Κορίνα Βασιλοπούλου
«Τι πιστεύετε ότι θα γίνει την 1η του Οκτώβρη; Φυσικά και θα ψηφίσουμε!». Αψηφώντας τις απειλές της ισπανικής κυβέρνησης, ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο επικεφαλής της Ζενεραλιτάτ, της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης, εγκαινίαζε με αυτά τα λόγια την επίσημη προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας στην πόλη Ταραγόνα την Πέμπτη κι έστελνε ένα σαφέστατο μήνυμα στη Μαδρίτη: το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, όσο κι αν η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να το παρεμποδίσει.
Ηδη, ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει τον υπεύθυνο του σταδίου της Ταραγόνα, που φιλοξένησε την πολιτική εκδήλωση, ότι κινδυνεύει με ποινικές κυρώσεις. Τις ίδιες με τις οποίες είχε απειλήσει μία εβδομάδα νωρίτερα τα μέλη του καταλανικού Κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ του νόμου που άναβε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και αργότερα τους δημάρχους της Καταλονίας οι οποίοι θα στήσουν κάλπες γι’ αυτήν την «παράνομη», σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, ψηφοφορία.
Ηταν 712 ώς πριν από λίγες μέρες οι δήμαρχοι που είχαν δηλώσει ότι θα διευκολύνουν την ψηφοφορία στις πόλεις τους. Από την Πέμπτη έχουν γίνει 713, καθώς σ’ αυτούς προστέθηκε και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, η οποία ανακοίνωσε τελικά ότι «η Βαρκελώνη θα μπορεί να συμμετάσχει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους θεσμούς ούτε τους δημόσιους λειτουργούς».
Οι σχέσεις Μαδρίτης - Βαρκελώνης δεν υπήρξαν ποτέ «ειδυλλιακές». Επιδεινώθηκαν όμως άσχημα επί πρωθυπουργίας Ραχόι λόγω της ριζικής αντίθεσής του στην παροχή ευρύτερης αυτονομίας στην περιοχή και αυτήν την περίοδο έχουν πάρει διαστάσεις ανοιχτής ρήξης με απρόβλεπτες συνέπειες. Aπό τη μια η επιμονή του Πουτζντεμόν να προχωρήσει μονομερώς σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα ούτε από το καταστατικό των Αυτονομιών, από την άλλη η ακραία αντίδραση της δεξιάς ισπανικής κυβέρνησης συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό με ουσιαστικό χαμένο, όπως συμπεραίνουν κάποιοι σχολιαστές, τη δημοκρατία.
Και είναι αλήθεια πως τις τελευταίες μέρες, οι περισσότερες ενέργειες με αφετηρία τη Μαδρίτη και προορισμό την Καταλονία δεν χαρακτηρίζονται και τόσο «δημοκρατικές». Κλητεύσεις των δημάρχων που έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος και απειλή για σύλληψη όσων δεν συμμορφωθούν. Κλείσιμο της επίσημης ιστοσελίδας για το δημοψήφισμα.
Προτροπές τεσσάρων δικαστικών ενώσεων προς τους πολίτες της Καταλονίας να μην υπακούν στις εντολές της τοπικής κυβέρνησης γιατί «έχει απολέσει την εξουσία της». Μια κυβέρνηση που δηλώνει διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε πρακτικό μέσο προκειμένου να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος: από το κλείσιμο των σχολείων ή άλλων δημόσιων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα και την προσωρινή διακοπή ρεύματος σε αυτά μέχρι την απαγόρευση εκτύπωσης ψηφοδελτίων.
Και κάπου ενδιάμεσα, ένας δικαστής φίλα προσκείμενος στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, ο οποίος απαγόρευσε τη διεξαγωγή πολιτικής εκδήλωσης με αντικείμενο το δημοψήφισμα στην Καταλονία σε αίθουσα που ανήκει στον Δήμο της Μαδρίτης.
Ολες αυτές οι ενέργειες, όμως, κάθε άλλο παρά έχουν πτοήσει την αυτόνομη καταλανική κυβέρνηση. Ενθαρρυμένη από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης την περασμένη Δευτέρα για να γιορτάσουν την Ημέρα της Καταλονίας κρατώντας καταλανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας, οι επικεφαλής της Ζενεραλιτάτ όχι μόνο αποφάσισαν να κηρύξουν την επίσημη έναρξη της καμπάνιας για το δημοψήφισμα την Πέμπτη, αλλά και λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρός της, Οριόλ Ζουνκέρας, δήλωσε ότι θα σταματήσει να στέλνει στη Μαδρίτη τον εβδομαδιαίο λογαριασμό εξόδων της αυτόνομης περιφέρειας.
Ακόμα και για το κλείσιμο της ιστοσελίδας, ο Πουτζντεμόν βρήκε λύση εκτός συνόρων.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ προσέφερε χείρα βοηθείας. «Εχουμε μεγάλη εμπειρία στο να παραλύουμε την όποια καταχρηστική λογοκρισία. Είμαι ευτυχής που βοηθώ να προστατεύσουμε το δικαίωμα δημοσίευσης του ιστότοπου #Catalonia για το δημοψήφισμα», έγραψε στον λογαριασμό του στο τουίτερ.
Ο Ασάνζ έχει αναδείξει το καταλανικό ζήτημα ως ένα από τα κεντρικά θέματα του κοινωνικού του προβληματισμού κατά τις προηγούμενες εβδομάδες και είχε επιτεθεί κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των αποφάσεων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Μία ανάρτησή του μάλιστα, στην οποία είχε παρομοιάσει την επιχείρηση ακύρωσης του καταλανικού δημοψηφίσματος με την καταστολή των φοιτητικών εξεγέρσεων στην πλατεία Τιενανμέν, τον έφερε σε τουιτερική σύγκρουση με τον γνωστό Ισπανό συγγραφέα Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, ο οποίος τον αποκάλεσε άσχετο και ηλίθιο.
Και σαν να μην έφτανε ο Ασάνζ, προέκυψε και... ο Γιούνκερ. «Αν κερδίσει το “ναι” υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση», είπε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο Euronews που μεταδόθηκε μέσω youtube και ξέσπασε σάλος.
Τόσο μεγάλος ώστε κατόπιν αναγκάστηκε να επανέλθει μέσω του εκπροσώπου του, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η θέση των Βρυξελλών για το καταλανικό δημοψήφισμα συμβαδίζει με την άποψη της Βουλής και του Συνταγματικού Δικαστηρίου». Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε πάντως ότι ένα τυχόν ανεξάρτητο καταλανικό κράτος δεν θα είναι αυτόματα και μέλος της Eυρωπαϊκής Ενωσης, αλλά θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση εξ αρχής, κάτι που έχει διαμηνύσει και προς τη Σκοτία.
Παραδόξως (;) κάποια μεγάλα κεφάλια είχαν «δει» την πιθανότητα να προκύψει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος πριν από το 2020, σύμφωνα με αποκάλυψη της καταλανικής εφημερίδας La Vanguardia. Πρόκειται για παλαιότερη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τις τάσεις της διεθνούς γεωστρατηγικής που συντάχθηκε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους πατρός και αποχαρακτηρίστηκε το 2015.
Η έκθεση, με τίτλο «Διεθνές Περιβάλλον Ασφαλείας έως το 2020: Ανάλυση των Παγκόσμιων Τάσεων», συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990 από το Τμήμα Ομοσπονδιακών Ερευνών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για τις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπίας των ΗΠΑ.
Οι συντάκτες της έκθεσης πίστευαν πως είναι πιθανό «η κατάρρευση της ιδέας του κράτους-έθνους σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης» να συνοδευόταν από την «αναβίωση των περιφερειακών αλυτρωτισμών».
Προς αυτήν την κατεύθυνση, «ιστορικές περιοχές, όπως η Σκοτία, η Βαυαρία, η Σλοβακία, η Σικελία, η Προβηγκία και η Καταλονία» θα εργάζονταν ώστε να λειτουργήσουν ως «πολιτικές οντότητες» με «τα δικά τους συμφέροντα». «Ορισμένες από αυτές, δε, θα αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους».
Εν έτει 2017 πάντως, η κυβέρνηση Τραμπ δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με όποια «κυβέρνηση ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλονία, αν και δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, «το οποίο αποτελεί εσωτερική υπόθεση».
Αρκετοί διερωτώνται αν ο πλανητάρχης θα πει τα ίδια και στον Ραχόι τον οποίο θα συναντήσει στις 26 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Οι αγορές πάντως, συγκεκριμένα ο οίκος Moody’s, «προβλέπουν» ότι η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, η οποία θα σήμαινε σημαντική «υποβάθμιση» για την Ισπανία, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά γιατί τα εμπόδια είναι πολλά.
Με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα όσο πλησιάζουμε προς την 1η Οκτωβρίου, ορισμένοι διερωτώνται αν ο Μαριάνο Ραχόι θα φτάσει πραγματικά στα άκρα: αν θα καταφύγει δηλαδή στην αναγκαστική εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για την επαναφορά στη νομιμότητα όποιας αυτόνομης περιοχής αποκλίνει από το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, κάτι που στην Καταλονία ταυτίζουν με πραξικόπημα και «κάθοδο αρμάτων μάχης», όπως είχε σχολιάσει ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ.
Από τα υπόλοιπα κόμματα, οι Πολίτες (Ciudadanos), ένα κεντροδεξιό κόμμα που ξεκίνησε από την Καταλονία, είναι κάθετα αντίθετοι στο δημοψήφισμα και συμπλέουν με τις ενέργειες της κυβέρνησης, την οποία άλλωστε στηρίζουν στη Βουλή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) διαφωνεί με την ανεξαρτησία και το δημοψήφισμα, χωρίς όμως να συμμερίζεται τις υπερβολικές αντιδράσεις της κυβέρνησης.
Ο αρχηγός του Πέδρο Σάντσεθ τάχθηκε τις προάλλες στο πλευρό των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων του αδελφού κόμματος PSC στην Καταλονία, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.
Επισήμανε πως «δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ούτε μπορεί να προταχθεί μία άλλη ιδέα πάνω από αυτήν της δημοκρατίας» και πρόσθεσε πως «ούτε η Καταλονία, ούτε η Ισπανία μπορούν να οικοδομηθούν από τα άκρα, αλλά μέσα από τον διάλογο».
Ο αρχηγός του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των Καταλανών να εκφράσουν τη γνώμη τους, θεωρεί βασικό υπαίτιο της έντασης τον Μαριάνο Ραχόι. «Δεν μας κυβερνούν απλά διεφθαρμένοι. Είναι επιπλέον άχρηστοι και πυρομανείς, οι οποίοι οδηγούν τη δημοκρατία μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», έγραψε στον λογαριασμό του στο τουίτερ, ενώ τις ίδιες θέσεις ανέπτυξε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Αλλά και οι κάθε άλλο παρά αριστεροί Financial Times θεωρούσαν σε τελευταίο άρθρο τους ότι «ο Μαριάνο Ραχόι συνέβαλε στο να γίνει δημοφιλής ο καταλανικός εθνικισμός». «Αν η Μαδρίτη εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει το Σύνταγμα σαν μια πέτρινη πλάκα αντί για ένα ζωντανό κείμενο στην υπηρεσία ενός σύγχρονου, δυναμικού και εξελισσόμενου κράτους, ο καιρός της λογικής θα παρέλθει σύντομα».
Πηγή: efsyn.gr
Η Σφήκα: Επιλογές
«Τι πιστεύετε ότι θα γίνει την 1η του Οκτώβρη; Φυσικά και θα ψηφίσουμε!». Αψηφώντας τις απειλές της ισπανικής κυβέρνησης, ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο επικεφαλής της Ζενεραλιτάτ, της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης, εγκαινίαζε με αυτά τα λόγια την επίσημη προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας στην πόλη Ταραγόνα την Πέμπτη κι έστελνε ένα σαφέστατο μήνυμα στη Μαδρίτη: το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, όσο κι αν η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να το παρεμποδίσει.
Ηδη, ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει τον υπεύθυνο του σταδίου της Ταραγόνα, που φιλοξένησε την πολιτική εκδήλωση, ότι κινδυνεύει με ποινικές κυρώσεις. Τις ίδιες με τις οποίες είχε απειλήσει μία εβδομάδα νωρίτερα τα μέλη του καταλανικού Κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ του νόμου που άναβε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και αργότερα τους δημάρχους της Καταλονίας οι οποίοι θα στήσουν κάλπες γι’ αυτήν την «παράνομη», σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, ψηφοφορία.
Ηταν 712 ώς πριν από λίγες μέρες οι δήμαρχοι που είχαν δηλώσει ότι θα διευκολύνουν την ψηφοφορία στις πόλεις τους. Από την Πέμπτη έχουν γίνει 713, καθώς σ’ αυτούς προστέθηκε και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, η οποία ανακοίνωσε τελικά ότι «η Βαρκελώνη θα μπορεί να συμμετάσχει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους θεσμούς ούτε τους δημόσιους λειτουργούς».
Εκρηκτικό σκηνικό
Οι σημαίες της Καταλονίας και στο Κοινοβούλιο | AP PHOTO / MANU FERNANDEZ |
Οι σχέσεις Μαδρίτης - Βαρκελώνης δεν υπήρξαν ποτέ «ειδυλλιακές». Επιδεινώθηκαν όμως άσχημα επί πρωθυπουργίας Ραχόι λόγω της ριζικής αντίθεσής του στην παροχή ευρύτερης αυτονομίας στην περιοχή και αυτήν την περίοδο έχουν πάρει διαστάσεις ανοιχτής ρήξης με απρόβλεπτες συνέπειες. Aπό τη μια η επιμονή του Πουτζντεμόν να προχωρήσει μονομερώς σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα ούτε από το καταστατικό των Αυτονομιών, από την άλλη η ακραία αντίδραση της δεξιάς ισπανικής κυβέρνησης συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό με ουσιαστικό χαμένο, όπως συμπεραίνουν κάποιοι σχολιαστές, τη δημοκρατία.
Και είναι αλήθεια πως τις τελευταίες μέρες, οι περισσότερες ενέργειες με αφετηρία τη Μαδρίτη και προορισμό την Καταλονία δεν χαρακτηρίζονται και τόσο «δημοκρατικές». Κλητεύσεις των δημάρχων που έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος και απειλή για σύλληψη όσων δεν συμμορφωθούν. Κλείσιμο της επίσημης ιστοσελίδας για το δημοψήφισμα.
Προτροπές τεσσάρων δικαστικών ενώσεων προς τους πολίτες της Καταλονίας να μην υπακούν στις εντολές της τοπικής κυβέρνησης γιατί «έχει απολέσει την εξουσία της». Μια κυβέρνηση που δηλώνει διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε πρακτικό μέσο προκειμένου να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος: από το κλείσιμο των σχολείων ή άλλων δημόσιων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα και την προσωρινή διακοπή ρεύματος σε αυτά μέχρι την απαγόρευση εκτύπωσης ψηφοδελτίων.
Και κάπου ενδιάμεσα, ένας δικαστής φίλα προσκείμενος στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, ο οποίος απαγόρευσε τη διεξαγωγή πολιτικής εκδήλωσης με αντικείμενο το δημοψήφισμα στην Καταλονία σε αίθουσα που ανήκει στον Δήμο της Μαδρίτης.
«Δάκτυλος» Ασάνζ
AP PHOTO / EMILIO |
Ολες αυτές οι ενέργειες, όμως, κάθε άλλο παρά έχουν πτοήσει την αυτόνομη καταλανική κυβέρνηση. Ενθαρρυμένη από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης την περασμένη Δευτέρα για να γιορτάσουν την Ημέρα της Καταλονίας κρατώντας καταλανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας, οι επικεφαλής της Ζενεραλιτάτ όχι μόνο αποφάσισαν να κηρύξουν την επίσημη έναρξη της καμπάνιας για το δημοψήφισμα την Πέμπτη, αλλά και λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρός της, Οριόλ Ζουνκέρας, δήλωσε ότι θα σταματήσει να στέλνει στη Μαδρίτη τον εβδομαδιαίο λογαριασμό εξόδων της αυτόνομης περιφέρειας.
Ακόμα και για το κλείσιμο της ιστοσελίδας, ο Πουτζντεμόν βρήκε λύση εκτός συνόρων.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ προσέφερε χείρα βοηθείας. «Εχουμε μεγάλη εμπειρία στο να παραλύουμε την όποια καταχρηστική λογοκρισία. Είμαι ευτυχής που βοηθώ να προστατεύσουμε το δικαίωμα δημοσίευσης του ιστότοπου #Catalonia για το δημοψήφισμα», έγραψε στον λογαριασμό του στο τουίτερ.
Ο Ασάνζ έχει αναδείξει το καταλανικό ζήτημα ως ένα από τα κεντρικά θέματα του κοινωνικού του προβληματισμού κατά τις προηγούμενες εβδομάδες και είχε επιτεθεί κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των αποφάσεων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Μία ανάρτησή του μάλιστα, στην οποία είχε παρομοιάσει την επιχείρηση ακύρωσης του καταλανικού δημοψηφίσματος με την καταστολή των φοιτητικών εξεγέρσεων στην πλατεία Τιενανμέν, τον έφερε σε τουιτερική σύγκρουση με τον γνωστό Ισπανό συγγραφέα Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, ο οποίος τον αποκάλεσε άσχετο και ηλίθιο.
Και σαν να μην έφτανε ο Ασάνζ, προέκυψε και... ο Γιούνκερ. «Αν κερδίσει το “ναι” υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση», είπε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο Euronews που μεταδόθηκε μέσω youtube και ξέσπασε σάλος.
Τόσο μεγάλος ώστε κατόπιν αναγκάστηκε να επανέλθει μέσω του εκπροσώπου του, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η θέση των Βρυξελλών για το καταλανικό δημοψήφισμα συμβαδίζει με την άποψη της Βουλής και του Συνταγματικού Δικαστηρίου». Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε πάντως ότι ένα τυχόν ανεξάρτητο καταλανικό κράτος δεν θα είναι αυτόματα και μέλος της Eυρωπαϊκής Ενωσης, αλλά θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση εξ αρχής, κάτι που έχει διαμηνύσει και προς τη Σκοτία.
«Προφητική» έκθεση
Παραδόξως (;) κάποια μεγάλα κεφάλια είχαν «δει» την πιθανότητα να προκύψει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος πριν από το 2020, σύμφωνα με αποκάλυψη της καταλανικής εφημερίδας La Vanguardia. Πρόκειται για παλαιότερη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τις τάσεις της διεθνούς γεωστρατηγικής που συντάχθηκε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους πατρός και αποχαρακτηρίστηκε το 2015.
Η έκθεση, με τίτλο «Διεθνές Περιβάλλον Ασφαλείας έως το 2020: Ανάλυση των Παγκόσμιων Τάσεων», συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990 από το Τμήμα Ομοσπονδιακών Ερευνών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για τις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπίας των ΗΠΑ.
Οι συντάκτες της έκθεσης πίστευαν πως είναι πιθανό «η κατάρρευση της ιδέας του κράτους-έθνους σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης» να συνοδευόταν από την «αναβίωση των περιφερειακών αλυτρωτισμών».
Προς αυτήν την κατεύθυνση, «ιστορικές περιοχές, όπως η Σκοτία, η Βαυαρία, η Σλοβακία, η Σικελία, η Προβηγκία και η Καταλονία» θα εργάζονταν ώστε να λειτουργήσουν ως «πολιτικές οντότητες» με «τα δικά τους συμφέροντα». «Ορισμένες από αυτές, δε, θα αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους».
Εν έτει 2017 πάντως, η κυβέρνηση Τραμπ δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με όποια «κυβέρνηση ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλονία, αν και δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, «το οποίο αποτελεί εσωτερική υπόθεση».
Αρκετοί διερωτώνται αν ο πλανητάρχης θα πει τα ίδια και στον Ραχόι τον οποίο θα συναντήσει στις 26 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Οι αγορές πάντως, συγκεκριμένα ο οίκος Moody’s, «προβλέπουν» ότι η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, η οποία θα σήμαινε σημαντική «υποβάθμιση» για την Ισπανία, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά γιατί τα εμπόδια είναι πολλά.
Εως και πραξικόπημα;
Με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα όσο πλησιάζουμε προς την 1η Οκτωβρίου, ορισμένοι διερωτώνται αν ο Μαριάνο Ραχόι θα φτάσει πραγματικά στα άκρα: αν θα καταφύγει δηλαδή στην αναγκαστική εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για την επαναφορά στη νομιμότητα όποιας αυτόνομης περιοχής αποκλίνει από το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, κάτι που στην Καταλονία ταυτίζουν με πραξικόπημα και «κάθοδο αρμάτων μάχης», όπως είχε σχολιάσει ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ.
Τα ισπανικά κόμματα
Από τα υπόλοιπα κόμματα, οι Πολίτες (Ciudadanos), ένα κεντροδεξιό κόμμα που ξεκίνησε από την Καταλονία, είναι κάθετα αντίθετοι στο δημοψήφισμα και συμπλέουν με τις ενέργειες της κυβέρνησης, την οποία άλλωστε στηρίζουν στη Βουλή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) διαφωνεί με την ανεξαρτησία και το δημοψήφισμα, χωρίς όμως να συμμερίζεται τις υπερβολικές αντιδράσεις της κυβέρνησης.
Ο αρχηγός του Πέδρο Σάντσεθ τάχθηκε τις προάλλες στο πλευρό των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων του αδελφού κόμματος PSC στην Καταλονία, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.
Επισήμανε πως «δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ούτε μπορεί να προταχθεί μία άλλη ιδέα πάνω από αυτήν της δημοκρατίας» και πρόσθεσε πως «ούτε η Καταλονία, ούτε η Ισπανία μπορούν να οικοδομηθούν από τα άκρα, αλλά μέσα από τον διάλογο».
Ο αρχηγός του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των Καταλανών να εκφράσουν τη γνώμη τους, θεωρεί βασικό υπαίτιο της έντασης τον Μαριάνο Ραχόι. «Δεν μας κυβερνούν απλά διεφθαρμένοι. Είναι επιπλέον άχρηστοι και πυρομανείς, οι οποίοι οδηγούν τη δημοκρατία μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», έγραψε στον λογαριασμό του στο τουίτερ, ενώ τις ίδιες θέσεις ανέπτυξε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Αλλά και οι κάθε άλλο παρά αριστεροί Financial Times θεωρούσαν σε τελευταίο άρθρο τους ότι «ο Μαριάνο Ραχόι συνέβαλε στο να γίνει δημοφιλής ο καταλανικός εθνικισμός». «Αν η Μαδρίτη εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει το Σύνταγμα σαν μια πέτρινη πλάκα αντί για ένα ζωντανό κείμενο στην υπηρεσία ενός σύγχρονου, δυναμικού και εξελισσόμενου κράτους, ο καιρός της λογικής θα παρέλθει σύντομα».
Πηγή: efsyn.gr
Η Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου