Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Ο Λάζαρος

Δημήτρης Νανούρης


Παραδέχομαι ότι το ως άνω όνομα δεν ταιριάζει σε σκυλί, στο συγκεκριμένο, ωστόσο, κολλάει γάντι. Θα συνηγορήσετε αναμφίβολα διαβάζοντας την κάτωθι απίθανη ιστορία: Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ο ουρανός πάνω απ’ το Γαλάτσι άρχισε να μαυρίζει απειλητικά και να υγραίνει τα ρουθούνια η επερχόμενη καταιγίδα. Τελείωνα το μετέωρο σημείωμά μας κι έβαλα τσακ μπαμ ένα παντελόνι στην πρέσα να σιδερώνεται, τρέχοντας απ’ την κρεβατοκάμαρα στο μπάνιο κι απ’ την κουζίνα στο σαλόνι μπας και προλάβω την μπόρα, η οποία ξέσπασε παρά ταύτα με χοντρές σταγόνες να εξοστρακίζονται στις τέντες των γύρω μπαλκονιών και με τρομακτικά μπουμπουνητά να δονούν την ατμόσφαιρα.

Τσιριμόνιες και σκέρτσα της άνοιξης. Στη βιασύνη μου δεν έδωσα την αρμόζουσα σημασία στον έξωθεν ασυνήθιστο θόρυβο, ώσπου η Λέτα απέναντι σήμανε συναγερμό με πρωτάκουστες κραυγές. Βγήκα άρον άρον. «Πήρατε σκύλο;» ρώτησε. «Οχι απ’ όσο ξέρω» απόρησα. «Μόλις έπεσε ένας απ’ τη βεράντα» είπε με φρίκη. Εφτασα ώς το κάγκελο διστακτικά και κοίταξα κάτω κλείνοντας τα μάτια, αρνούμενος να αντικρίσω το αποτρόπαιο θέαμα. «Κύριε Χρήστο, κύριε Χρήστο» καλούσε εν τω μεταξύ ανταριασμένη η γειτόνισσα τον συγκάτοικο του διπλανού διαμερίσματος.

Ωχρός από την αγωνία –σημειωτέον μένω στον τέταρτο– έστρεψα το βλέμμα κλεφτά προς τον δρόμο, όπου πέντ’-έξι περίοικοι στέκονταν έκθαμβοι πίσω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Κηλίδες αίματος στην άσφαλτο ξεθώριαζαν από τη βροχή που εξακολουθούσε ραγδαία. «Τι συνέβη, ρε παιδιά;» κατόρθωσα να τραυλίσω. «Ενα ουρανοκατέβατο σκυλί προσγειώθηκε στο παρμπρίζ» μου εξήγησαν. Εστίασα στα θρύψαλα, διαπιστώνοντας αίφνης πως πρόκειται για το δικό μου αμάξι. Καμάρωνα χθες αργά, παρεμπιπτόντως, επειδή βρήκα θέση μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Σαστισμένος ζήτησα να μάθω τι απέγινε το ζώο. «Πήρε λαχανιασμένο τον ανήφορο» απάντησαν, δείχνοντας προς τον παρακείμενο λόφο. Πάνω στην ώρα, να σου κι ο κύριος Χρήστος, που ’χε πάει για ψωμί. Προτού παρέλθει το πρώτο σοκ, πήρε στο κατόπι τα ίχνη του τραυματία. Εγώ πήγα το όχημα σε κοντινό συνεργείο και κατευθύνθηκα με καθυστέρηση στο ΜΜΕ μου με τα ΜΜΜ. Συνειδητοποίησα τα γεγονότα στη διαδρομή.

Η ροή τους ξεδιάλυνε την επαύριο, χαϊδεύοντας τον εφτάψυχο πρωταγωνιστή της ιστορίας μας στον καναπέ του Χρήστου. Φιλόζωος ο έφηβος εγγονός του, πήγαινε βόλτα το δικό του σκυλί. Ο περί ου ο λόγος τούς πήρε από πίσω. Ο πιτσιρικάς θέλησε να τον κρατήσει. Ο μπαμπάς τού το ξέκοψε. Οι παππούδες δεν χαλάνε χατίρια. Φιλοξενούμενος σε άγνωστο περιβάλλον, φοβήθηκε ο δόλιος τις αστραπές και αποτόλμησε το σάλτο μορτάλε. Η ακτινογραφία δεν έδειξε ούτε ράγισμα. «Δεύρο έξω, μπάσταρδε» αναφώνησε άλαλος ο γιατρός ανήμερα του Λαζάρου.

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου