Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Η χώρα διχασμένη, ο «σουλτάνος» ευχαριστημένος

Γιώτα Τέσση

«Σουλτάνος» με ισχνή πλειοψηφία | Press Presidency Press Service via AP

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Τουρκία βαθιά διχασμένη και αντιμέτωπη με αυξανόμενες εντάσεις στην εξωτερική πολιτική και το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί -με το οριακό 51,4% και ενώ το «όχι» κυριάρχησε σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, παράλια Μικράς Ασίας και στα νοτιοανατολικά- να εφαρμόσει τις συνταγματικές αλλαγές που θα μετατρέψουν το πολίτευμα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος εκπλήρωσε, μέσω του δημοψηφίσματος, τη μακροχρόνια φιλοδοξία του να επεκτείνει τις εξουσίες του αλλά η επιτυχία δεν ήρθε χωρίς κόστος.

Η νίκη του άφησε τη χώρα βαθιά διχασμένη και αντιμέτωπη με αυξανόμενες εντάσεις στην εξωτερική πολιτική, την ώρα που διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνουν λόγο για πολυάριθμες εκλογικές παρατυπίες και η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία και σαφή παραβίαση του νόμου για την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να δεχτεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σήμερα προσφυγή στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί -με το οριακό 51,4% και ενώ το «όχι» κυριάρχησε στα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα - Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη - αλλά και στα νοτιοανατολικά της χώρας, να εφαρμόσει τις συνταγματικές αλλαγές που θα μετατρέψουν το πολίτευμα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.

AP Photo/Emrah Gurel

Εκατοντάδες υποστηρικτές τού «όχι» ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας «κλέφτης, δολοφόνος ο Ερντογάν» και χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια.

«Διαμαρτυρόμαστε γιατί τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι τα πραγματικά. Ενώ κέρδισε το “όχι”, ανακοίνωσαν ότι επικράτησε το “ναι”», λέει ο 35χρονος δικηγόρος Damla Atalay.

«Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν», δήλωσε σήμερα ο Άλεφ Κόρουν, Αυστριακός βουλευτής και μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι οι... ατασθαλίες θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

AP Photo/Emre Tazegul

Ωστόσο, η κριτική εναντίον του δεν πτοεί τον Ερντογάν που αυτοπαρουσιάζεται ως θριαμβευτής, επιμένει ότι το δημοψήφισμα είναι η πιο δημοκρατική διαδικασία που έχει πραγματοποιηθεί σε δυτική χώρα(!) και επιτίθεται σε όσους αμφισβητούν το αποτέλεσμα.

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε τη θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε ούτε τις βλέπουμε, ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας», είπε χθες από το Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

Ωστόσο, η αυξανόμενη πόλωση της τουρκικής κοινωνίας, η εμβάθυνση των κοινωνικών διαιρέσεων, η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένοι μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος συνηγορούν ότι η Τουρκία όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια.

Ο Ερντογάν θα είναι ο απόλυτος άρχων έως το 2019, θα μπορεί να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη διορίζοντας δικαστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, να διορίζει απευθείας δημόσιους λειτουργούς (μεταξύ των οποίων υπουργούς και αντιπροέδρους της κυβέρνησης), να επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όποτε το κρίνει σκόπιμο και βέβαια να αποκτήσει άμεσα πάλι την κομματική του ταυτότητα, αφού η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει και γι' αυτό...

Όπως εκτιμά ο Fadi Hakura, ειδικός σε τουρκικά θέματα, η ισχνή πλειοψηφία θα καταστήσει ακόμη πιο ισχυρό τον Ερντογάν και ακόμη πιο δύσκολο το να αντιμετωπιστεί η πολιτική του.

Με πληροφορίες από Associated Press

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου