Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Τουρκία: Το τείχος, οι Κούρδοι και οι αυταπάτες

Δημήτρης Μηλάκας


Αν και τα τείχη σπανίως μπόρεσαν να κρατήσουν για «πάντα» τον εχθρό «έξω», οι άνθρωποι, αναζητώντας κάπου να κλείσουν τους φόβους τους χτίζουν τείχη από αρχαιοτάτων χρόνων. Τότε, τα παλιά τα χρόνια, μπορεί να πει κανείς ότι τα εν λόγω οχυρωματικά έργα είχαν μια σημασία και έπαιζαν τον πρόσκαιρο ρόλο τους, καθώς, όταν είχε έρθει η ώρα να πέσει μια πόλη, έπεφτε έστω και αν τα τείχη της ήταν «μακρά» ή κολοσσιαία.

Στην εποχή μας τα τείχη είναι και πάλι της μόδας. Χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τους ευημερούντες, που προσπαθούν να αναχαιτίσουν την εισβολή των πεινασμένων. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν «οχυρώσει» τα σύνορά τους για να εμποδίσουν την εισβολή των Μεξικανών μεροκαματιάρηδων. Το Ισραήλ για να «μαντρώσει» στην πείνα τούς Παλαιστινίους.

Τείχη χτίζει και η Τουρκία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτίσει αυτό που δεν πρόκειται τελικά να αποφύγει: τη δημιουργία κουρδικού κράτους και την επαφή αυτού του νέου κράτους με τους κουρδικούς πληθυσμούς που ζουν στα τουρκικά νοτιοανατολικά εδάφη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα γράφει ο τουρκικός Τύπος, η Άγκυρα προτίθεται να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Ιράν για να εμποδίσει τη διείσδυση στο τουρκικό έδαφος ανταρτών του ΡΚΚ. Το ΡΚΚ (σ.σ.: το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία), σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, έχει πλήθος στρατοπέδων στο έδαφος του Ιράν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στα οποία βρίσκονται 800 - 1.000 Κούρδοι αντάρτες, οι οποίοι περνούν τα σύνορα, πραγματοποιούν επιθέσεις μέσα στο έδαφος της Τουρκίας και επιστρέφουν.

Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς της κυβέρνησης, θα χτιστεί τείχος μήκους 70 χιλιομέτρων στα σύνορα της επαρχίας Άγκρι και της επαρχίας Ιγκντίρ με το Ιράν, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα των συνόρων θα τοποθετηθούν πύργοι, μεταλλικοί φράχτες και προβολείς. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί (και να συγκριθεί) ότι τα ιρανοτουρκικά σύνορα εκτείνονται από Βορρά προς Νότο σε μήκος 500 χιλιομέτρων, γεγονός που κάνει το μήκος 70 χιλιομέτρων τείχος που θα κατασκευάσει η Άγκυρα να μοιάζει με… σταγόνα στον ωκεανό.

Εκεί που η Τουρκία πάντως έχει προχωρήσει αρκετά το... φράξιμό της είναι στα σύνορά της με τη Συρία, όπου τον Απρίλιο ολοκλήρωσε σε μήκος 556 χιλιομέτρων την ανέγερση τείχους από μπετόν. Το συνολικό μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία είναι 825 χιλιόμετρα, τα οποία η Άγκυρα προγραμματίζει να τα «φράξει» και αυτά μέσα στο 2017.

Δεν αποτελούν ούτε οι Τούρκοι προφανώς την εξαίρεση στον κανόνα του πειρασμού για «απόλυτο έλεγχο», στον οποίο περιπλανιούνται αιώνες τώρα οι ανθρώπινες αυταπάτες.

Πηγή: topontiki.gr



Δημήτρης Μηλάκας: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου