτοκινήτων κλάσης «Luxe», προφανώς για να έλθουν… πιο κοντά στο λαό!...

Τα σχήματα της χρηματοδότησης, φυσικά, κρατούνται μυστικά. Και, όπως συμβαίνει συχνά, περνούν μέσα από υπεράκτιες (offshore) ζώνες. Στην περίπτωσή μας, σε offshore εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο και στην Κρήτη.

Έτσι, το κυπριακό παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης «Alert International» εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στο «ΚΑΠ» και το κυπριακό παράρτημα της «Barclays Bank», η οποία εξασφαλίζει άμεσα την χορήγηση και την αποστολή χρηματικών ποσών για τις ανάγκες των αντιπολιτευτικών δυνάμεων της Αμπχαζίας. (Ο Ζαούρ μας έδειξε αντίγραφα των συμφωνητικών που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις συμβαλλόμενες πλευρές).

Σύμφωνα με τα έγγραφα, στην Κρήτη ως διαμεσολαβητής εμφανίζεται το παράρτημα στην Κρήτη της βρετανικής δικτυακής ΜΚΟ «Conciliation Resources», ενώ ως πηγή χρηματοδότησης η «First Business Bank» (FBBank).

«Σε αυτό το σχήμα –συνεχίζει ο Ζαούρ– ξεχωριστό ρόλο παίζει ο Λεόν Αντζιντζάλ και οι συγγενικοί του δεσμοί. Ο επικεφαλής του «Ιδρύματος Ανεξάρτητων Πολιτικών Ερευνών» της Αμπχαζίας είναι υπεύθυνος για την παραλαβή του τρίτου τμήματος της χρηματοδότησης, το οποίο προέρχεται από την Τουρκία – δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του Λεόν – ο Ρισμάγκ Αντζιντζάλ – είναι υπήκοος Τουρκίας (σήμερα ζει στην Κωνσταντινούπολη και είναι μέλος της ΔΣ της τράπεζας Bank Asya Bahçelievler Şube). Ακριβώς μέσω αυτής της τράπεζας ο Λεόν Αντζιντζάλ λαμβάνει χρήματα».

Όπως βεβαιώνει ο Ζαούρ, όλες αυτές οι «επενδύσεις» έχουν συγκεκριμένο σκοπό: επενδύονται στην οργάνωση της κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Αμπχαζία και στη δημιουργία επικοινωνιακών «προηγούμενων» για την υποδαύλιση του μίσους εντός του πολυεθνικού πληθυσμού της χώρας. Για χάρη των συμφερόντων των ξένων χορηγών, πραγματοποιείται συλλογή και αποστολή στο εξωτερικό σημαντικών στρατιωτικο-πολιτικών πληροφοριών, εξαγοράζονται κρατικοί λειτουργοί στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας και δημοσιογράφοι.

Έτσι λοιπόν, οι συνεργάτες του «ΚΑΠ» ήταν αυτοί που εξασφάλισαν την άφιξη, τη διαμονή και το «πολιτιστικό πρόγραμμα» σε εκπροσώπους των ξένων ΜΜΕ και σε ξένους παρατηρητές κατά την περίοδο της διεξαγωγής στη χώρα του προαναφερθέντος «παλλαϊκού δημοψηφίσματος».

Ο στόχος που έχει τεθεί ενώπιον της αμπχαζικής αντιπολίτευσης είναι ένας – να φέρει στην εξουσία έναν νέο, ελεγχόμενο Πρόεδρο.

Ο Ζαούρ είναι βέβαιος, ότι ήδη τώρα όλες οι αποφάσεις γύρω από τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού από το μπλοκ της αντιπολίτευσης συμφωνούνται απευθείας με τους ξένους «κηδεμόνες».

Όπως, για παράδειγμα, συνέβη κατά την εκλογή του επικεφαλής της «Πνευματικής Καθοδήγησης των Μουσουλμάνων (της Αμπχαζίας)» Σαλίχ Κβαρατσχέλια. Ο ορισμός του οδήγησε σε αρνητικό αντίκτυπο. Πρώτον, ο Σαλίχ Κβαρατσχέλια εθνοτικά δεν είναι Αμπχάζιος. Δεύτερον, ο θείος του (πρώτος ξάδελφος του πατέρα του) Καχαμπέρ Κβαρατσχέλια, διαμένει στο Τμπιλίσι (στμ: πρωτεύουσα της Γεωργίας) και αυτόν τον καιρό εργάζεται στην Υπηρεσία Αντικατασκοπείας της Γεωργίας. Θα μπορούσαν, άραγε, να μη χρησιμοποιήσουν έναν τέτοιο μοχλό πίεσης και έναν τέτοιο δίαυλο πληροφόρησης οι γεωργιανές μυστικές υπηρεσίες; Δεν νομίζουμε!...

Εκτός αυτού, οι εκπρόσωποι του μπλοκ των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων της Αμπχαζίας έχουν ισχυρούς δεσμούς και με εκπροσώπους τουρκικών «μη κερδοσκοπικών» οργανώσεων. Ο ίδιος ο Σαλίχ Κβαρατσχέλια και ο επικεφαλής του Ιδρύματος «Αϊνάρ» Αλχάς Τζόπουα τον Απρίλιο του 2016 συναντήθηκαν στην έδρα του Ιδρύματος με τους προερχόμενους από την Τουρκία (μέσω Γεωργίας) εκπροσώπους του Ισλαμικού Κέντρου «Ανσάρ», το οποίο έχει ιδρυθεί από την τουρκική επενδυτική εταιρεία НАК GROUP.

Με βάση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν, ο Σαλίχ Κβαρατσχέλια οφείλει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στην μετοίκηση των Αμπχάζιων μουσουλμάνων στην Τουρκία, όπου γι’ αυτούς κτίζονται οικοδομικά συγκροτήματα («Μουχατζίρ 1» και «Μουχατζίρ 2»), τα οποία είναι σχεδιασμένα με βάση της αρχές του Ισλάμ. Εκτός αυτού, όλοι οι μετοικήσαντες για διάστημα 3-5 ετών θα λαμβάνουν μηνιαία ένα επίδομα ύψους 300 ευρώ. Ωστόσο ένας από τους βασικούς όρους για όσους θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι οποίοι επιθυμούν «να αλλάξουν πατρίδα», είναι η υποχρεωτική παρακολούθηση ανά τρίμηνο δύο εβδομαδιαίων σεμιναρίων, κατά τη διάρκεια των οποίων επιβάλλονται στους μετέχοντες νέες αξίες ζωής και (επιχειρείται το) σβήσιμο της ιστορικής μνήμης.

Ως άλλον έναν λόγο της ενεργού χρηματοδότησης της αμπχαζικής αντιπολίτευσης ο Ζαούρ αναφέρει την επιθυμία των «χορηγών» να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εγκατάσταση στην Αμπχαζία στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ. Σήμερα, εκτελώντας τις εντολές των δυτικών τους κηδεμόνων, το κόμμα «Αϊνάρ» μαζί με το Ίδρυμα «Άμρα» προωθούν τα συμφέροντα της Ινστιτούτου Αναλύσεων «Stratfor» (γνωστού και ως «σκιώδους CIA»), προκειμένου το τελευταίο να ενοικιάσει τμήμα της παράκτιας ζώνης της Αμπχαζίας για την πραγματοποίηση σειράς ερευνών μετά από παραγγελία της ΒορειοΑτλαντικής Συμμαχίας.

Οι συνεργάτες του «Stratfor» εξετάζουν τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του οροπεδίου της επαρχίας Γκάλι, το οποίο βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, απ’ ό,τι το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Κριμαίας. Σε περίπτωση ανάπτυξης εδώ πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό ο χρόνος που χρειάζεται για να πληγούν ζωτικής και στρατηγικής σημασίας ρωσικοί στόχοι, ευρισκόμενοι σε ένα σημαντικό τμήμα των νοτίων συνόρων της Ρωσίας. Έχοντας στερήσει από τους Ρώσους το προπύργιό τους στην Υπερκαυκασία, μπορεί κανείς να τους διαγράψει από τον κατάλογο των βασικών γεωπολιτικών παικτών σε αυτήν την περιοχή και να επιβάλλει τους όρους του από θέση ισχύος.

Τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν από τον συνομιλητή μας δείχνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο, ότι όλες οι πρωτοβουλίες της αμπχαζικής αντιπολίτευσης πραγματοποιιούνται από τους ξένους «κουκλοπαίκτες» από την Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία, τη Γεωργία, τις ΗΠΑ μέσω των ντόπιων ξεπουλημένων πολιτικών και με κανέναν τρόπο δεν λαμβάνουν υπόψην τα συμφέροντα των πολιτών αυτής της μικρής και, προς το παρόν, ανεξάρτητης Δημοκρατίας.

*Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης ΜακρίδηςАлена Агеева (Αλιόνα Αγκέεβα): Σχετικά με τον συντάκτη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...