Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Η Κως, η «κανονικότητα» και το «λάδι» που σκοτώνει

Γιώργος X. Παπασωτηρίου


Η «κανονικότητα». Η Κως έχει περάσει στην «κανονικότητα», λένε ομοθυμαδόν και από κοινού οι υπουργοί επικρατείας και Προ.Πο.. Λέξεις πασπαρτού, δια πάσαν νόσον και πάσαν πολιτική δυσλεξία. Το ίδιο και το «αφήγημα». Πρέπει να έχεις, λέει ένα «αφήγημα». Λες «κανονικότητα» και «αφήγημα» και έγινες ειδικός, όπως ακριβώς παλιότερα ομιλούσαν τους «ποδοσφαιριστάς» και αυτολογίζονταν ως μορφωμένοι.

Οι Κώες είναι μια χαρά λέει ο υπουργός, απλώς σκοτώθηκαν δύο, ένας χαροπαλεύει, ακρωτηριάσθηκε άλλος ένας και καμιά εκατοστή τραυματίστηκαν. Κατά τα άλλα όλα καλά. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι εφορίες δουλεύουν. Ακόμη και οι δημοτικές, αυτές που έδωσαν άδεια λειτουργίας σ’ αυτό το παλαιό πέτρινο κτίριο σε σχήμα γωνιακής σφήνας, το οποίο κατέρρευσε στέλνοντας δύο ανθρώπους στον άλλο κόσμο, δουλεύουν κι αυτές.

Ε, λοιπόν, όχι. Οι δύο άνθρωποι που σκοτώθηκαν, δεν χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού, αλλά εξαιτίας κάποιων αχρείων, «λαδιάρηδων», ενεργητικών και παθητικών, της «τοπικής μαφιοδιοίκησης» κι αυτών που διαχειρίζονται κανονικότητες. Και ένα ερώτημα είναι στα χείλη όλων: Ποιος επιτέλους θα αποδώσει ευθύνες για τους άδικους θανάτους δύο νέων ανθρώπων;

Αλλά όπως επισημαίνει φίλη μηχανικός: «Το λάδωμα πάει σύννεφο, όλοι οι επίορκοι της τοπικής μαφιοδιοίκησης μεγαλουργούν. Οι τοπικές κοινωνίες σιωπούν και συγκαλύπτουν (...) και είναι απόλυτα συνυπεύθυνες. Οι έλεγχοι του Ρακιντζή που κοροϊδεύαμε, αλλά ήταν ο μόνος μηχανισμός που κάτι πήγε να διορθώσει , είναι στα συρτάρια, ή άκυροι λόγω παραγραφής και απαλλαγής των καλόπαιδων. Οι συνδικαλισταράδες συνάδελφοί τους υποστηρικτές, οι ντόπιοι μηχανικοί τη δουλειά τους και την τσέπη τους, δεν ξέρουν δεν άκουσαν.
Αυτό σήμερα ήταν προαναγγελία για τα επερχόμενα στους παραδοσιακούς οικισμούς.»

Ναι, η «κανονικότητα» καλά κρατεί. Αλλά πρόκειται για την κανονικότητα του «λαδώματος».

Μαθαίνω δε πως και η «κανονικότητα» του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» παραμένει αδιατάρακτη, και δεν την κουνάει ούτε σεισμός 10 Ρίχτερ, κι ας νομίζουν οι κυβερνώντες ότι νίκησαν νίκη μεγάλη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Πως «ξεπλένουν σήμερα το μαύρο χρήμα;» ρώτησα κάποιους που θεώρησα ότι ενδεχομένως να γνωρίζουν. Με κοίταξαν με οίκτο και μου έδειξαν βαριεστημένα κατά το Σύνταγμα και τον Πειραιά…

Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ είναι απολύτως βέβαιο ότι επανήλθε…

Πηγή: artinews.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου