Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Quijote

Στέφανος Μαντζαρίδης


«Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είσαστε χαμένοι. Φίλος σας είναι η αλλαγή, η αντίφαση σύμμαχος σας. Από το τίποτα κάτι πρέπει να κάνετε, μα οι δυνατοί πρέπει να γίνουν τίποτε. Αυτό που έχετε απαρνηθείτε το, και πάρτε αυτό που σας αρνούνται.»

Τάδε έφη Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Κοιτάζεις γύρω σου. Σκοτάδι... Παγωνιά... Μα εσύ δεν κρυώνεις. Ούτε φοβάσαι... Παίρνεις μια βαθιά ανάσα. Νιώθεις το οξυγόνο να γεμίζει κάθε κύτταρο στο κορμί σου.

Κάνεις δυο-τρία βήματα.

Πλησιάζεις κοντά του. Νιώθεις την ανάσα του καυτή. Αντικρίζεις τα μάτια του. Λάμπουν στο σκοτάδι. Ο περήφανος Ροσινάντε σου είναι πάντα εκεί. Σε περιμένει. Έτοιμος να σε πάρει στην πλάτη του και να καλπάσει στου ανέμου τη ράχη... Πέρα από τα σύννεφα, πέρα από κει που ο κόσμος τελειώνει.

Τι κι αν τον φωνάζουν ψωραλέο, στα μάτια τα δικά σου είναι ο κόσμος όλος...

Ο πιστός σου φίλος, ο Σάντσο, είναι κι αυτός εκεί. Πάντα όρθιος, πριν από σένα. Κι η πανοπλία σου αστράφτει στου φεγγαριού το κατάλευκο φως.

Πανσέληνος. Γύρω σου τ' αλυχτίσματα των τσακαλιών γεμίζουν κάθε σπιθαμή του χώρου. Μα εσύ δε φοβάσαι. Οι ανεμόμυλοι σε περιμένουν, δε θέλεις ν' αργήσεις στο θανάσιμο ραντεβού σας...

Καλπάζετε. Δυο κορμιά, μια ψυχή. Νιώθεις τη χαίτη του να σου χαϊδεύει το πρόσωπο. Γεμίζεις δύναμη από το άγγιγμα της. Τη μάχη πια δεν τη φοβάσαι.

Νάτοι οι ανεμόμυλοι, ορθώνονται μπροστά σου θεόρατοι. Μα εσύ πια δε φοβάσαι... Τους κοιτάζεις κατάματα, είσαι πια βέβαιος πως θα νικήσεις. Πρέπει να νικήσεις, πρέπει να γκρεμίσεις συθέμελα τους ανεμόμυλους σου. Άλλο παράθυρο η λύτρωση κι η σωτηρία της ψυχής σου δεν έχει. Μονάχα έτσι μπορείς να καταφέρεις επιτέλους να ξεκλειδώσεις την πόρτα του ξέγνοιαστου ύπνου τα βράδια.
Τίποτα άλλο την ψυχή δεν μπορεί να σώσει...

Τίποτα δε μπορεί πια να σε σταματήσει... Ορμάς κατά πάνω τους. Στο διάβα σου σκορπίζουν στον άνεμο. Εξαφανίζονται.

Παίρνεις αγκαλιά τη Δουλτσινέα σου.

Νίκησες πια τους ανεμόμυλους που στοίχειωναν τα βράδια σου... Άλλαξες τα πάντα γύρω σου και είσαι ελεύθερος πια.

Ελεύθερος κι ευτυχισμένος...

Πηγή: enfo.gr



Στέφανος Μαντζαρίδης: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου