Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ενθουσιασμός στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Αρης Χατζηστεφάνου


Τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα «ισχυρό μπλοκ φιλο-ισραηλινών κυβερνήσεων» εκθειάζει η εφημερίδα Jerusalem Post ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να καταψηφίσει απόφαση της UNESCO που καταδικάζει την στάση του Ισραήλ σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως στην Ιερουσαλήμ.

Το συγκεκριμένο μπλοκ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, αποτελείται από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία – χώρες που όπως σημειώνεται «δεν ντρέπονται πλέον να εκφράζουν τη στήριξή τους για το Ισραήλ σε διεθνή φόρα».

Αναλυτές αλλά και διπλωμάτες που παρακολουθούν για χρόνια την πορεία των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων κάνουν λόγο για «ατζέντα Κοτζιά» στις νέες σχέσεις με το Τελ Αβίβ. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται στο Μαξίμου κεκλεισμένων των θυρών και σε πολύ κλειστό κύκλο ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού Συμβούλου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη) λόγω του μεγάλου πολιτικού κόστους που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ η συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ.

Οι πρόσφατες επαφές, πάντως, του Νίκου Παππά στο πανίσχυρο ισραηλινό λόμπι AIPAC στην Ουάσινγκτον, αποδεικνύουν ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με το λεγόμενο «βαθύ κράτος» του Ισραήλ ξεπερνούν τις τυπικές διπλωματικές επαφές.


Σύμφωνα με άραβες διπλωμάτες εντός και εκτός Ελλάδας, σημείο καμπής για τη στάση της Ελλάδας υπέρ του Ισραήλ σε διεθνή φόρα αποτέλεσε η απόφαση του Ελληνικού ΥΠΕΞ να αμφισβητήσει την πάγια πολιτική της ΕΕ, που ζητά να υπάρχει ειδική σήμανση στα ισραηλινά προϊόντα που παράγονται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Όπως υποστήριζε τότε η έκδοση Times of Israel, λίγο μετά την επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ (όπου για πρώτη φορά αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ σαν «ιστορική πρωτεύουσα» των Ισραηλινών) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του στον Νετανιάχου δήλωσε τη διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωπαϊκή οδηγία. Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε διαψεύσει το σχετικό δημοσίευμα.

Λίγο αργότερα η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ που αποφάσισε ότι η Παλαιστινιακή σημαία θα κυματίζει έξω από τα κτίρια του οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Την απόφαση είχαν εγκρίνει 119 χώρες.

Πιο μετρημένη φαίνεται πως είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Ισραήλ στο πλαίσιο του ευρωκοινοβούλίου. Όπως εξηγούσαν στο info-war Έλληνες ευρωβουλευτές, το κυβερνών κόμμα φοβάται τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η στάση του στο πλαίσιο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, η οποία έχει καταδικάσει πολλές φορές τα εγκλήματα του Ισραήλ.

Διαβάστε το αφιέρωμα για το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ στο φιλο-ισραηλινό στρατόπεδο, πολύ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Πηγή: info-war.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου