Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Σε ποιες χώρες μειώνεται η αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών

Κόσμος


Τεράστια πτώση στα επίπεδα του σπέρματος των ανδρών επιβεβαιώνεται από νέα μελέτη. O Chris Barratt, Καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής, από το Πανεπιστήμιο του Dundee, γράφει στην εφημερίδα «theconversation» ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μειώθηκε κατά 50-60% μεταξύ του 1973 και του 2011, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία για τις μετρήσεις του σπέρματος των 42.935 ανδρών, δεν βρήκε καμία μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες από την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, αν και υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία από αυτές τις περιοχές.

Συνολικά, αυτή είναι, γράφει, μια πολύ ανησυχητική κατάσταση. Υπήρξε μια μακρά συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων ως προς το εάν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί ή όχι. Αλλά αυτό που είναι διαφορετικό σε αυτή τη μελέτη είναι η ποιότητα της ανάλυσης. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι υψηλής ποιότητας και ότι τα συμπεράσματα, αν και ανησυχητικά, είναι αξιόπιστα.

Στην πραγματικότητα, εάν τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό σπερματοζωαρίων επεκταθούν στη λογική τους κατάληξη, οι άνδρες θα έχουν μικρή ή καθόλου αναπαραγωγική ικανότητα από το 2060 και μετά. Η πιο λογική εξήγηση για τη μείωση της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας είναι οι αλλαγές στο περιβάλλον. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι το αρσενικό έμβρυο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έκθεση σε ρύπους και οι αλλαγές που συμβαίνουν νωρίς στην εμβρυϊκή ζωή μπορεί να έχουν πολύ σημαντική επίδραση στην ενήλικο.

Τι μπορεί να γίνει;


«Η απλή απάντηση είναι ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα για να ανακαλύψουμε», γράφει ο καθηγητής, γιατί αυτή η μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων συμβαίνει. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε σχετικά με την ενδεχόμενη αρνητική τους επίδραση στη γονιμότητα και πρέπει τώρα επειγόντως να αυξηθεί σημαντικά η έρευνα σχετικά με την ανδρική αναπαραγωγική υγεία.

Επίσης, αν και τα στοιχεία δείχνουν μια μείωση της αναπαραγωγικής υγείας, δεν καταλήγουν όλες οι μελέτες στο ίδιο αποτέλεσμα. Υπάρχουν ορισμένες γεωγραφικές διαφορές. Θα είναι ζωτικής σημασίας να καθοριστεί ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ γεωγραφικών περιοχών - όπως γενετικές διαφορές και έκθεση σε συγκεκριμένους ρύπους - ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να εξετάσουμε τις στρατηγικές θεραπείας για να περιοριστούν αυτές οι αρνητικές επιδράσεις που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Αν είναι το έμβρυο που επηρεάζεται κυρίως, τι μπορεί ο ενήλικος να κάνει; Ακόμη και σε ενήλικες, η έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως η δισφαινόλη Α, που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και οι άνδρες θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεσή τους σε τοξικές χημικές ουσίες. Αυτό περιλαμβάνει τη διακοπή του καπνίσματος τσιγάρων. Επίσης, ένας υγιής τρόπος ζωής είναι πολύ σημαντικός, καθώς υπάρχει μια γνωστή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του μειωμένου αριθμού σπερματοζωαρίων.

Πηγή: artinews.gr



Arti News: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου