Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Φιλία σκύλων και ανθρώπων: Είναι θέμα γονιδιακό

Κόσμος


Στη φύση των σκυλιών φαίνεται να είναι η συντροφικότητα και έτσι εξηγείται και ο ρόλος τους στις ζωές των ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.

Τα σκυλιά εξελίχθηκαν από τους λύκους πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιλέχθηκαν ορισμένα γονίδια που κάνουν τα σκυλιά ιδιαίτερα κοινωνικά και αυτά φαίνεται να διαμόρφωσαν τις προσωπικότητές τους όπως είναι σήμερα. «Η ανακάλυψή των γονιδιακών διαφορών ανάμεσα σε σκύλους και λύκους, μας δίνει μία πιο καθαρή εικόνα για την προσωπικότητα των ζώων και μπορεί ακόμη να φανερώνει ότι παρόμοια γονίδια μπορεί να παίζουν ρόλο και σε άλλα κατοικίδια, όπως η γάτα», δήλωσε ο Bridgett vonHoldt, καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά κατοικίδιων σκύλων και γκρίζων λύκων που ήταν αιχμάλωτοι και μετά από μία σειρά δοκιμών κατέληξαν ότι οι λύκοι ήταν εξίσου καλοί στην επίλυση προβλημάτων, όπως στο να πάρουν ένα κομμάτι λουκάνικο από ένα πλαστικό κουτί. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι οι σκύλοι ήταν πολύ πιο φιλικοί με τους ανθρώπους που συναντούσαν στη διαδρομή τους από και προς το φαγητό, ενώ οι λύκοι ήταν πιο απομονωμένοι.

Ειδικότερα, οι εξετάσεις DNA βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ ορισμένων γενετικών αλλαγών και συμπεριφορών, όπως η συντροφικότητα με τους αγνώστους και η ανταπόκριση στα κοινωνικά ερεθίσματα. Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι παρόμοιες γενετικές αλλαγές στους ανθρώπους, συνδέονται με ένα σπάνιο γενετικό σύνδρομο, που κάνει τους ανθρώπους ιδιαίτερα κοινωνικούς.

Συνεπώς τα αποτελέσματα της έρευνας θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα στη μελέτη των ανθρώπινων νόσων, σύμφωνα με την Elaine Ostrander του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, η οποία ήταν συν-ερευνητής στη μελέτη.

Λίγα λόγια για την εξέλιξη των σκύλων


Τα σκυλιά πιθανότατα εξελίχθηκαν από τους λύκους περίπου 20.000 με 40.000 χρόνια πριν, σύμφωνα με αμερικάνικη μελέτη του Nature Communications. Οι ερευνητές μελέτησαν το DNA από τρία σκυλιά που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους στη Γερμανία και την Ιρλανδία, ηλικίας μεταξύ 4.700 και 7.000 ετών και φαίνεται να έχουν την ίδια καταγωγή με σημερινά Ευρωπαϊκά σκυλιά. Μελετώντας τους ρυθμούς αλλαγής στο DNA από το παλαιότερο δείγμα, οι επιστήμονες κατάφεραν να τοποθετήσουν τον καιρό της εξημέρωσης των σκύλων 20.000 με 40.000 χρόνια πίσω.

Ειδικότερα, ο ερευνητής της μελέτης, Krishna Veeramah του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, παρατήρησε ότι η διαδικασία εξημέρωσης των σκύλων, ξεκίνησε όταν κάποιες αγέλες λύκων άφησαν το ρόλο του κυνηγού και επικεντρώθηκε στην αναζήτηση τροφής.

''Οι λύκοι που ήταν λιγότερο επιθετικοί φαίνεται ότι τα κατάφερναν καλύτερα σε αυτό τον τομέα. Ενώ οι άνθρωποι αρχικά δεν είχαν κανένα όφελος από αυτή τη διαδικασία, με την πάροδο του χρόνου ανέπτυξαν σχέσεις συμβίωσης με αυτά τα ζώα, που τελικά εξελίχθηκαν στα σκυλιά που βλέπουμε σήμερα», παρατήρησε ο Krishna Veeramah.

Στην πραγματικότητα η ιστορία για το πώς τα σκυλιά εξελίχθηκαν από τους λύκους είναι πολύπλοκη και πολυσυζητημένη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σκύλοι άρχισαν να συμβιώνουν με τους ανθρώπους σε διάφορα μέρη, περίπου 20.000 χρόνια πριν, ενώ πριν από 7.000 χρόνια, εξαπλώθηκαν παντού, χωρίς ωστόσο να είναι το είδος των σκύλων που θα χαρακτηρίζαμε ως κατοικίδια σήμερα. ''Θα έμοιαζαν περισσότερο με τσοπανόσκυλα, τα οποία είναι ελεύθερα, δε ζουν μαζί με τους ανθρώπους και έχουν παρόμοια εμφάνιση σε όλο τον κόσμο'', δήλωσε ο Veeramah.

Αργότερα τα σκυλιά αυτά εκτράφηκαν για τις δεξιότητές τους ως κυνηγοί ή φύλακες κοπαδιών άλλων ζώων, δημιουργώντας τελικά εκατοντάδες σύγχρονες φυλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες έρευνες έδειχναν ότι τα πρώτα κατοικίδια σκυλιά εμφανίστηκαν τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία πριν από 12.000 χρόνια. Αργότερα, τα σκυλιά από την Ανατολή μετακινήθηκαν μαζί με τους ανθρώπους στην Ευρώπη και εκτράφηκαν εκεί.

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου